Un brazilian și un ivorian s-au alăturat CFR-ului, la Valencia

Foto: Dan Bodea

La sfârșitul săptămânii trecute CFR Cluj a plecat în Spania unde va efectua stagiul de pregătire centralizată, înainte de reluarea campionatului. Cinci jucători noi se regăsesc sub comanda lui Dan Petrescu, dar oficialii clubului continuă să caute soluții pentru întărirea lotului. După Costache, Mailat, Țucudean și Bordeianu, a urmat Gilvan Souza Correa, un brazilian de 28 de ani, liber de contract. Un jucător din naționala Coastei de Fildeș este și el foarte aproape de CFR, iar pentru Alexandru Ioniță, feroviarii au făcut o ofertă oficială, în scris, dar finanțatorul Astrei are propriul meci cu cei de la CFR, după ce în urmă cu trei ani au dat un jucător la Cluj, pentru care nu și-au mai primit banii. Achizițiile lui Qaka și Jo Santos, de la CSM Iași, nu mai par de actualitate, iar la capitolul plecări, CFR-ul a renunțat doar la jucători care oricum nu intrau în vederile lui Dan Petrescu.

Mutări previzibile

Deși are al treilea cel mai bun atac din Liga 1, CFR nu dispune de un atacant care să înscrie constant, iar acest lucru a i-a determinat pe oficialii clubului să caute un jucător care să evolueze meci de meci și să înscrie mai mult decât au făcut-o, împreună, cei trei marcatori din ofensiva feroviarilor. Astfel, aducerea lui George Țucudean este una normală, atacantul terminând prima parte a campionatului pe poziția a doua în topul golgheterilor (11 goluri). În plus, fotbalistul nu mai era motivat să continue la Viitorul Constanța, echipă alături de care a cucerit titlul național, dar a ratat calificarea în grupele unei cupe europene, prin urmare a ”ratat” și bonusul financiar promis de Gheorghe Hagi. Nu este un secret că la gruparea campioană ”vedetele” sunt cei mai bine plătiți jucători, remunerația acestora nefiind însă mai mare de 5.000 de euro lunar. La CFR, George Țucudean va încasa mai mult decât dublu.

Valentin Costache, de fapt primul transfer al clujenilor, încă din toamna anului trecut, este un jucător de perspectivă, considerat de specialiști unul dintre cei mai promițători jucători din campionatul intern. Mailat a ajuns la CFR gratis, iar Bordeianu era o mutare aproape imperioasă, după ce fostul internațional Dan Nistor le-a cerut șefilor din Gruia să fie lăsat să plece din cauză că antrenorul Petrescu nu-i dă suficiente minute de joc. Înlocuitorul lui Nistor, Mihai Bordeianu a fost titular de drept la FC Botoșani, în prima parte a sezonului, are 26 de ani și a costat doar 200.000 de euro. Gilvan Souza Correa este ultimul jucător care s-a prezentat în cantonamentul CFR-ului. Transferul brazilianului anticipează despărțirea de Kevin Boli. ”Correa este un jucător pe care noi l-am dorit foarte mult, care a jucat foarte multe meciuri sezonul trecut în Brazilia, a fost căpitanul echipei Atletico Goianiense şi faptul că Boli are probleme medicale ne-a forțat să aducem un fundaș central. Boli are o pubalgie de mai multă vreme, nu e apt și nici nu știm când va reveni”, a spus impresarul și managerul sportiv al CFR-ului, Bogdan Mara.

Serge N’Guessan e mai aproape de CFR decât Ioniță

Foto: Dan Bodea

Conducătorii clubului din Gruia au sperat că vor da două lovituri în această iarnă, prin aducerea lui Țucudean și Alexandru Ioniță, ultimul de la Astra. Cei doi sunt fotbaliștii care completează podiumul în clasamentul golgheterilor, cu 11, respectiv 10 goluri. Numai că Ioniță este blocat de patronul giurgiuvenilor, Ioan Niculae, din cauza unei datorii mai vechi pe care CFR-ul a uitat să o plătească în schimbul transferului lui Mirko Ivanovski. Și totuși, CFR-iștii au făcut mai multe oferte Astrei, pentru a-i da drumul lui Ioniță. Mai întâi a fost vorba despre 700.000 de euro plus doi jucători. Apoi suma a mai crescut puțin, dar în tranzacție mai intra un singur jucător, nu doi. Dan Nistor ar fi trebuit să fie moneda de schimb, dar fotbalistul a refuzat și a fost cedat la Dinamo. În ultima încercare, de această dată oficială, oficialii CFR-ului ofereau un milion de euro plus Bryan Nouvier.

”S-a făcut ofertă Astrei, au fost discuții. Nu s-a ajuns la o înțelegere. Nu am reușit. Am făcut ofertă în scris la club, dar nu am primit un răspuns favorabil. Nu am ajuns la un acord financiar”, a spus Mureșan, pentru Digisport. Conform sursei amintite, publicația L’Est Republicain scrie că formația din Gruia este aproape să-l aducă pe Serge N’Guessan, internațional ivorian, un mijlocaș defensiv de 23 de ani legitimat în liga a doua din Franța, la Nancy. N’Guessan se va alătura lotului CFR-ist în cantonamentul din Spania și va încerca să-l convingă pe Dan Petrescu să-l păstreze în lot pentru partea a doua a sezonului. Serge N’Guessan este cotat de site-urile de specialitate la 600.000 de euro. Deși este considerat un fotbalist de perspectivă, N’Guessan a bifat doar 17 partide în tricoul lui Nancy, într-un an și jumătate. Mijlocașul a debutat la naționala Coastei de Fildeș în octombrie 2015, la vârsta de 20 de ani. În acest moment are 14 prezențe și două goluri înscrise pentru naționala ”Elefanților”, așa cum este supranumită prima reprezentativă a Coastei de Fildeș.

Cinci au plecat și lista rămâne deschisă

Foto: Dan Bodea

După ce au rezolvat transferurile celor cinci fotbaliști amintiți, șefii CFR-ului au făcut demersurile necesare să ”scape” de surplusul de jucători care oricum nu contau pentru antrenorul Dan Petrescu. Primul dintre aceștia a fost Dino Spehar. Considerat cândva ”copilul minune” al fotbalului croat, Spehar nu a jucat niciun minut în tricoul vișiniu, fiind împrumutat mai întâi la Concordia Chiajna. Ilfovenii nu l-au mai vrut nici ei, iar croatul a ajuns la Dunărea Călărași. Al doilea jucător anunțat că poate să-și facă bagajele este mijlocașul portughez născut în Elveția, Thierry Moutinho. Despărțirea a fost oficializată încă din decembrie anul trecut. După doar 8 meciuri în tricoul CFR-ului, Moutinho a făcut cale întoarsă spre liga a doua a Spaniei, de unde venise anul trecut în vară la CFR. Moutinho va evolua în partea a doua a sezonului la Leonesa și se va bate pentru evitarea retrogradării. Mai norocoși au fost Alexandru Chiriţă (atacant de 21 de ani), respectiv Yasin Hamed (mijlocaș în vârstă de 18 ani). Aceștia au fost cedați la Sepsi Sfântu Gheorghe și vor continua să evolueze în Liga 1.

Tot în primul eșalon rămâne și Dan Nistor, mijlocașul pe care șefii CFR-ului l-au asigurat că este un jucător pe care se vor baza în partea a doua a campionatului, pentru ca după mai puțin de 48 de ore să-l direcționeze către Dinamo. A fost și dorința jucătorului de a-și alege singur echipa la care va evolua, decât să fie monedă de schimb cu Alexandru Ioniță. Lista jucătoriolor de care CFR se va despărți în această iarnă rămâne deschisă. Laurențiu Rus (dorit de CSM Iași), Bryan Nouvier (pe care CFR-ul vrea să-l includă în transferul lui Ioniță), și Kevin Boli sunt jucătorii cu șanse minime să mai prindă prima etapă a noului an în tricoul vișiniu.

[stextbox id=’custom’]

Adversarii pe care CFR îi va întâlni în Spania:

  • Wisla Cracovia (19 ianuarie)
  • Rapid Viena (22 ianuarie)
  • Videoton (26 ianuarie)
  • Beijing Rehne (28 iarnuarie)

Lotul feroviarilor va reveni în țară la data de 29 ianuarie, iar primul meci din Liga I din acest an va fi împotriva Concordiei Chiajna pe 5 februarie de la ora 20:45.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu