Universiada 2021, un vis frumos pentru Cluj

Cluj Arena și Sala Polivalentă / Foto: Dan Bodea

România și-a depus oficial candidatura pentru organizarea Universiadei din 2021. Este de departe cel mai mare proiect sportiv la care se angajează țara noastră din 1981 încoace. Considerat al doilea eveniment sportiv planetar, după Jocurile Olimpice de vară, Universiada este o provocare pentru orice țară organizatoare. Orașele propuse pentru a găzdui întrecerile celor 13 discipline obligatorii, plus alte trei la alegere și în funcție de infrastructura țării gazdă, sun București și Cluj-Napoca. În teorie stăm bine și nu ar trebui să avem mari emoții la ceremonia de desemnare a gazdei Universiadei, care va avea loc în luna noiembrie a acestui an, dar este Clujul pregătit pentru un astfel de eveniment? Iniţiativa e lăudabilă, însă, realitatea în ceea ce priveşte capacitatea de organizare îndeamnă la o mobilizare fără precedent pentru autorităţile clujene.

Sotiriu: „Teoretic putem, dar avem şi lipsuri”

Asociaţia Student Sport Romania este cea care susţine cu toată tăria organizarea Universiadei din 2021 în România, mai exact în Cluj şi Bucureşti. Preşedintele organizaţiei studenţeşti, Mihai Petrişor, a încercat să şi argumenteze iniţiativa de susţine acest demers. „E clar că în acest moment Bucureştiul şi Clujul sunt oraşele care pot organiza o asemenea competiţie, iar argumentul principal este infrastructura existentă în aceste două oraşe. Noi ne dorim foarte mult ca şi Clujul să fie gazdă a Universiadei, chiar dacă Bucurestiul sta ceva mai bine decat Clujul la capitolul infrastructură. Însă, dacă ne gândim că mai sunt aproape 6 ani până la startul întrecerilor, lucrurile pot fi puse la punct şi la Cluj. Aici avem multe terenuri şi spaţii care pot fi incluse în acest proiect. Avem o sală polivalentă şi un stadion care se ridică la standardele internaţionale cerute pentru organizarea unui astfel de eveniment, mai e şi Parcul Sportiv <Iuliu Haţieganu>, deci, noi credem că avem potenţialul necesar”, a explicat Mihai Petrisor.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

 

Cel puţin la nivel declarativ întradevăr Clujul poate găzdui întreceri sportive din cadrul Universiadei, lucru confirmat de directorul Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport, Răzvan Sotiriu. ”Dacă este să le luăm pe rând, aş începe cu pista de atletism de pe Cluj Arena. O pistă foarte bună, omologată de forurile internaţionale. Cluj Arena a găzduit şi Campionatele Internaţionale de Atletism ale României, iar infrastructura, şi aici mă refer în primul rând la pistă, a făcut faţă foarte bine. Dar nu trebuie să ne rezumăm doar la Cluj Arena pentru întreceri atletice. Acestea s-ar putea organiza foarte bine şi în Parcul Sportiv <Iuliu Haţieganu>, unde s-ar putea construi o bază sportivă extraordinară, este şi mediul foarte bun pentru practicarea sportului în general, dar şi de performanţă. Cu investiţii europene se poate amenaja o bază foarte, foarte frumoasă, şi fără investiţii astronomice, dar e nevoie de o mobilizare foarte mare. Trebuiă găsită înţelegere şi la autorităţi, fără de care nu se poate duce la bun sfârşit un proiect de o asemenea anvergură. Avem şi aeroport internaţional, avem şi Sala Polivalentă, deci întrunim condiţiile preliminare pentru a organiza aşa ceva, dar avem şi lipsuri. Trebuie construit un  sat olimpic, unde să fie cazaţi sportivii pe durata întrecerilor.

Directorul Direcției Județene pentru Tinert și Sport,   Răzvan Sotiriu / Foto: Dan Bodea

Directorul Direcției Județene pentru Tinert și Sport, Răzvan Sotiriu / Foto: Dan Bodea

 

Într-un fel putem spune că-l avem, mă refer la caminele UBB-ului din Parcul Sportiv <Iuliu Haţiegani>, dar ca să transformăm parcul în sat olimpic trebuie ca această Universiadă să fie organizată în perioada în care studenţii sunt plecaţi, altfel e o problemă, şi nu cred că cineva va investi într-un sat olimpic, chiar dacă acesta ar putea deservi ulterior sportivii şi studenţii din Cluj. Un hotel întreg ar trebui să fie transformat în centru de presă. E nevoie de parcări, sunt multe aspecte ce trebuie studiate, iar la DJTS nu a venit nimeni să se consulte cu noi, să facem un plan, un proiect. Da în teorie putem găzdui întreceri sportive, dacă şi forurile internaţionale îşi dau avizul pozitiv”, a comentat Sotiriu.

Frăție și nu prea

Surprinzător, sau nu, Clujul şi Bucureştiul, oraşele care ar trebui să se „înfrăţească” pentru a putea organiza Universiada din 2021, sunt rivale în lupta pentru a câştiga titlul de gazdă pentru Capitala Culturală Europeană din acelaşi an. Potrivit directorului Asociației Cluj Capitală Culturală Europeană 2021, în prezent toate eforturile se îndreaptă către îndeplinirea criteriilor de evaluare, iar atribuirea organizării Universiadei în România, la Bucureşti şi Cluj, ar fi o bună oportunitate pentru oraşul nostru să câştige şi lupta pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, în detrimentul Bucureştiului. „Noi am luat foarte în serios criteriile de evaluare încă de la depunerea candidaturii, acestea fiind elementele de bază fără de care niciun oraș nu își poate depune candidatura. Bifarea criteriilor de evaluare este cel mai important lucru. Din cele şase mari criterii de evaluare care sunt în atenţia noastră, noi am trecut de două în totalitate, şi încă patru, parţial, deci suntem cam la 50% din ceea ce înseamnă îndeplinirea acelor criterii de evaluare. Ar fi o lovitură de imagine fantastică pentru Cluj-Napoca dacă România ar fi desemnată gazdă a Universiadei, iar parte din competiţii s-ar desfăşura în oraşul nostru”, a spus Moroșanu.

Florin Moroșanu / Foto: Dan Bodea

Florin Moroșanu / Foto: Dan Bodea

Cât despre rivalitatea din Cluj-Napoca şi Bucureşti în privinţa titlului de Capitală Culturală Europeană, Moroşanu este de părere că, Clujul are câteva atuuri importante. „Bucureștiul e doar un contracandidat în plus. Să vedem dacă pot să ia în serios această candidatură, pentru că Bucureștiul are șase primării și structuri administrative diferite şi este destul de dificil să stabileşti o strategie comună și niște măsuri unitare”, a punctat directorului Asociației Cluj Capitală Culturală Europeană 2021. Disputa la nivel administrativ și politic a fost sesizată și de directorul DJTS Cluj. În opinia lui Sotitriu fără sprijin politic demersul de a organiza Universiada este sortit eșecului „O astfel de competiție înseamnă, așa cum spuneam mai devreme, existența unei infrastructuri foarte bine puse la punct. Dacă ce avem noi în acest moment în Cluj se poate modifica şi se poate pune la punct, să se aducă la standardele impuse de forurile internaționale e foarte bine, dar să te apuci să construieşti ceva, orice, e imposibil. Trebuie identificate yone, locuri în care astfel de cosntrucții să fie demarate, api ai nevoie de bani. Și dacă s-ar identifica locații noi nimeni nu va investi pentru că nu știu dacă există interes politic din punct de vedere politic. De 10 ani se promite construcția unui bazin olimpic în cartierul Gheorgheni, în zona cartodromului. Acest proiect durează de 10 ani… Universiada are o dată limită, dacă nu s-a făcut în 10 ani…

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

 

Nu știu zău dacă cineva va fi dispus să investească în infrastructură numai pentru un asemenea eveniment. Dacă ar fi organizate ar fi extraordinar, ar fi un bum economic, dar ar fi doar pentru acel an, după care ce facem? Da, e foarte frumos, Universiada este accesibilă, noi românii avem tradiţie la Universiadă, avem campioni, recordmeni. Să organizezi europene, mondiale sau Jocuri Olimpice e foarte greu, o Universiadă e accesibilă, dar pentru asta trebuie să fie interes politic”, a spus Sotiriu. Atât șeful DJTS, cât și președintele Asociației Student Sport România, consideră că o șansă în plus pentru reușiita unui asemenea eveniment sportiv ar fi atribuirea titlului de Capitală Culturală Europeană Clujului. ”Ar fi dea dreptul spectaculos în cazul în care Clujul va fi Capitală Culturală Europeană în 2021, pentru că ar ajuta Clujul și din punct de vedere al fondurilor. În plus orașul nostru ar avea o vizibilitate foarte bună la nivel mondial”, spune Mihai Petrișor, completat de Sotiriu: ”Categoric s-ar simţi o emulaţie pentru turism, dar ca să ai profit, să merite, ar trebui să organizezi după aceea an de an o competiţie majoră. Sunt perfect de acord că în acea perioadă trebuie organizate şi evenimente culturale, concerte şi alte evenimente, pentru că turiştii nu vin doar pentru competiţiile sportive”, a adăugat directorul DJTS.
Precedentul 1981 şi lacunele din 2015

România a organizat până acum o singură ediţie a Universiadei, tocmai în anul 1981. Acela a fost, de altfel, și cel mai mare eveniment sportiv organizat vreodată în țara noastră. Universiada de vară din 1981 s-a bucurat de participarea a 2.930 de sportivi din 86 de țări și a peste 200.000 de spectatori. În acel an, sportivii români au obținut medalii la toate cele 10 discipline ale Universiadei și au ocupat locul 2 în clasamentul final. Reuşita organizatorică din urmă cu mai bine de 30 de ani îl însufleţeşte pe Mihai Petrişor, preşedintele Asociaţiei Student Sport România. „Universiada din 2021 trebuie să fie un proiect de țară și România are nevoie de un astfel de proiect”, este argumentul lui Mihai, care face un apel la susținerea Guvernului României în vederea obţinerii titlului de gazdă a acestui eveniment, dar și pentru achitarea taxei de înscriere în valoare de 10 000 de euro. Un aspect deloc de neglijat este cel referitor la voluntari. Fără această „divizie” de oameni dedicaţi, un eveniment de talia Universiadei este aproape imposibil de susţinut, iar Sotiriu nu crede că timpul este în favoarea României.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Teoretic până în 2021 avem timp suficient să punem la punct toate aspectele. Mă refer aici și la managementul sportiv, și asta înseamnă asigurarea de condiții pentru performanță și colaborare cu instituții internaționale. Este nevoie de o rețea de voluntari foarte bine structurată. Iarăși în teorie avem exemplul TIFF, dar în acest caz este vorba deja despre tradişie. E bine că în Cluj-Napoca studiază foarte mulţi tineri din străinătate, unde voluntariatul face parte din viaţa lor, e ceva normal să te implici, dar trebuie să vedem dacă acest lucru va prinde şi la Cluj. Apoi mai e nevoie de personal specializat, inspectori sportivi, marketing etc. DJTS poate asigura această parte componentă a personalului specializat, ba chiar vom face şi investiţii care să aducă un plus pentru criteriile de evaluare şi acordare a acestei organizări. Noi am făcut un plan de achiziţii de sisteme de cronometraj electronic profesionist pentru atletism, pe care le vom da în administrare şi spre folosinţă Asociaţiei Judeţene de Atşetism, pentru halterofili am decis să achiziţionăm bare profesioniste. Deasemenea avem în plan achiziţionarea unui ring de box, pentru că am remarcat o creştere a acestei discipline, despre care cred cu tărie că în viitorul nu foarte îndepărtat va avea rezultate foarte bune pe plan naţional şi chiar internațional. Dar toate aceste achiziţii nu le-am prevăzut în ideea organizării Universiadei pentru simplul motiv că nimeni nu a venit la noi cu o propunere de colaborare pentru această organizare. Eu încă îi aştept pe iniţiatorii acestui demers să ne ceară sprijinul pentru că scopul nostru acesta este, de a susţine şi de a dezvolta sportul.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

 

E puţin ciudat cum în niciun proiect care are legătură cu sportul DJTS-ul nu a fost consultat. Când s-a construit Cluj Arena, sau Sala Polivalentă, nimeni nu ne-a cerut un calendar al competiţiilor sportive, nimeni nu ne-a consultat cu privire la capacitatea de susţinere a unor evenimente sportive. Din acest punct de vedere, oricât de încântat aş fi de organizarea Universiadei mă întreb cum va fi rezolvată, de exemplu, problema personalului specializat. Se vor contracta companii sportive, când noi avem deja acest personal? Sau poate că cei care militează pentru organizarea Universiadei au deja soluţii pentru toate problemele”, a încheiat Sotiriu. Conform directorului DJTS în acest moment Clujul poate găzdui orice competiții la nivel de echipe, handbal, baschet, volei, fotbal, întreceri atletice, box, haltere, gimnastică, judo și lupte, singurele probleme fiind în privința natației, bazinele din Cluj-Napoca având nevoie de modificări importante pentru a găzdui întreceri de înot, sau polo pe apă. În acest din urmă caz o soluție ar fi Bazinul Olimpic din Oradea care întrunește condiții optime pentru practicarea sportului de performanță și poate găzdui întreceri internaționale.

[stextbox id=”custom”]

Ce este Universiada

Universiada este o manifestare sportivă și culturală internațională, organizată la fiecare doi ani într-o altă țară, pe baza unei proceduri de selecție elaborată de Federația Internațională a Sportului Universitar (FISU), fiind al doilea eveniment ca anvergură, după Jocurile Olimpice de Vară. Programul sporturilor Universiadei de Vară include un număr de 13 discipline obligatorii (atletism, baschet, scrimă, fotbal, gimnastică artistică, gimnastică ritmică, judo, nataţie, sărituri în apă, polo, tenis de masă, tenis de câmp, volei) şi până la trei sporturi opţionale.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu