Trei milioane și jumătate de euro, pentru facilități High Tech

În perioada 19-24 aprilie Sala Polivalentă Cluj-Napoca va găzdui primul eveniment major al anului - Campionatele Europene de gimnastică artistică / Foto: Dan Bodea

Cea mai mare și cea mai modernă Sală Polivalentă din România va fi modernizată, la doi ani de la inaugurare. Lucrările la Polivalenta Cluj-Napoca vor demara la începutul săptămânii viitoare și vor costa 16 milioane de lei (3, 5 milioane de euro), bani alocați de Primărie. Până la începutul lunii august Polivalenta va avea un parching cu tehnologie High Tech, sisteme de ventilație și iluminare noi, iar în afara sălii va fi amplasat un cub gigantic pe care vor fi transmise în timp real toate evenimentele găzduite de Sala Polivalentă. Primul eveniment major va fi Campionatul European de gimnastică (17-23 aprilie), iar în perioada 31 august – 17 septembrie la Cluj-Napoca se vor disputa meciurile grupei C a Campionatului European de baschet.

Investiții de milioane pentru o rețetă de succes
Prima întrebare pe care, probabil, și-o adresează majoritatea clujenilor este: ”de ce era nevoie de modernizări de peste trei milioane de euro, pentru o sală inaugurată abia în urmă cu doi ani de zile?”. Facilitățile edificiului nu s-au deteriorat de la momentul inaugurării și până astăzi, doar unele solicitări ale federațiilor internaționale de gimnastică, respectiv baschet, au făcut imperioase aceste lucrări. În plus, o rețetă de succes în afaceri este aceea de a investi, pentru a atrage profit. În cazul de față profitul este unul de imagine, al orașului.

”Cu siguranță la finalul acestor evenimente <<Campionatele Europene de gimnastică, respecti de baschet,  n.a.>> noi vom fi pe plus. Poate nu financiar, dar orașul nostru va avea de câștigat. Asta ne dorim. Pe noi asta ne interesează, să fie un succes pentru oraș. Noi ne dorim să punem Clujul pe harta europeană evenimentelor sportive, ne dorim să facem din Sala Polivalentă un reper pentru evenimentele artistice la nivel național și internațional”, explică Ionuț Rusu, directorul executiv al Polivalentei. Rusu a ținut să precizeze că toate noile facilități vor rămâne în patrimoniul Săli Polivalente.

”Este foarte important să înțeleagă lumea cum au fost gândite toate aceste modificări. Practic toate facilitățile noi de care va beneficia Sala Polivalentă nu sunt doar pentru Campionatul European de gimnastică, respectiv pentru Campionatul European de baschet. Toată această modernizare a fost gândită ca aceste facilități să ușureze pe viitor organizarea oricărui tip de evenimente și ele chiar vor fi folosite la oricare eveniment sportiv, sau artistic pe care le vom organiza, pentru că ele rămân în dotarea sălii”, a punctat Rusu.

Doar două luni și jumătate ne mai despart de primul eveniment major găzduit de Sala Polivalentă, dar lucrările au fost gândite să se termine cu o lună înaintea startului Eurobasket. ”În data de 23 ianuarie intrăm efectiv în șantier, iar lucrările trebuie finalizate până la data de 31 iulie, astfel încât, sala să fie gata cu o lună de zile înaintea startului Eurobasket. Însă, aceste lucrări trebuie să fie efectuate în așa fel încât să nu afecteze Campionatul European de gimnastică, din luna aprilie. Am cerut firmei care va efectua lucrările să le programeze în așa fel încât și europeanul de gimnastică să beneficieze de toate facilitățile pe care le avem în prezent”, a adăugat Rusu.

Oficialul Polivalentei are semnale că interesul pentru europeanul de gimnastică depășește așteptările Federației Române de profil, iar acest lucru obligă. ”Am discutat și cu domnul Adrian Stoica, președintele Federației Române de Gimnastică și am alcătuit un program foarte strict pentru că vrem ca această competiție să fie una de care clujenii să fie mândri, iar oamenii veniți din străinătate să-și amintească multă vreme. Deja s-au vândut foarte multe abonamente. Anul trecut am organizat și Campionatele Naționale de gimnastică, iar impactul a fost unul neașteptat de mare. Eu sincer mă aștept să vină foarte multă lume și la Campionatul European”, povestește Ionuț Rusu.

Pe ce se duc milioanele Primăriei?
Modernizări de trei milioane și jumătate de euro aduse unei săli de sport inaugurată în 2014 și care a costat alte 15 milioane de euro par o investiție utopică, dar la final Sala Polivalentă ar trebui să fie un veritabil OZN. În primul rând, Federația Internațională de Baschet a solicitat mărirea capacității săli. ”La etajul trei se va amenaja o tribună de circa 1.000 de locuri, iar jos, pe suprafața de joc tribuna mobilă pe care o avem în momentul de față, care înconjoară sala, va fi construită o nouă tribună pe schelet metalic într-un unghi care să favorizeze extinderea ei până lângă suprafața de joc.

Astfel, sala va ajunge la o capacitate de 9.300 de locuri și va fi în standardele cerute de Federația Internațională de Baschet”, pov estește Ionuț Rusu. Însă, pe lângă această extinderea a capacității, sala va beneficia și de alte facilități. Spațiile publicitare vor fi și ele mult mai atractive, în sensul în care va fi achiziționat un sistem de ecrane led care va înconjura nivelul unu și de asemenea va fi achiziționat un ecran led pentru suprafața de joc, așa cum se obișnuiește la marile competiții internaționale.

”Și pentru suporterii care dintr-un motiv, sau altul nu au reușit să achiziționeze bilete pentru a asista din sala la meciuri, vom monta un cub gigantic pe platoul din fața Sălii Polivalente, pentru ca meciurile să poată să fie urmărite și de suporterii din afara sălii. Și în acest caz nu este vorba doar despre meciurile Campionatului European de baschet, ci și celelalte evenimente pe care Sala Polivalentă le va găzdui. Practic toate evenimentele pe care noi le organizăm vor putea fi urmărite în timp real pe acel cub de pe platoul din fața sălii”, mai spune Rusu. Și pentru că numărul de oameni pe care Polivalenta îi va putea găzdui din această toamnă se va ridica spre 10.000 și instalația de iluminat va fi înlocuită.

”Nici ventilația nu a fost uitată și aici mă refer atât la sistemul de răcire, cât și cel de încălzire, în așa fel încât aportul de aer care va circula în sală să creeze confortul necesar celor prezenți la evenimentele noastre”, explică Rusu. În încheiere mai trebuie adăugat că și parkingul subteran va beneficia de tehnologie High Tech, astfel încât, să permită doritorilor să achiziționeze tichete și abonamente în cele mai moderne și eficiente moduri. Nu în ultimul rând numărul de turnicheți va fi suplimentat pentru ca accesul în sală să se deruleze mult mai eficient.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu