”U” și-a recăpătat identitatea (niciodată pierdută!)

Foto: Dan Bodea

Curajul suporterilor și iscusința noilor conducători ai Universității Cluj duc mai departe povestea fotbalului în Cluj-Napoca. De mai bine de 10 zile fotbaliștii Universității Cluj trag tare la antrenamente pentru viitorul sezon de Liga a III-a. Campioana Clujului a dat startul antrenamentelor în Parcul Sportiv ”Iuliu Hațieganu”, acolo unde antrenorul Marius Popescu și-a stabilit cartierul general pentru perioada următoare, după ce administratorii Cluj Arena au fixat un tarif halucinant pentru închirierea stadionului: 6.000 de lei pe oră!

Nouă jucători au plecat, alți 7 au venit. Cel mai important eveniment al acestei veri s-a petrecut însă, la jumătatea săptămânii trecute când Federația Română de Fotbal (FRF), a aprobat dosarul de afiliere al ”Șepcilor roșii” sub numele ASFC Universitatea Cluj. Practic clubul și-a redobândit identitatea după ce în sezonul trecut au evoluat sub denumirea ”A.C.S.F. „Alb – Negru” Al Studenților Clujeni. 

Foto: Dan Bodea

Pas cu pas spre normalitate 
După ce au făcut legea în tribune și au impresionat peste tot pe unde și-au însoțit echipa de suflet, suporterii Universității Cluj mai au un motiv să umple stadioanele cu cântecele lor. Dosarul de afiliere la FRF a fost aprobat și nu oricum. Astfel, echipa va activa din nou sub numele FC Universitatea Cluj. Decizia a devenit oficială odată cu publicarea anunțului pe site-ul oficial al forului de la București. 

Comitetul de Urgenţă al FRF a aprobat referatul managerului Departamentului Licenţe/Afilieri, Viorel Duru, cu privire la „afilierea provizorie a cluburilor ce au obținut drept de participare în ediția 2017/2018 a Campionatului Național Liga a 3-a și au efectuat formalitățile de înscriere în competiții și de afiliere la FRF a 16 cluburi sportive, între care și ASFC Universitatea Cluj (vezi fascimil). Este practic o redobândire a identității pe care echipa suporterilor nu și-a pierdut-o, de fapt, niciodată.

”Era de fapt o formalitate, dar este foarte important pentru noi, pentru suporteri, pentru oraș și pentru istoria fotbalului românesc, faptul că am îndeplinit și acest pas cerut de regulament. Niciunul dintre cei implicați în acest proiect nu au încetat să creadă că vom reveni la denumirea istorică. Este și o normalitate până la urmă și sunt convins că și cei din staff-ul tehnic și sportivii noștri vor face tot ce ține de ei să avem un parcurs foarte bun în Liga a III-a.

De când am pornit acest proiect, fiecare dintre noi am muncit mult și trebuie să muncim în continuare, să ne pregătim bine, să găsim formula prin care să profităm la maximum de experiența și valoarea unor jucători excepționali cum sunt veteranii Tavi Abrudan, Dorin Goga, sau Gabi Giurgiu. Lângă ei trebuie să crească, în spiritul acestui club, jucători tineri care să ducă mai departe povestea aceasta”, a declarat Radu Constantea, președintele FC Universitatea Cluj.

Foto: Dan Bodea

Veniri și plecări
La prima strigare a antrenorului Marius Popescu s-au prezentat 27 de jucători, între care și cei șapte fotbaliști transferați în această vară: Călin Albuț (36 ani, FC Botoșani), Mihai Onicaș (27 ani, Olimpia Satu Mare), Adrian Micaș (18 ani, LPS Satu Mare), Octavian Ursu (22 ani, Olimpia Satu Mare), Florin Cordoș (23 ani, Luceafărul Oradea), Robert Moldoveanu (18 ani, Cernavodă) și Răzvan Greu (23 ani, FC Botoșani).

Tot la capitolul noutăți notăm prezența la antrenamente a fostului golgheter al Universității, Valentin Lemanru, dar și a lui Bogdan Codorean și Alexandru Misăraș. Toți aceștia vor susține probe de joc în această perioadă. ”Este un nou început. Chiar dacă lucrăm deja de mai bine de o săptămână este totuși o perioadă de reacomodare la efort, în care antrenorii au datoria să analizeze foarte atent jucătorii noi veniți și să luăm deciziile cele mai bune în alcătuirea lotului pentru noul sezon.

Au venit destul de mulți jucători și nu cred că se pune problema să nu promovăm. Avem toate condițiile pentru a ne comporta foarte bine și pentru a face spectacol la fiecare meci”, a declarat Ioan Ovidiu Sabău, managerul general al clubului. În ceea ce privește jucătorii de care Universitatea Cluj s-a despărțit, aceștia sunt Cristian Man, Adrian Rus, Cristian Tudose, Florin Fizeșan, Dan Fodor, Paul Costea, Răzvan Moșuți și Andrei Pașca.

Lor li s-a adăugat Tinuț Budăcan. Acesta din urmă aparține de Unirea Jucu, evoluează pe postul de fundaș lateral (dreapta) și s-a prezentat la reunirea lotului, după care a anunțat conducerea clubului universitar că intenționează să renunțe la activitatea sportivă. 

Foto: Dan Bodea

Îndemn la luciditate
Promovarea Universității în Liga a III-a a reaprins scânteia marilor dueluri cu rivala locală, CFR. Oficialii grupării din Liga 1 au anunțat că intenționează să recreeze echipa a doua a clubului, pe care intenționează să o înscrie în eșalonul terț unde, inevitabil, ar urma să se dueleze cu ”U”. Managerul general al clubului universitar a reacționat imediat și îndeamnă la calm și luciditate, înainte de a înscrie echipa CFR-ului în Liga a III-a.

”Eu sper să nu jucăm cu CFR Cluj în Liga a III-a. Sper să mergem noi în altă serie sau ei să meargă pentru că nu mi se pare că ar fi bine pentru oraş. Sunt foarte multe interpretări şi să nu se înţeleagă greşit că nu aş vrea să joc sportiv, dar aş vrea să evităm aceste discuţii, scandaluri, provocări. Noi avem alte obiective în momentul de faţă, un alt drum şi sper ca şi ei să înţeleagă că ar fi bine să nu ne întâlnim în Liga a III-a”, a punctat Ioan Ovidiu Sabău.

Nu toți le vor binele
Abia revenită în sistemul profesionist al fotbalului intern Universitatea s-a lovit de primele ”șicane”. Administratorii Cluj Arena au cerut nu mai puțin de 6.000 de lei pentru fiecare oră petrecută pe cel mai mare stadion din Transilvania, indiferent că e vorba de antrenamente, sau jocuri oficiale. Decizia administratorilor Cluj Arena, societate comercială aflată la un pas de faliment, denotă ”rea voință”, în condițiile în care stadionul a fost închiriat companiei care organizează festivalul Untold pentru 10.000 de lei / 24 de ore (adică 416,66 lei / oră). În plus, în incinta Cluj Arena își desfășoară activitatea firme care nu au nici cea mai mică legătură cu sportul. 

Foto: Dan Bodea

Amintim aici companiile RSC Consulting care plăteşte o chirie de numai 756 de lei pe lună (adică 1,05 lei / oră), Victoria Express care achită o chirie de 705 lei pe lună (0,97 de bani / oră), sau Ianus SRL care plăteşte o chirie simbolică de puțin peste o 100 de euro pe lună (588,24 de lei). ”Nu este normal ce se întâmplă în acest caz. Stadionul acesta a fost ridicat pentru că suporterii au ieşit în stradă 6-7.000 şi au cerut stadion şi au făcut proteste.

Stadionul nu este o entitate privată, ci aparține comunității, iar eu, ca un plătitor de taxe, mi se pare normal ca autoritățile locale și județene să ajute echipa pe care o susţin eu şi încă 20.000 de oameni. Să ceri 6.000 de lei pe oră este exagerat”, a reacționat Ioan Ovidiu Sabău.

Distribuie:

Postaţi un comentariu