„U” Cluj – Astra 3-4, în Cupa României. Calificarea giurgiuvenilor, la mâna Comisiilor și a interpretării ROAF

Foto: Dan Bodea

Cel mai spectaculos meci din faza optimilor de finală a Cupei României s-a disputat pe Cluj Arena între Universitatea și Astra Giurgiu și s-a încheiat cu scorul de 3-4, după ce alb-negrii au condus cu 3-0 încă din minutul 8! După doar câteva zeci de secunde oaspeții au fost pe punctul de a înscrie în proprie poartă. Cestor a deviat un balon care a trecut agonizant pe lângă stâlpul din stânga al porții lui Lazăr.

Peste alte câteva secunde Abrudan avea să deschidă scorul după o fază confuză în careul giurgiuvenilor și a declanșat nebunia pe arena clujeană. Urma fireasca perioadă de reorganizare, dar „studenții” au profitat de degringolada din sistemul defensiv al oaspeților și au marcat pentru 2-0 (min. 5), prin Carol Taub. Peste alte trei minute același Taub a scăpat singur spre poarta lui Lazăr și a dus scorul la 3-0.

Universitatea a făcut prea repede pasul înapoi și în minutul 13 centralul partidei acordă o lovitură de la 11 metri controversată, iar Lullaku reducea din diferență de la punctul cu var. Astralii prind curaj, pe fondul unei evoluții pasive a gazdelor și Cestor îndeplinește o simplă formalitate (min. 24), împingând mingea în plasă, după o deviere nefericită a lui Cordoș. Mingea ar fi intrat oricum în poartă și fără ”ajutorul” fundașului Astrei.

Repriza a doua a început la fel ca și prima, cu Universitatea căutând golul care să aducă liniștea în tabăra trupei lui Mircea Cojocaru. Gavra în două rânduri a ratat din poziții ideale, iar ocaziile s-au răzbunat. Lullaku a reușit dubla și a trimis meciul în prelungiri. „U” Cluj aproape că nu a mai contat în ofensivă astfel că, golul patru al oaspeților a venit oarecum firesc.

Bejan a înscris și a pecetluit soarta unei partide cu accente de thriller. Însă, calificarea, sau nu, a Astrei în sferturile Cupei României ar putea fi decisă abia după ce Comisiile FRF vor elucida misterul celei de a patra schimbări de jucători efectuate de Gigi Mulțescu. În conformitate cu Regulamentul de Organizare a Activităţii Fotbalistice (ROAF), o echipă angrenată în Cupa României ar putea efectua a patra modificare, doar dacă îşi epuizează primele trei schimbări în timpul regulamentar.

Antrenorul Astrei, Gheorghe Mulţescu, i-a introdus pe Valentin Gheorghe (min. 64), respectiv pe Laurenţiu Buş în minutul 64, după care a efectuat alte două schimbări în prelungiri. În minutul 118 a intrat Erico da Silva, iar în ultimele secunde ale întâlnirii a fost trimis în teren și Koukou. A treia și a patra modificare de jucător a fost făcută așadar în prelungiri. ROAF a fost modificat în această vară, însă noul text este confuz:

”În faza naţională a Cupei României, în toate jocurile se pot efectua maximum 3 înlocuiri de jucători pe durata celor 90 de minute. În situaţia jocurilor în care se vor disputa reprize de prelungiri, conform art. 30 alin 9 din ROAF este permisă efectuarea a 4 înlocuiri de jucători, cu condiţia ca cea de a 4-a înlocuire să se efectueze numai în reprizele de prelungiri”, se arată în ROAF.

Anterior modificării regulamentului textul era cât se poate de clar:

”În conformitate cu modificarea articolul 30, punctul 11 din ROAF, aprobată în şedinţa Comitetului Executiv din 8 august 2017, în faza naţională a Cupei României, în toate jocurile se pot efectua maximum trei înlocuiri de jucători pe toată durata celor 90 de minute regulamentare de joc. Totodată, va fi permisă efectuarea unei a patra înlocuiri de jucători numai în reprizele de prelungiri şi doar în situaţia în care celelalte trei schimbări au fost efectuate pe durata celor 90 de minute regulamentare de joc”.

Astfel, calificarea giurgiuvenilor stă în interpretarea noului text al ROAF.

Distribuie:

Postaţi un comentariu