Ultimul cavaler al fluierului

Foto: Dan Bodea

Anul ce a trecut (2017) va rămâne unul de referință pentru istoria recentă a fotbalului clujean. Universitatea a promovat la pas în liga a III-a și este lider în clasamentul seriei a 5-a, CFR-ul a terminat anul în fotoliul de lider al Ligii 1, iar fetele de la Olimpia Cluj au cucerit în 2017 un nou event (campionat-cupă). Mai adăugăm revenirile la echipa națională ale lui Ciprian Deac și Ovidiu Hoban (ambii de la CFR), și avem tabloul aproape complet al superlativelor fotbalului clujean. Totuși, dintr-o serie de articole retrospective nu poate lipsi unul dedicat lui Horațiu Feșnic. Clujeanul este arbitrul cu cea mai spectaculoasă ascensiune din fotbalul românesc și, totodată, cel mai tânăr ”central” care a oficiat un meci în primul eșalon. La doar 27 de ani Horațiu Feșnic duce în spate o poveste impresionantă. Fost fotbalist, atât la ”U”, cât și la CFR, Horațiu visează să arbitreze o finală de Champions League și să fie prezent ca arbitru la turneele finale de Campionat European și Cupa Mondială.

Apreciat de toată lumea

Nu mai este un secret că din partea a doua a sezonului, adică faza play-off, în Liga 1 va fi implementat arbitrajul video. La început doar experimental, un meci pe etapă, pentru ca din sezonul 2018/2019, VAR (video assistant referee – asitență video pentru arbitri), să facă parte din jocul de fotbal. Sistemul este contestat de unii, extrem de apreciat de alții. Până să fie pus în practică însă, mai există și arbitrii, poate ultimii cavaleri ai fluierului, care primesc aprecieri până și de la cei mai mari contestatari și mai vocali oameni din fotbalul românesc. Printre aceștia se numără și Horațiu Feșnic. Clujeanul a oficiat la centru 12 partide din actualul campionat.

A fost contestat o singură dată, la un meci CSU Craiova – FC Voluntari, pentru că nu a dictat penalti pentru olteni. În rest doar cuvinte de laudă. ”Cel mai bun arbitru la ora asta este după părerea mea, Sfeșnic (Horațiu Feșnic – n.a.). Clar, simplu, liniștit, unde e fault, pac, fault, fluieră, nu are nicio emoție, nicio teamă, îmi place statura lui, Sfeșnic. Eu am vrut să propun în Adunarea Generală ca meciurile din play-off să fie arbitrate de arbitri străini. Pentru că noi nu avem arbitri de anvergură care să arbitreze fotbalul nostru din play-off. Doar Sfeșnic se ridică la nivelul ăsta”, l-a lăudat Gigi Becali, finanțatorul FCSB, pe arbitrul clujean.

Detaliul care putea schimba totul

Horațiu Feșnic a debutat ca arbitru central în Liga 1, la data de 12 martie 2012, când a condus de la centru partida Astra Giurgiu – CS Mioveni, încheiată cu scorul de 3-1. Astfel, la doar 22 de ani și 4 luni, Horațiu Feșnic devenea cel mai tânăr debutant pe prima scenă în arbitrajul românesc. La acea vreme, Feșnic avea doar 12 meciuri arbitrate la seniori, toate în Liga a III-a. Până să ajungă arbitru, Feșnic a fost un copil care a aspirat la gloria fotbalistică. A fost legitimat la Universitatea Cluj, între 2005 și 2009, după care a trecut la rivala CFR, acolo unde tatăl lui antrena o grupă de copii. De altfel, chiar tatăl lui, Mircea Feșnic, și el fost jucător de fotbal, atât la ”U”, cât și la CFR, l-a îndrumat spre arbitraj.

La CFR, Horațiu Feșnic a evoluat chiar și pentru echipa a doua, fiind remunerat pentru munca sa, ceea ce a atras o serie de suspiciuni din partea contestatarilor. Cel care l-a promovat în 2012, Ion Crăciunescu, la vremea respectivă șeful Comisiei Centrale a Arbitrilor, a explicat și de ce Horațiu Feșnic nu era în incompatibilitatea de a oficia meciuri ca arbitru. ”Care e problema? Chiar e foarte indicat ca un arbitru să provină dintr-un fost fotbalist! Ce, eu n-am jucat la Universitatea Craiova? Și am arbitrat-o după aceea de zeci de ori! Igna n-a fost fotbalist la UTA? ( Ioan Igna, a jucat la UTA între 1957-1960 și 1964-1967 n.a.) Şi a arbitrat-o! Marius Avram n-a fost jucător la Dinamo? Şi a arbitrat de multe ori echipa din Ştefan cel Mare!”, a reacționat Ion Crăciunescu. De altfel, pentru a nu-i crea probleme fiului lui, Mircea Feșnic și-a anunțat demisia din cadrul Centrului de copii și juniori a CFR-ului, la câteva zile după ce Horația a condus la centru meciul dintre Astra Giurgiu și CS Mioveni.

Pregătește un meci precum un antrenor

Horațiu Feșnic este absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Cu alte cuvinte este profesor de educație fizică. Însă, a fi arbitru (în 2017), presupune să fii pregătit din toate punctele de vedere. ”Unul dintre cele mai importante aspecte în pregătirea noastră este studiul meciurilor. Ne informăm despre echipele pe care urmează să le arbitrăm. Trebuie să aflăm ce jucători sunt indisponibili, fără drept de joc. Apoi, analizăm meciurile lor anterioare. Cum au jucat, ce așezări tactice folosesc și cum execută fazele fixe, cornere, lovituri libere. Te ajută mult să știi dinainte cam unde să te plasezi ca să ai cel mai bun unghi și să nu te surprindă nimic.

Faptul că am și jucat fotbal, chiar dacă nu la un nivel foarte performant, mă ajută să anticipez ce urmează în timpul meciurilor. Sunt momente pe care le-am trăit ca fotbalist și le simt”, povestește Horațiu. Până să fie introdus sistemul arbitrajului video, Feșnic crede că mai sunt și alte aspecte ce trebuie oficializate.

”În România un arbitru trebuie să muncească și altceva, pentru că numai din arbitraj nu poți trăi. Ne pregătim în fiecare zi, la fel ca niște profesioniști, dar nu suntem, oficial, profesioniști. În acest sens, mi-ar plăcea să se introducă profesionismul și în arbitrajul românesc. Să fie și pe hârtie. Să se schimbe statutul nostru, așa cum fotbaliștii sunt profesioniști, să fim și noi.  În campionatele puternice, arbitrii au și salariu, pe lângă bonusurile de meci. La noi doar meciurile ne aduc bani. Dacă n-avem meciuri, n-avem venituri”, încheie Horațiu Feșnic.

Distribuie:

Postaţi un comentariu