Tristul sfârşit al unei echipe mari

Echipa feminină de handbal Universitatea Cluj a rămas fără antrenor. Florentin Pera a acceptat o nouă provocare și a semnat un contract cu vicecampioana Romniei HC Dunărea Brăila. Pera semnase la data de 6 noiembrie anul trecut un angajament pe doi ani și jumătate cu Universitatea, dar a renunțat la contract după doar șase luni. Pera fusese numit în funcția de antrenor principal după ce conducerea CS Universitatea le-a dat afară pe Carmen Amariei Lungu și pe Luminița Huțupan, două dintre legendele handbalului feminin românesc. Tonul plecărilor ”de bună voie” l-a dat chiar directorul sportiv, Cosmin Sălăjan, care a anunțat printr-o postare pe o rețea de socializare că renunță, după 10 ani, la funcția pe care a deținut-o în cadrul secției de handbal feminin a CS Universitatea Cluj.

Pera: ”Le doresc succes”

În vârstă de 37 de ani, Florentin Pera reprezinta unul dintre vârfurile noii generații de antrenori români. În septembrie 2012, Federația Română de Handbal l-a desemnat pe Florentin Pera antrenor secund al echipei naționale de handbal feminin a României, unde a stat până în ianuarie 2015. ”Clujul reprezintă cu club cu tradiție în handbalul feminin din România. Anul trecut conducerea mi-a propus un proiect pe termen lung, cu obiective de performanță intermediare și pe termen lung, având în vedere faptul că echipa are în componență jucătoare tinere cu rate de progres și un potențial foarte mare. O parte dintre ele sunt în atenția echipei naționale și, cu siguranță, vor avea un cuvânt de spus la cel mai înalt nivel de performanță. Le doresc mult succes în continuare”, s-a mărginit să spună Florentin Pera, la despărțirea de Universitatea. Cu Florentin Pera pe bancă echipa feminină universitară de handbal a terminat sezonul recent încheiat pe locul 10, cu 21 de puncte și o linie de clasament mai mult decât mediocră: 6 victorii, 3 rezultate de egalitate și 13 înfrângeri. Florentin Pera a mai antrenat echipele Universitatea Reșița, Mureșul Târgu Mureș, Cetate Deva, Tomis Constanța și HCM Roman.

Toate valorile au fost alungate

Despărțirea de Florentin Pera este o continuare a unui lung șir de demiteri, sau ”alungări” de la Universitatea Cluj. Simona Vintilă, Magdalena Paraschiv, Mihaela Tivadar, sau Mihaela Senocico șunt cele mai mari jucătoare pe care echipe feminină de handbal Universitatea Cluj le-a pierdut în ultimii ani, din cauza managementului defectuos. În decembrie 2014 conducerea CS Universitatea o numise în funcția de antrenor princial a echipei pe Carmen Amariei, iar aceasta și-a completat staful tehnic cu Luminița Huțupan, considerată cel mai bun portar din istoria handbalului. Cele două au preluat echipa într-o situație dezastruoasă. Fără bani, cu transferurile blocate, cu datorii și totuși au reușit salvarea echipei de la retrogradare. Lucrurile au continuat la fel și în sezonul viitor, dar Universitatea s-a salvat din nou. La momentul demiterii, noiembrie 2016, Universitatea se afla pe locul 9 în Liga Națională. Carmen Amariei a povestit cum s-a derulat eliminarea ei din cadrul clubului. ”În primă fază au vrut să o dea afară doar pe Luminița și să o pună pe Ionica Munteanu antrenor-jucător cu portarii. Am spus că nu sunt de acord cu așa ceva. Și au stat ei mai bine și s-au gândit, că dacă Amariei nu e de acord să se despartă de Luminița, dă-o afară și pe Amariei! M-au sunat și m-au chemat la club. Dialogul a fost cam așa:

– Știi că de azi înainte nu mai ești antrenor.
– Care-s motivele?, am întrebat.
– Trei înfrângeri consecutive.
– Bine, am avut și șase și nu m-ați dat afară.
– Avem nevoie de o schimbare.
– Foarte drăguț din partea voastră, o să lămurim detaliile în cursul zilelor care urmează. Și așa s-a terminat colaborarea mea și a Luminiței cu Universitatea Cluj”, a rememorat Amariei. Carmen Amariei Lungu este una dintre cele mai mari jucătoare pe care le-a avut handbalul românesc. Produs al școlii clujene de handbal, fostul inter al echipei naționale are în palmares două trofee a Ligii Campionilor, cu Slagelse (Danemarca), Cupa Cupelor cu ESBF Besancon (Franța), dar şi mai multe titluri naţionale în România, Franţa şi Danemarca. La nivel de echipă naţională, ea a fost golgeter al Campionatului Mondial din 1999, cu 67 de goluri în 19 meciuri.

Cristina Laslo a plecat la Buducnost

Înainte ca Florentin Pera să-și anunțe decizia de a părăsi gruparea clujeană și Cristina Laslo, cel mai bun produs la handbalului feminin clujean din ultimii ani și-a făcut publică noua destinație. Cristina Laslo, componentă a echipei naţionale şi până de curând a Universităţii Cluj va juca din sezonul viitor la Buducnost Podgorica, cu care a ajuns la o înţelegere pe doi ani, cu drept de prelungire a contractului pe încă unul. Teoretic, Universitatea Cluj, cu care mai avea doi ani de contract, va primi 45.000 de euro. Cristina Laslo a fost invitată de noua sa echipă la turneul Final Four al Ligii Campionilor, de la Budapesta, unde s-au concretizat negocierile cu Buducnost. Handbalista de 21 de ani va juca următoarele două sezoane la campioana din Muntenegru, de unde a plecat Cristina Neagu la finalul actualei stagiuni. Laslo are şi opţiunea de prelungire a înţelegerii pentru încă un an, dacă oficialii clubului vor fi mulțumiți de evoluțiile clujencei. Director CS Universitatea, Ovidiu Vasu, a confirmat mutarea dar, în stilu-i caracteristic a părut depășit de detaliile contractuale. ”Nu cunosc detaliile contractuale, ştiu doar că s-a ajuns la o înţelegere. Ce pot să mai spun este că mă bucur pentru Cristina Laslo, că îşi va continua cariera la nivel înalt şi va progresa şi mai mult”, a spus Vasu. Buducnost va achita o primă tranşă din suma de transfer în vara acestui an, circa 25.000 de euro, iar a doua tranşă în vara anului viitor. În vârstă de 21 de ani Cristina Laslo este componentă a naţionalei de senioare din 2016, iar la nivel de junioare a cucerit titlul mondial, în 2014, obţinând anul trecut şi medalia mondială de bronz cu echipa naţionala de tineret.

Distribuie:

Postaţi un comentariu