Un secol şi jumătate de scrimă la Satu Mare

Fosta floretistă Cristina Stahl lucrează la o carte despre istoria scrimei sătmărene/ Foto: satumareonline.ro

Scrima este de aproape 150 de ani portdrapelul mişcării sportive din Satu Mare. Şcoala “muschetarilor” care au făcut istorie pe planşă este faimoasă şi datează încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Anul acesta va apărea şi o carte dedicată acestei discipline sportive, editată de Cristina Stahl, fiica legendare Ecaterina Stahl, fostă componentă a echipei feminine de floretă a României timp de mai bine de două decenii şi medaliată cu bronz, la Jocurile Olimpice de vară din 1968 (Ciudad de Mexico) şi 1972 (Munchen).

Istoria scrimei sătmărene în limba maghiară

Cristina Stahl a crescut într-o familie în care scrima era un mod de viaţă, atât tatăl ei, cât mai ales mama fiind cei care i-au inoculat acest microb. ”Pot să spun că al treilea cuvânt pe care l-am gângurit, în afară de mama şi tata, a fost scrima. De altfel primii paşi din viaţă, vorbind la propriu, i-am făcut chiar în sala de scrimă deorece mama mă aducea cu ea la antrenamente.” îşi începe povestea Cristina.
Deşi a fost ofertată să conducă Clubul Sportiv de profil din localitate, Cristina a decis să se reprofileze. Alături de tatăl ei, editează în acestă perioadă o carte în limba maghiară: „Istoria scrimei sătmărene“, o amplă prezentare a sportului nobil de la începutul secolului 20 și până în prezent. „Este un proiect pe care îmi doream de mult să-l pun în practică, dar şi o datorie faţă de sportul care mi-a adus atât de multe satisafacţii în viaţă. Ca să nu mai vorbesc că voi putea aduce în memoria cititorilor numele mari ale şcolii sătmărene de scrimă, atât de apreciată la noi în ţară şi la nivel mondial” spune sătmăreanca.

Performanţele mamei au ţinut-o în gardă

Cristina Stahl a început să practice scrima la CS Satu Mare, evident sub îndrumarea mamei sale, Ecaterina Stahl, fostă campioană mondială şi de cinci ori participantă la Jocurile Olimpice. În perioada 2001-2009 Cristina a participat la patru Campionate Europene, unde a obţinut o medalie de aur, una de argint şi una de bronz. Nici succesele mondiale nu i-au lipsit. Astfel, în palmaresul Cristinei regăsim două titluri de vicecampioană mondială, la New York (SUA), respectiv Lepizig (Germania) şi o medalie de bronz la  Havana (Cuba). A participat şi la ediţia de la Beijing a Jocurilor Olipice, unde a fost eliminată în faza 16-imilor de finală, în proba de floretă. „Poate unii  consideră un eşec acest rezlutat, dar pe mine fiecare înfrângere m-a făcut să strâng din dinţi şi să merg încrezătoare mai departe”, rememorează sportiva. Cristina a mărturisit pentru Transilvania Reporter că performanţele uriaşe obţinute de mama ei au fost în permanenţă un target pe care şi-a propus să-l atingă şi ea.

[stextbox id=”custom” caption=”În numele mamei”]Cristina Stahl a înfiinţa în memoria mamei sale, care s-a stins din viaţă în 2009, Asociaţia Fencing Satu Mare, unde îi are colaboratori pe antrenorii actuali de la secția de scrimă de la Clubul Sportiv. Cel mai important evenimen care se desfăşoară sub egida asociaţiei este „Memorialul Ecaternia Stahl”.[/stextbox]

”Când mama ne-a părăsit am simţit că în inima mea s-a deschis un hău pe care nimic n-avea cu ce să-l mai umple. O pierdusem în primul rând pe mama, cea mai bună şi blândă persoană din lume, însă totodată am pierdut o prietenă dar şi o antenoare nemaipomenită”, spune Cristina Stahl.

Distribuie:

Postaţi un comentariu