Trup şi suflet pentru România

Echipa feminină de tenis a României, pregătită pentru meciul cu Cehia din sferturile Fed Cup, de la Cluj / Foto: Dan Bodea

Echipa feminină de tenis a României întâlneşte la sfârşitul acestei săptămâni reprezentativa Cehiei în faza sferturilor de finală ale Fed Cup. „Tricolorele” revin astfel, în elita tenisului mondial după 34 de ani de aşteptare. Meciul găzduit de Sala Polivalentă din Cluj-Napoca se va disputa cu casa închisă, fanii „sportului alb” din Ardeal şi nu numai, demonstrând astfel, că sunt trup şi suflet alături de Simona Halep şi colegele ei de echipă. România a participat ultima dată în Grupa Mondială Principală în 1992, iar în istoria confruntarărilor directe, cele două echipe s-au mai întâlnit o singură dată, în 1980. Atunci, clujeanca Virginia Ruzici aducea singurul punct pentru România, în partida pierdută cu 1-2 în fața Cehoslovaciei.

Halep joacă, Begu şi Dulgheru nu
Sâmbătă şi duminică Sala Polivalentă din Cluj-Napoca va găzdui cel mai important eveniment sportiv al acestui început de an. Echipa feminină de tenis a României, formată din Simona Halep (numărul 3 WTA), Monica Niculescu (40 WTA), Andreea Mitu (96 WTA) şi Raluca Olaru (locul 49 în clasamentul WTA la dublu) vor înfrunta reprezentativa Cehiei care le are în componenţă pe Petra Kvitova (9 WTA), Karolina Pliskova (13 WTA), Barbora Strycova (48 WTA) şi Denisa Allertova (66 WTA). Două dintre componentele de bază ale echipei României, Alexandra Dulgheru şi Irina Begu au fost forţate de accidentări să decline în ultimul moment convocarea pentru meciurile din Fed Cup. Şi echipa Cehiei a sosit la Cluj cu o absenţă importantă în lot. Lucie Safarova, locul 9 în clasamentul mondial a trebuit la rândul ei să se retragă din cauza unei accidentări.

Vestea este cu atât mai bună cu cât jucătoarea din Cehia ocupă locul 4 în clasamentul mondial în proba de dublu. Deşi iniţial anunţase că trebuie să se opereze, vedeta echipei României, Simona Halep a ajuns la Cluj şi chiar s-a antrenat normal, fiind pregătită pentru confruntarea cu Cehia. „Întotdeauna mi-a plăcut să joc pentru țară. Nu este ușor, e diferit față de turneele individuale. Nu m-am simțit bine în ultima perioadă, am avut ceva probleme de sănătate. Medicul m-a sfătuit să mă operez, dar pentru că nu era foarte urgent, am decis să joc la Cluj. Mă bucur că sunt prezentă aici alături de fete, mă bucur să fac parte din această echipă, sper să dau tot ce pot, sper să fiu bine pregătită sâmbătă și să câștig. Asta îmi doresc cel mai mult”, a declarat Halep la conferinţa de presă premergătoare meciului.

Ca un preambul al întâlnirii de la sfârșitul acestei săptămâni, Simona Halep a lansat un prim avertisment către cehoaice, învingând-o în sferturile de finală ale turneului de la Sydney pe Karolina Pliskova, a doua jucătoare ca valoare din naționala Cehiei. Românca mai are în palmares victorii și în fața Petrei Kvitova, vedeta Cehiei. ”E un avantaj că am jucat contra lor și că am și câștigat tot timpul, dar în Fed Cup e mereu diferit. De fapt, fiecare meci e diferit, chiar și la turneele individuale. Eu îmi doresc mult să câștig și de data aceasta, dar nu va fi ușor. O să am publicul alături, o să am foarte mulți români care să ne susțină, care să mă susțină. Sper să am puterea necesară să câștig meciurile și să ajut echipa. Dar nu va fi ușor, știu că sunt adversare puternice, sunt în top și au multă experiență și ele, în Fed Cup au foarte multă experiență, au câștigat de foarte multe ori trofeul, așa că vom vedea sâmbătă și duminică dacă voi fi în stare să câștig”, a mai spus Halep.

Kvitova şi Pliskova, gând rău pentru Simona
Dacă este să ne luăm după ierarhia mondială WTA, echipa Cehiei pornește favorită în fața României. În plus, Kvitova și colegele ei sunt deținătoarele trofeului Fed Cup, pe care l-au cucerit în ultimii doi ani consecutiv. Cehoaicele vor să-și apere titlul suprem, dar principalele jucătoare Kvitova și Pliskova mai au o motivație în plus. Nu au învins-o niciodată pe Simona Halep în turneele mondiale. ”Simona este o mare jucătoare, suntem prietene, dar pe teren suntem adversare. Am jucat cu ea de două ori şi am pierdut de fiecare dată. Este ocazia perfectă pentru revanşă”, a declarat Petra Kvitova, numărul 9 mondial. Nici Karolina Pliskova nu are amintiri mai plăcute. Numărul 13 mondial a întâlnit-o de trei ori pe Halep şi a pierdut de fiecare dată.

„Am jucat împotriva ei de curând, la Sydney şi am pierdut pentru a treia oară în faţa ei. Simona este un adversar foarte dificil, pentru că este o jucătoare foarte bună, dar voi da tot ce am mai bun pentru a-mi ajuta echipa şi ţara”, a spus şi Pliskova. Încă de la primele şedinţe de pregătire au apărut și primele nemulțumiri. Adversarele noastre au rămas impresionate de oraş, dar nu şi de suprafaţa de joc, care este puţin cam lentă în opinia lor. „Degeaba, tot nu va fi în avantajul vostru”, s-a amuzat la finalul primului antrenament vedeta Cehiei, Petra Kvitova. ”Sigur că este încă devreme să tragem concluzii, suprafaţa de joc e cam lentă, sper că pe parcursul săptămânii va deveni mai rapidă. Sala e frumoasă, am auzit că e nouă, e fantastic să jucăm aici, oraşul e de asemenea foarte frumos. Cred că la finalul săptămânii nu va mai fi aşa de lentă suprafaţa, dar totuşi nu cred că asta (terenul n.r.) va fi un avantaj pentru România”, a spus Kvitova.

Meciul vedetă al întâlnirii dintre România şi Cehia va cel dintre Simona Halep, numărul 3 mondial, şi Petra Kvitova, ocupanta locului 9 în clasamentul WTA. În ultimii şapte ani, Cehia n-a pierdut deloc în primul tur. „Jucăm fără presiune”, spun adversarele noastre, care nu se sperie de publicul clujean. „Cred că noi vom avea mai puţină presiune pentru că jucăm în deplasare. Atunci când joci acasă ai mai multă presiune pe umeri. Ştim cum să jucăm, nu evoluăm pentru prima dată în deplasare. Va fi interesant şi sper să ne apărăm titlul cucerit anul trecut”, a încheiat Kvitova. Întâlnirea dintre România şi Cehia va avea loc în zilele 6 şi 7 (sâmbătă şi duminică), februarie 2016, în Sala Polivelentă din Cluj-Napoca.

Partida se va desfăşura după sistemul cel mai bun din cinci meciuri. Primele două meciuri de simplu se vor disputa sâmbătă (6 februarie), iar duminică (7 februarie) celelalte două meciuri de simplu şi meciul de dublu (în funcție de rezultat). România și Cehia s-au întâlnit o singură dată în Fed Cup, în 1980, la Berlin, când tricolorele au fost învinse cu scorul de 2-1. Renata Tomanova a învins-o pe Lucia Romanov cu 6-1, 6-4, clujeanca Virginia Ruzici (actualul manager al Simonei Halep) a dispus de Hana Mandlikova cu 2-6, 6-2, 6-2, punctul decisiv pentru Cehia fiind adus de perechea Tomanova/Mandlikova, 7-6, 3-6, 6-4 în disputa cu cuplul Florența Mihai/Virginia Ruzici.

Postaţi un comentariu