U-BT, achiziții spectaculoase pentru un nou titlu

Foto: Dan Bodea

Baschetbaliștii de la U-BT Cluj au efectuat la începutul acestei săptămâni primele sesiuni de antrenamente în vederea pregătirii noului sezon. Până la sfârșitul acestei luni echipa se va pregăti pe plan local, după care vor participa la două turnee în care vor întâlni o serie de adversari din Serbia, Ungaria, Turcia sau Slovenia.

Viitorul sezon va debuta la începutul lunii octombrie, iar U-BT va evolua, în primele două etape, în două deplasări dificile, la Dinamo și la BCMU Argeș Pitești. Prima întâlnire „oficială” cu proprii suporteri se va petrece abia la sfârșitul lunii octombrie, când este programat meciul cu CSM Oradea, campioana ultimilor doi ani.

Legenda Vujošević și secundul Silvășan
Șase sportivi au semnat cu U-BT în presezon și campania de achiziții nu pare încheiată. De departe, cel mai impresionant nume este cel al lui Duško Vujošević, unul dintre cei mai importanți antrenori din baschetul sârbesc, dar și din cel european. Vujošević este din această vară antrenorul coordonator al echipei de seniori U-BT.

Duško Vujošević este unul dintre cei mai apreciați specialiști din lumea baschetului european. Acesta are o experiență de peste trei decenii în materie de antrenorat, pregătind, de-a lungul carierei, nume importante din lumea sportului cu mingea la coș.

Între 2001 și 2014 a contribuit la 69 de victorii (din 191 de partide), ale echipelor pe care le-a pregătit în Euroligă, principala competiție de baschet masculin din Europa. De altfel, cooptarea lui Vujošević în staff-ul tehnic al alb-negrilor l-a determinat pe Mihai Silvășan, fostul antrenor principal al U-BT (care a demisionat la sfârșitul lunii mai, după ce a ratat calificarea în finala Ligii Naționale – n.a.), să-și dorească să continue pe banca fostei campioane a țării.

„Când mi s-a propus să rămân alături de club și alături de domnul Vujošević, am acceptat fără să stau pe gânduri. E unul dintre antrenorii pentru care aș merge oriunde în lume. Trebuie să profităm cu toții de experiența lui. Eu îmi doresc să fur cât mai multă meserie de la el și îmi doresc să îndeplinim obiectivele clubului în noul sezon”, spune Silvășan, care va fi secundul legendarului tehnician sârb.

Șase transferuri și campania de achiziții nu s-a încheiat
Ratarea obiectivelor în sezonul precedent, câștigarea campionatului și a Cupei României, i-au determinat pe oficialii clubului U–BT să caute cele mai bune soluții pentru ca greșelile trecutului recent să nu se mai repete. În această vară, sub comanda lui Duško Vujošević au sosit, deocamdată, șase sportivi.

Ultima achiziție este cea a pivotului croat Darko Planinić, component al echipei naționale a țării lui. Acesta măsoară 2.11 m și a evoluat ultima oară la formația poloneză Basket Zielona Góra, pentru care a bifat 36 de partide în campionatul trecut.

Croatul are în palmares patru titluri și două Cupe în Bosnia, dar a câștigat și campionatele din Israel și Muntenegru. Darko este component al naționalei Croației, cu care a participat la Jocurile Olimpice de la Rio, precum și la EuroBasket 2017 (la Cluj-Napoca). Celălalt internațional este letonul Artis Ate, un fundaș ce măsoară 1.93 m.

De asemenea, U-BT și-a asigurat în această vară serviciile coordonatorului de joc Brandyn Curry. În vârstă de 28 de ani, americanul vine din prima ligă a Franței, unde a evoluat pentru ESSM Le Portel în 26 de jocuri, înregistrând medii de 10,6 puncte, 3,9 pase decisive și 2,1 recuperări. Cele mai importante performanțe pentru Curry au fost realizate în maioul celor de la Donar Groningen, în sezonul 2017/2018, când americanul a realizat eventul în Olanda și a fost desemnat cel mai bun jucător al campionatului.

Celelalte transferuri sunt Karlo Žganec, un croat care poate evolua atât pe poziția de extremă de forță, cât și pe cea de pivot. A fost component al naționalelor de juniori ale Croației, alături de care a câștigat medalia de aur la Campionatul European U16 (2011), iar un an mai târziu a cucerit un nou titlu continental la Campionatul European U18.

Patrick Richard și Rareș Uță vor îmbrăca și ei maioul alb-negru în viitorul sezon. Primul este un american în vârstă de 29 de ani care a bifat campionate importante ale Europei: Franța, Germania, Israel, Spania, sau Olanda. Românul Uță este un tânăr de perspectivă, va împlini 22 de ani în luna decembrie și se încadrează în regula U23 pe care echipele din Liga Națională de Baschet Masculin sunt obligate să o respecte. Rareș Uță este pivot, și-a făcut junioratul în Spania.

Adversari unul și unul în amicale
U-BT va efectua prima parte a pregătirii la Cluj-Napoca. Până la sfârșitul lunii trupa lui Duško Vujošević va disputa și un meci test în compania unui adversar nu foarte puternic, ce va fi anunțat zilele următoare. La începutul lunii septembrie U-BT va merge în Serbia, la Belgrad, pentru două partide amicale (cu Mega Bemax din Serbia, respectiv Szolnoki Olaj din Ungaria), după care va participa la Sarajevo, la memorialul Mirza Delibašić, alături de formațiile Gaziantep (Turcia), Budućnost Podgorica (Muntenegru) și Cedevita Olimpija Ljubljana (Slovenia).

Evenimentul central al pregătirii de toamnă îl reprezintă turneul League of the 4, găzduit de Cluj-Napoca, la care mai sunt invitate Fenerbahçe Beko Istanbul (Turcia), Partizan Belgrad (Serbia) și Mornar Bar (Muntenegru).

Distribuie:

Postaţi un comentariu