Transilvania Rally: raliul suporterilor aduce spectacolul în Cluj

Bogdan Marisca - Transilvania Rally 2013

Cu un format care promite, în acelaşi  timp, spectacol pentru fani dar şi provocări tehnice pentru piloţi, Transilvania Rally revine la Cluj în cadrul celei de-a patra etape din Campionatul Naţional de Raliuri Dunlop. Cu probe care vor învia centrul oraşului Turda şi periferia Clujului, raliul de casă al clujenilor de la Napoca Rally Academy debutează în 20 iunie.

Raliul va avea în această ediţie patru etape speciale complet noi faţă de ediţiile precedente, cursa propriu-zisă urmând să înceapă vineri, la 19:30, în parcarea Polus Center. Lungimea totală a probelor din ziua 1 va fi de peste 17 kilometri, piloţii urmând să aungă în ziua de vineri pe străzile din centrul oraşului Turda, pentru super speciala Turda “Kremsmueller”, în Făget și la Ciurila.

Cea de-a doua zi de competiție va avea 9 probe speciale care vor include două treceri pe specialele Tarnița „BT”, Beliș, Rașca și Florești, la care se adaugă superspeciala de la Polus Center. Sosirea festivă a va avea loc sâmbătă seara, după ce periplul de 105 km al piloților se va încheia.

„Noi am făcut tot ce puteam. Sperăm acum să nu se strice vremea. Raliul este pregătit, probele sunt foarte bune, avem „pe platou” concurenții foarte buni și este cel mai bun an din punctul de vedere al valorii concurenților și al mașinilor pe care aceștia le au. Sper să fie mulți fani pe probe pentru că va fi un spectacol foarte frumos. Super speciala de Turda este gândită să fie foarte spectaculoasă și dinamică, va trece prin șicanele din centrul istoric al orașului și cred că cei din zonă vor aprecia faptul că pentru prima dată, o etapă a campionatului național de raliuri merge în acest oraș”,  a spus Marco Tempestini, organizator al evenimentului și pilot al echipei Napoca Rally Academy.

„Este ediția de casă pentru noi și punem presune pe noi înșine. Este o loterie pentru că toți ne dorim să câștigăm și vremea este pregătită să ne joace feste iar asta ne poate încurca. Va fi dificil, ne așteptăm la un public numeros  și evenimentul să fie reușit astfel încât în 2015 să intre în grupa mică a Campionatului European, ceea ce va aduce o mediatizare foarte bună a orașului”, a explicat Bogdan Marișca.

Sponsorii la putere

De peste 50000 de euro a fost nevoie pentreu organizarea raliului, organizatorii menționând faptul că banii provin de la sponsori, în timp ce autoritățile locale s-au ferit să bage mână în buzunar pentru a susține evenimentul.

„Nu comentez implicarea financiară a autorităților. Fiecare primește ce merită și cât merită și atunci când competiția va fi așa cum ne dorim, vor contribui și ele mai mult. Pe de altă parte, Clujul are multe discipline sportive, dar dacă după această ediție este bună, cred că în 2015 va fi mult mai bine. Dacă vrem la Cluj un raliu internațional este nevoie de implicarea Primăriei și Consiliului Județean”, a declarat Bogdan Marișca, pilot al Napoca Rally Academy.

Este vorba de un efort logistic foarte mare, iar federația internațională știe acest lucru, motiv pentur care nici nu pot începe discuțiile dacă autoritățile locale nu se implică.

Ce s-a întâmplat la ediția precedentă?

Pentru Bogdan Marișca, Transilvania Rally nu vine cu cele mai frumoase amintiri ale carierei. După ce în 2012 a termint pe locul secund, la ediția precedentă, în 2013, pilotul român s-a jucat cu focul, la propriu și la figurat, după ce o problemă la rezervorul mașinii sale a făcut ca aceasta să fie la un pas de explozie. Din fericire pentru fostul campion național, sătenii din Apuseni l-au salvat pe el și mașina lui.

„Am luat foc și am avut noroc cu localnicii din Răchițele. Ei m-au ajutat, doi stăteau în apa până la genunchi și doi aruncau apă cu galeți pe mașină. Noi nu reușisem să stingem focul cu extinctoarele, foc provocat de vapori scurși din filtrul de benzină care au explodat când am oprit. Nu a fost deloc plăcut, eu chiar am scos telefonul din ea și așteptam să explodeze. Am avut noroc însă cu oamenii de acolo care știu să se mobilizeze când este cazul. Chiar m-au invitat la un pahar după ce m-au ajutat”, spune amuzat Bogdan.

Postaţi un comentariu