”U” Cluj, o echipă cum nu e alta (I)

Foto: Dan Bodea

Universitatea Cluj a terminat perfect anul sportiv. La ultima apariție din 2017 trupa lui Adrian Falub a câștigat cu scorul de 3-0 meciul disputat în deplasare, la Galda. O victorie obținută un pic prea ușor după ultimele evoluții din campionatul eșalonului terț, când alb-negrii au obținut succese importante în lupta pentru promovare, dar extrem de greu, câteva dintre aceste victorii venind abia în ultimele minute de joc. Partida cu Dinamo din optimile de finală ale Cupei României au resetat însă, echipa universitară. ”U” a terminat acest an pe poziția de lider al seriei 5 din Liga a III-a, firesc, dacă aruncăm o privire peste jucătorii pe care antrenorul Adrian Falub îi are la dispoziție.

Însă, ascensiunea în fruntea clasamentului a fost anevoioasă, semn că la capitolul ”motivație” fotbaliștii Universității au suferit. Concluzia este una singură. ”U” nu se va împiedica în drumul ei spre Liga a II-a, dar acest sezon este unul la capătul căruia echipa va trebui să fie mai unită ca niciodată, pentru a-și atinge scopul final, aniversarea centenarului în Liga 1.

Cine n-are bătrâni…

Clasarea Universității Cluj pe prima poziție a clasamentului seriei 5 din Liga a III-a nu este, evident, o surpriză pentru nimeni. Cu 10 jucători care au împreună peste 1000 de meciuri la nivelul primului eșalon fotbalistic intern și cu trei foști componenți ai echipei naționale a României, ”U ar fi trebuit să defileze în prima parte a actualului campionat. Cu 228 de prezențe în Liga 1, Gabriel Giurgiu este cel mai experimentat jucător al lui Adrian Falub. Nu e de mirare că vestiarul i-a acordat votul de încredere și implicit banderola de căpitan. Muncitor, neobosit, dispus să-și dea ultima suflare pe teren pentru ”U”, Giurgiu visează, alături de ceilalți coechipieri, să mai joace câteva partide în prima divizie.

Liderul apărării este Octavian Abrudan, cu peste 200 partide în Liga 1, cu o mentalitate pozitivă și cu o atitudine de ”conducător”. De altfel, Abrudan este unul dintre puținii fotbaliști care aspiră la o calitate de oficial al Universității, în detrimentul unei cariere în antrenorat. Peste 100 de meciuri în primul eșalon au adunat și Călin Albuţ, Dorin Goga, Valentin Lemnaru, şi Andrei Cordoş. Ca să întregim acest tablou mai spunem doar că în foarte multe dintre partidele disputate anul acesta în Liga a III-a, ”U” a trimis în teren și trei foști internaționali ai României. George Florescu are 11 meciuri și un gol, căpitanul Gabriel Giurgiu a bifat și el două partide sun tricolor, iar golgheterul Dorin Goga una.

Foto: Dan Bodea

Însă, în ciuda aparențelor, ”U” Cluj a suferit până să se desprindă la patru puncte de următoarea clasată, Performanța Ighiu, o echipă anonimă până la confruntările cu gruparea suporterilor clujeni. Începutul sezonului a fost poticnit, cu un egal în prima etapă (1-1, cu CFR II), apoi o înfrângere la Tășnad. A fost momentul în care oficialii Universității au decis să-i acorde al treilea mandat lui Adrian Falub, un antrenor în palmaresul căruia găsim nu mai puțin de patru promovări în Liga 1, cu tot atâtea echipe.

”Trebuie să suferim până în Liga 1. Poate că ăsta e prețul pe care trebuie să-l plătim. Este foarte greu să le ceri unor jucători cu atâta experiență să se motiveze la meciuri cu echipe de care poate mulți dintre ei nici nu au auzit. S-a văzut însă, la meciul din Cupă cu Dinamo, că atunci când întâlnim un adversar puternic, echipa joacă altceva. E altă provocare. Avem de muncit, trebuie să mai transpirăm un pic, să mai și suferim. Drumul spre Liga 1 nu e ușor, dar este obiectivul nostru final și trebuie să-l atingem. Nu aș vrea să închei retrospectiva acestui an fără să-i amintim pe suporteri. Ei au fost singurii care au ținut acest club în viață. Fără ei, clubul n-ar mai fi existat. Datorită lor Universitatea și-a regăsit identitatea și pentru ei s-au întors acasă o serie de fotbaliști care ar fi putut să continue în alte părți, pentru bani”, a rezumat antrenorul Adrian Falub, experiența ”U” Cluj 2017.

1158 de meciuri în Liga 1 și 17 trofee

Dintre toate echipele de fotbal angrenate în ediția 2017/2018 a Ligii a III-a, Universitatea este de departe trupa cu cel mai impresionat lot. Cinci foști campioni, trei foști internaționali și un bilanț general de 17 trofee cucerite de aceștia, fac din ”U” o echipă de poveste.

Gabriel Giurgiu – 228 de meciuri în Liga 1, 2 titluri de campion, cu Rubin Kazan (2008) și cu Oțelul (2011), plus o Supercupă cu Oțelul (2011). A adunat 10 partide în cupele europene, 6 dintre ele în Liga Campionilor, și două meciuri la echipa națională.

Octavian Abrudan – 201 meciuri în Liga 1, 1 titlu de campion al Moldovei cu Milsami Orhei (2015), și o Cupă a României cu Steaua (2011). Are 10 meciuri în cupele europene.

Călin Albuț – 198 de meciuri în Liga 1 și 11 prezențe în cupele europene.

Dorin Goga – 170 de meciuri în Liga 1, a câștigat Cupa și campionatul cu Dinamo Tibilisi (2014), și Cupa statului Israel (2013), cu Hapoel Ramat Gan. A adunat 20 de partide în cupele europene și o selecție pentru România.

Valentin Lemnaru – 148 de meciuri în Liga 1 și 2 titluri de campion, cu Dinamo (2007), respectiv cu Steaua (2015). A adunat și 4 jocuri în cupele europene.

Andrei Cordoş – 119 meciuri în Liga 1 și 5 partide în cupele europene.

George Florescu – 24 de meciuri în Liga 1, 3 titluri de campion cu Șeriff Tiraspol (2005, 2006 și 2007), a mai cucerit Cupa Moldovei (2005), și Supercupa Moldovei (2005 și 2006). Are 21 de meciuri în cupele europene și 11 selecții pentru România.

Mihai Onicaș – 51 de meciuri în Liga 1 și 9 partide în cupele europene.

Takacs Rareș – 13 meciuri în Liga 1.

Octavian Ursu – 6 meciuri în Liga 1.

1158 de meciuri au adunat împreună, în Liga 1, Gabriel Giurgiu, Octavian Abrudan, Călin Albuț, Dorin Goga, Vali Lemnaru, Andrei Cordoș, Mihai Onicaș, George Florescu, Rareș Takacs și Octavian Ursu

”Trebuie să suferim până în Liga 1. Poate că ăsta e preţul pe care trebuie să-l plătim. Este foarte greu să le ceri unor jucători cu atâta experiență să se motiveze la meciuri cu echipe de care poate mulți dintre ei nici nu au auzit. S-a văzut însă, la meciul din Cupă cu Dinamo, că atunci când întâlnim un adversar puternic, echipa joacă altceva”, Adrian Falub, antrenor Universitatea Cluj. / Foto: Dan Bodea

Meciurile returului Ligii a III-a se vor disputa începând cu luna martie 2018.

Distribuie:

Postaţi un comentariu