UEFA ne-a pus la colț, dar ne-a dublat șansele de calificare

Forul fotbalului european a găsit soluția pentru a mai elimina din frustrările suporterilor. Liga Națiunilor va debuta în această toamnă și stabilește mai clar ca niciodată locul fiecărei națiuni, repartizate în serii valorice. După ani agonizanți, în care ”Tricolorii” au ratat rând pe rând prezența la marile competiții fotbalistice, iar atunci când totuși s-a calificat (Euro 2016), au făcut doar act de prezență, UEFA a anulat și ultima speranță a fanilor echipei naționale de a vedea pe viu adversari pe care, altfel, îi priveau doar la TV. Concret, Liga Națiunilor permite de acum încolo doar disputarea de meciuri amicale doar între naționalele de același rang. Astfel, amicalul cu Suedia, din luna martie, ar putea fi una dintre ultimele confruntări dintre ”Tricolori” și o reprezentativă obișnuită să evolueze la turneele de elită ale fotbalului.

România de Liga a III-a

Liga Națiunilor se vrea a fi o competiție elitistă derulată sub sigla UEFA. Într-un fel chiar este, de vreme ce echipele au fost repartizate în serii valorice, pe baza coeficienților calculați în urma rezultatelor pe care echipele naționale le-au obținut la ultimele trei ediții de preliminarii pentru turneele finale. Cum România nu mai este demult o echipă temută în Europa, UEFA, pe baza coeficienților, a repartizat naționala ”Tricoloră” în cea de a treia serie valorică. Pe românește, în Liga a III-a a națiunilor europene. Se putea și mai rău, pentru că există și o serie a patra, unde au fost plasate cele mai slabe 16 echipe naționale ale Bătrânului Continent. Pe scurt, sau strict tehnic vorbind, Liga Națiunilor înseamnă 55 de echipe naționale europene împărțite în patru ligi: A, B, C și D. Fiecare ligă va fi, de asemenea, împărțită în patru grupe diferite.

Foto: Dan Bodea

Câștigătoarele de grupe vor evolua în semifinale și apoi în finala categoriei din care fac parte. Fiecare ligă va avea astfel câte o câștigătoare. Învingătoarele din grupele B, C şi D urcă o treaptă la următoarea ediție, iar ultimele clasate din A, B şi C retrogradează. Revenind la ce ne interesează pe noi, echipele din a treia serie valorică, să o numim Liga C, vor fi împărțite într-o grupă de trei echipe și trei grupe de patru echipe. Dar nici în cel de al treilea eșalon valoric România nu este lipsită de emoții. Celelalte naționale de eșalon terț sunt Ungaria, Scoția, Slovenia, Grecia, Serbia, Albania (coșmarul României de la Euro 2016), Norvegia, Muntenegru, Israel, Bulgaria, Finlanda, Cipru, Estonia, Lituania. Se va juca în sistem campionat, tur-retur, în perioada septembrie-noiembrie anul în curs, iar echipa care va câștiga fiecare grupă va accede, așa cum am amintit mai sus, în eșalonul superior.

Există, totuși, miză

Pentru a da greutate, dar și o miză reală noii competiții, oficialii fotbalului european au anunțat că patru echipe participante la Liga Națiunilor vor obține calificarea la Euro 2020. Liga Națiunilor nu anulează preliminariile pentru Euro 2020, ci este o competiție ce se desfășoară în paralel. Astfel, 20 de echipe naționale vor face pasul spre Euro tot în urma preliminariilor. Doar perioadele în care se dispută meciurile din preliminarii se modifică pentru a face loc noii competiții. Interesant este și faptul că, deși 13 țări au primit statutul de ”organizator” al Euro 2020, niciuna dintre acestea nu va avea calificarea asigurată. Asta înseamnă că România are o dublă șansă la calificare. Dacă va rata prezența la Euro în urma rezultatelor din preliminarii, mai are o șansă la barajul din Liga Națiunilor. Teoretic, câștigătoarele celor patru grupe din fiecare ligă (A,B,C și D), primesc automat dreptul de a participa la un baraj, în urma căruia învingătoarea obține calificarea la turneul final găzduit, printre altele, și de România. Algoritmul calificării la Euro în urma prestațiilor din Lia națiunilor este simplu. Cele patru echipe câștigătoare, din fiecare eșalon valoric, vor disputa semifinale într-o singură manșă pe terenul echipei cu linie de clasament mai bună, iar finalistele se vor duela într-o singură manșă, cu gazda trasă la sorți. Câștigătoarea se califică la Euro 2020.

Mai greu decât ne-am fi dorit

Serbia, Muntenegru și Lituania sunt adversarii echipei naționale de fotbal a României în Liga Națiunilor, conform tragerii la sorți care a avut loc, miercuri, la sediul UEFA. ”Tricolorii” fac parte din grupa a 4-a din seria valorică C. Meciurile se vor disputa tur-retur, în septembrie, octombrie şi noiembrie 2018, iar câștigătoarea grupei va promova în seria superioară la ediţia viitoare. Ocupanta ultimei poziţii va retrograda în Seria D. În funcție de rezultatele obținute în nou înființata competiție, depinde stabilirea urnelor valorice la tragerea la sorți a grupelor din preliminariile Euro 2020, care vor fi stabilite la data de 2 decembrie 2018. Dintre cele trei oponente, Muntenegru a fost adversara României și în preliminariile pentru Cupa Mondială care va fi găzduită anul acesta de Rusia.

În înfruntările din precedentele preliminarii prima reprezentativă a Muntenegrului a obținut 4 puncte. A fost 1-1 la Cluj, respectiv 1-0 pentru Muntenegru în retur. Nici ultimele amintiri legate de meciurile cu Serbia nu sunt mai plăcute. ”Tricolorii” au fost învinși de sârbi de două ori în campania de calificare la Cupa Mondială din 2010. Atunci, Serbia a câștigat cu 3-2 la Constanța și 5-0 la Belgrad. Nici Lituania nu este un adversar facil. Chiar dacă palmaresul general este favorabil ”Tricolorilor”, singura victorie a lituanienilor a fost un sec 3-0, într-o partidă disputată pe Arena Dr Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca, în preliminariile pentru Cupa Mondială din 2010.

Motivele repartizării României în Liga C

Decăderea echipei naționale a României nu stă doar în coeficienții UEFA. Ba chiar putem spune că este vorba despre un context complex. Fotbalul nu-și mai merită supranumele de ”Sportul rege”, nu în România unde pușcăriașii de lux dictează regulile, infractori reabilitați și foști bișnițari sunt în atenția jurnaliștilor, în detrimentul sportivilor și a antrenorilor. Ca să ne permitem să mai sperăm măcar, ar trebui ca fotbalul să se joace cu pasiune, pe teren și nu în birourile finanțatorilor, sau pe la Comisiile FRF și LPF. Componenta business este și ea foarte importantă în orice domeniu, deci și în sport. Problema este că în România, în fotbal, business înseamnă orice altceva numai performanță nu. Sună dur, dar nu, nu avem ce căuta la turneele finale ale Campionatelor Europene și Cupa Mondială, până nu vom regăsi bucuria de a merge pe stadioane, de a ne susține echipele favorite, iar ei, fotbaliști și finanțatori, nu vor face front comun și nu vor învăța pe de rost definiția performanței sportive.

Euro 2016, amintiri dureroase

La ultimul turneu final major la care prima reprezentativă de fotbal a României a fost prezentă, Euro 2016, din Franța, rezultatele au fost departe de așteptări. ”Tricolorii” au fost repartizați în grupa A, alături de Elveția, Albania și țara gazdă, Franța. Înainte de Euro, România își făcea calcule de calificare, iar Albania părea victima sigură. În seara zilei de 20 iunie, însă, fotbalul românesc a fost trezit la realitate de o națională care a știut ce înseamnă dăruirea în joc și dorința de a-și face suporterii fericiți. Albania a învins România cu 1-0 și ”Tricolorii” terminau îngenuncheați un turneu în care au făcut doar act de prezență. După 1-2 cu Franța, 1-1 cu Elveția și rușinea națională (0-1) cu Albania, prima reprezentativă de fotbal a României părăsea Campionatul European din Hexagon de pe ultimul loc al Grupei A.

[stextbox id=’custom’]

CLASAMENT GRUPA A (Euro 2016)

  1. Franța 3          2          1          0          4-1       7
  2. Elveția 3          1          2          0          2-1       5
  3. Albania 3          1          0          2          1-3       3
  4. România 3          0          1          2          2-4       1

[/stextbox]

Cifră

40 este poziția pe care se situează echipa națională de fotbal a României în clasamentul dat publicităţii, la data de 18 ianuarie 2018, de Federația Internațională de Fotbal (FIFA)

Distribuie:

Postaţi un comentariu