“U” Cluj / Speranţe pentru, măcar, un egal în Ghencea

Acum un an, „U” Cluj a fost foarte aproape de o remiză cu Steaua, într-un meci de mare luptă disputat pe Arena Clujului / Foto: Dan Bodea

Chiar dacă Steaua este favorită clară în meciul de marţi, “Şepcile roşii” speră să se întoarcă măcar cu un un punct din deplasarea de la Bucureşti. Steaua – “U” Cluj, adică locul 1 (12 victorii, 6 egaluri, nici o înfrângere), contra locului 17 (4 victorii, 4 remize, 10 eşecuri), o diferenţă de 16 locuri şi 26 de puncte în clasament. Cele două echipe joacă marţi, de la ora 18.15, în Ghencea, într-un meci restanţă din etapa a XIV-a a sezonului 2013-2014.

Într-un meci în care se întâlnesc liderul neînvins al campionatului şi penultima clasată, favorită la orice casă de pariuri pare, din start, prima clasată, mai ales că este şi echipă gazdă. În plus, şi parcursul de până acum al celor două echipe în această ediţie de campionat le dă dreptate celor care ar paria 1 solist în această confruntare. Steaua a făcut un singur egal pe teren propriu (1-1, cu Petrolul), câştigând celelalte opt partide, în timp ce “U” nu a reusit decât un egal în cele opt deplasări de până acum, 1-1 la FC Botoşani.

Nici tradiţia nu ţine cu “U” Cluj în întâlnirile directe cu Steaua. În cele 92 de meciuri Steaua – “U” de până acum în prima ligă de fotbal a României, bucureştenii au 55 de victorii, iar clujenii doar 17, alte 20 meciuri încheindu-se la egalitate. În cele 46 de jocuri cu Steaua gazdă, “U” are numai 3 victorii (un 2-1 în prima întâlnire directă în primul eşalon, în 1947, un 1-0 în 1954 şi un 2-1 în 1962) şi 6 remize, ultima, un 1-1 acum 40 de ani, mai exact în mai 1974, când golul egalizator al “alb-negrilor” a fost marcat de regretatul Alexa Uifăleanu.

De atunci au urmat 22 de meciuri în care “U” nu a reuşit să obţină nici un punct pe terenul Stelei. Mai mult, în perioada 1987-1990 a fost un lanţ de patru înfrângeri (0-7, 0-5, 0-5, 0-6), eşecuri  greu de digerat de suporterii “Şepcilor roşii”, Steaua fiind, şi din această cauză,   una din echipele nu foarte bine primite la Cluj, exceptându-i, bineînţeles, pe fanii “roş-albaştrilor” din Transilvania.

“Minunile” din 2004 şi 2007
Deşi par victime sigure, “studenţii’ nu s-au dus cu capul plecat la Bucureşti. “Mergem să ne jucăm şansele, să facem un joc bun şi dacă putem, încercăm să obţinem punct sau chiar puncte în Ghencea” au declarat cu un optimism moderat, atât oficiali cât şi jucători ai “alb-negrilor”. Iar în istoria recentă a întâlnirilor directe sînt două exemple în care “U” a învins Steaua când lumea se aştepta mai puţin, realizând două surprize de proporţii.

Cum s-a întâmplat în 13 octombrie 2004, când “U”, deşi activa în liga secundă, a eliminat Steaua lui Zenga din Cupa României (1-0, gol marcat de Szekely) şi în 27 octombrie 2007, când “U” învingea Steaua cu 2-1, prin golurile lui Nemanja Jovanovic şi Dorin Goga, după ce Nicoliţă deschisese scorul.  Era prima victorie în acel sezon de prima ligă pentru “U” Cluj, reuşită abia în etapa a XII-a.

De remarcat că cele două victorii au fost obţinute când “U” era antrenată de doi dinamovişti, Ion Marin, respectiv, Gigi Mulţescu. Acum “U” este antrenată de un fost stelist (n.r.- Mihai Teja a jucat la juniorii Stelei), dar care ca antrenor (e drept, secund) are în palmares un titlu câştigat cu Dinamo.

Cât despre echipa cu care “U” va aborda jocul cu Steaua, sînt indicii că cel puţin patru dintre cei nouă jucători veniţi la “U” în această iarnă, Rada II, Gercaliu, Boutadjine şi Max Nicu, vor fi titulari, marţi, cu Steaua, iar alţi doi, Martac şi Machado vor fi înscrişi şi ei pe foaia de joc. Astfel, e posibil ca Teja să înceapă meciul cu Steaua cu următorul “11”: Veselovsky – Ciupe, Ninu, Rada II, Gercaliu – Bucşa, Kovacs – Boutadjine, Cristocea, Max Nicu – Lemnaru. Meciul Steaua – “U” Cluj se va disputa marţi, 18 februarie, cu începere de la ora 18.15 şi va fi transmis de Digisport.

Cifre ale întâlnirilor directe dintre “U” Cluj şi Steaua
– 92 de meciuri s-au pînă acum disputat între “U” şi Steaua în Liga 1
– 17 victorii reuşite de “U”, 20 s-au terminat egal, 55 meciuri câştigate de Steaua
– 3 victorii a obţinut “U” pe terenul Stelei, ultima în 1962 (scor 2-1)
– 6 remize a reuşit “U” în Ghencea, ultima în 1974 (scor 1-1)
– 27 octombrie 2007 – este data ultimei victorii pentru “U” cu Steaua (2-1), pe vechiul “Ion Moina”, goluri N. Jovanovic ’35, Goga ’85 / Nicoliţă ’20
– 3-0 – cea mai netă victorie “U” într-un meci cu Steaua (în anul 1981)
– 7-0 – cea mai netă victorie Steaua într-un meci cu “U” (în anul 1987)
5-4 – Steaua – “U” Cluj, meciul cu cele mai multe goluri (în anul 1996)

Distribuie:

Postaţi un comentariu