“U” CLUJ / Cristocea şi Lemnaru, în topurile Ligii 1

Lemnaru şi Cristocea sînt cei mai evidenţiaţi “studenţi” după prima parte a campionatului / Foto: Dan Bodea

Veteranul Cristocea este singurul fotbalist de la “U” care a jucat în toate meciurile primei părţi a campionatului, iar Lemnaru, cu 7 goluri marcate, se află în topul golgheterilor Ligii 1 din România

Vasilică Cristocea pare să trăiască, la cei 33 de ani împliniţi, a doua tinereţe la “U” Cluj. Al doilea cel mai în etate jucător din lotul “Şepcilor roşii” (după portarul Emilian Dolha, care are 34 de ani) şi unul dintre cei mai vârstnici din Liga 1, Cristocea este singurul dintre cei 29 jucători rulaţi în acest sezon la “U” care a jucat în toate cele 18 meciuri, contabilizând cele mai multe minute în teren (1452 minute), chiar dacă a fost integralist în numai opt jocuri.

Cristocea este, totodată, singurul jucător al Universităţii Cluj care nu a lipsit în nici unul din meciurile programate în ultimele patru tururi de campionat. Performanţă pe care nu au reuşit-o nici Gabi Boştină (turul 2010-2011), nici Lucas Szukala (2011-2012) sau Dragoş Balauru (2012-2013), liderii prezenţelor la “U” la finele turului în anii trecuţi.

Vasilică Cristocea (n.r.: cel mai experimentat jucător din lotul “alb-negrilor”, totalizând, inclusiv cu jocurile din acest sezon, 218 meciuri în prima ligă din România) este urmat în topul meciurilor jucate de mijlocaşul la închidere Dan Bucşa, cu 16 meciuri (în 15 din ele a jucat toate cele 90 de minute) şi de alt mijlocaş, Ionuţ Târnăcop, tot cu 16 jocuri (9 integrale), ultimii doi plătind tribut etapelor de suspendare pe care le-au ispăşit urmare a cartonaşelor primite.

Dan Bucşa a lipsit două etape pentru eliminarea din meciul de la Botoşani (etapa a 10-a), iar Târnăcop a ispăşit o etapă de suspendare pentru cumul de 4 “galbene” şi  a fost menajat în deplasarea de la Ploieşti. Pe patru în topul prezenţelor este mijlocaşul ofensiv Adrian Borza cu 14 meciuri jucate, urmat de fundaşii Octavian Abrudan şi Rareş Takacs, ambii cu câte 13 meciuri.

De remarcat faptul că Abrudan, revenit la “U” Cluj după începerea campionatului (din etapa a 6-a) este jucătorul cu cele mai multe meciuri integral jucate (13×90). Au mai stat toate minutele în teren fără a fi schimbaţi, portarii Robert Veselovsky (11 meciuri x90 minute), Emilian Dolha (5×90 minute), Vladimir Niculescu (2×90 minute), dar şi fundaşul stânga olandez Stuart van Doten (4×90 minute).

Roy Odiaka (4 jocuri), Dan Săndulescu (2 jocuri) şi Octavian Ursu (2 jocuri) sînt singurii din cei 29 jucatori rulaţi în acest sezon la “U” care nu au prins nici un meci ca titular. Tinerii fundaşi Cornel Prescură (de 5 ori rezervă neutilizată) şi Alin Mutu (de 2 ori trecut pe foaia de joc) sînt singurii din lotul “universitarilor” care nu au fost introduşi deloc în teren.

Cei 29 de jucători folosiţi de cei trei antrenori principali ai Universităţii Cluj în prima parte a sezonului, Ionel Ganea (9 etape), Gică Barbu (interimat de 3 etape) şi Mihai Teja (6 runde) sînt cei mai multi rulaţi la “U” in ultimele patru jumătăţi de sezon.

În 2010-2011 au fost rulaţi 26 jucători, în 2011-2012, numai 21 jucători (atunci a fost cea mai stabile formulă de echipă), iar anul trecut, 27 jucători. Din cei 29 fotbalişti rulaţi în 2013-2014, şase sînt (au fost) străini: Robert Veselovsky (Slovacia), Gaston Mendy (Senegal), Stuart van Doten (Olanda), Emil Rilke (Cehia), Habib Balde (Franta), Roy Odiaka (Anglia/Nigeria), van Doten şi Odiaka nemafiind la această oră în lot.

Lemnaru, un gol la trei reprize
De Valentin Lemnaru, omul finalului de sezon la “U” Cluj, am mai scris. Fără cele 7 goluri ale sale, “U” ar fi deja condamnată la retrogradare. Pe locul 5 în topul golgheterilor primei părţi a campionatului şi pe 14 în topul eficacităţii, cu un gol la 132, 7 minute (conform site-ului liga1.ro), ceea ce s-ar traduce cu un gol la aproximativ un meci şi jumătate, Lemnaru a adus puncte importante în contul “Şepcilor roşii”.

Procentaj care ar fi fost şi mai bun dacă Lemnaru nu ar fi ratat unul din cele două penalty-uri (de altfel, singurele de care a beneficiat “U” în prima jumătate de campionat) din meciul cu Corona Braşov. Al doilea în topul golgheterilor este Adrian Borza, cu trei reuşite, urmat de cinci jucători cu câte un gol marcat: Vasile Cristocea, Ionuţ Târnăcop, Zsolt Szilagyi, Octavian Abrudan şi Kovacs Lorant.

O listă cu şapte marcatori, toţi români, dintre care doi fundaşi (Szilagyi şi Abrudan), doi mijlocaşi la închidere (Târnăcop şi Kovacs), doi mijlocaşi ofensivi (Cristocea şi Borza) şi un atacant de careu (Lemnaru), care şi-a făcut cu brio datoria, înscriind aproape jumătate din golurile echipei. La aceştia îl mai adăugăm şi pe internaţionalul Valerică Găman de la Astra Giurgiu, autorul singurului autogol de care a beneficiat “U” în prima parte a campionatului.

Golgheterii şi jucători cu cele mai multe meciuri jucate în ultimele patru jumătăţi de sezon
2010-2011    Cl. Niculescu – 7 goluri / Gabriel Boştină – 16 jocuri
2011-2012    Tony Nuatuzor – 6 goluri / Lucas Szukala – 16 jocuri
2012-2013    Viorel Dinu – 7 goluri / Dragoş Balauru – 17 jocuri
2013-2014    Vali Lemnaru – 7 goluri / Vasile Cristocea – 18 jocuri

Distribuie:

Postaţi un comentariu