Transferul mic al unui portar mare

Mario Felgueiras

Î n 2012 CFR Cluj reu ș ea s ă adune 10 puncte la cap ă tul unui parcurs excelent î n Liga Campionilor, iar unul dintre juc ă torii vi ș iniilor, Mario Felgueiras, era inclus de UEFA î n echipa ideal ă a Europei, î n faza grupelor celei mai importante î ntreceri continentale intercluburi. S-a spus mereu c ă portarul alintat de suporteri Super Mario va ajunge la o echip ă mare, c ă impresarii stau la r â nd la biroul pre ș edintelui Iuliu Mure ș an, dar nimic nu s-a concretizat. La î nceputul acestei s ă pt ă m â ni Felgueiras a ales. Va juca î n Turcia, dar nu la Galatasaray, Fenerbahce, sau Be ș ikta ș , cele trei for ț e din Super Liga turc ă , ci la obscura Konyaspor. Un transfer mic pentru un fotbalist ce putea ajunge mare.

Poveste cu final par ţ ial fericit

Super Mario, pe numele său real Mário Jorge Quintas Felgueiras, s-a născut în urmă cu 29 de ani la Viana do Costelo, un oraş situat în nordul Portugaliei. În vremea copilăriei i-a plăcut să alerge cu mingea la picior şi visa să ajungă atacant. Nimeni nu ar fi spus la acea vreme că micuţul dolofan va ajunge un bărbat suplu, puternic, cu un caracter de fier şi reflexe de pisică. Colegii de joacă îl tachinau din cauza chilogramelor în plus, şi-l trimiteau mereu să stea în poartă. N-a fost alegerea lui, ci a destinului, după cum singur o recunoaşte fostul căpitan al CFR-ului. „Orice copil visează să ajungă atacant, să dea goluri, dar eu nu am avut şansa asta, sau poate tocmai asta a fost şansa mea. Când băieţii mă trimiteau în poartă mă supuneam doar pentru că voiam să mă joc cu ei. Îmi amintesc că odată a întrebat antrenorul cine vrea să stea în poartă, iar băieţii i-au spus să mă bage pe mine pentru că sunt gras şi oricum nu pot să fug prea mult. Aşa a început totul”, rememorează amuzat fotbalistul.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Odată obişnuit cu statutul său în echipa de copii, Mario a început să ia în serios posibilitatea de a se perfecţiona pe acest post. A început să urmărească jocul marilor portari ai Europei, iar Bufon a devenit modelul său. Ajuns la academia de fotbal a celebrului club Sporting Lisabona, Mario a progresat constant, iar la terminarea junioratului a fost directionat către Espinho, o echipă modestă de liga a III-a. Deşi foarte tânăr „Super Mario” avea să se impună ca titular adunând în cele două sezoane peste 30 de meciuri pentru noua lui echipă. A urmat o nouă etapă în viaţa lui, odată cu transferul la Portimonense în liga secundă a Portugaliei. Avea doar 21 de ani, dar era deja văzut ca un portar de mare viitor. Titular în toate selecţionatele de juniori ale țării sale, Mario părea să prindă rădăcini între buturile celor de la Portimonense dar, după un singur sezon, a venit și prima provocare cu adevărat importantă. Sporting Braga obținea semnătura tânărului pe care specialiștii îl vedea ca un demn urmaș al lui Vitor Baia, fostul mare portar al lui Barcelona și al echipei naționale a Portugaliei.

Însă, ceea ce părea un vis împlinit, avea să se transforme într-un coșmar pentru Felgueiras. În cei patru ani cât s-a aflat sub contract cu Braga, Mario a prins un singur meci în campionat și două în Liga Campionilor, în sezonul 2010/2011 contra lui Celtic Glasgow. A fost mai întâi împrumutat la Vitoria Setubal, apoi la Rio Ave, pentru ca în 2011 să fie direcționat către FC Brașov în Liga I. ”Timpul trecea și eu eram mereu împrumutat. Când am semnat cu Braga altfel îmi vedeam viitorul, dar nu a fost așa cum credeam. Când am aflat că voi fi trimis la Brașov m-am speriat, sincer, nici nu știam unde este echipa asta. Eram sub contract cu Braga și încă mai speram că voi putea apăra acolo. La Brașov m-am simțit bine, toate mi-au mers foarte bine, am atras atenția mai multor echipe din campionatul României și am luat decizia ca în vara lui 2012, când îmi expira contractul cu Braga, să rămân în Liga 1. A venit și oferta de la CFR și am semnat bucuros. Atunci CFR-ul era pe val, se bătea pentru trofee, era calificată în Liga Campionilor, era locul ideal unde îmi doream să continui să joc. Am amintiri frumoase de la CFR, dar sunt și perioade pe care vreau să le uit”, mărturisește Mario. Pentru fostul căpitan al CFR-ului începe o nouă etapă, odată cu transferul în Turcia, la Konyaspor. ”Știam din decembrie că nu mai vreau să revin la Cluj. S-au spus multe lucruri care nu erau adevărate și care m-au deranjat. S-a spus că mințim, că nu sunt probleme cu banii, că toate se vor rezolva, dar nu aveam niciun semn că lucrurile vor intra în normal. Atnci când Vasile <Vasile Miriuță, fost antrenor al CFR-ului n.a.> a spus lucrurilor pe nume lumea s-a supărat, dar eram cu toţii într-o situaţie disperată. Aş fi vrut să se termine altfel, dar aşa a fost să fie, acum nu mai are rost să dezgropăm ce a fost”, spune Mario. Despre transferul la Konyaspor nu sunt multe de spus. Echipa nu are ambiţii europene, dar stabilitatea financiară a fost argumentul suprem care l-a convins pe fotbalist să-şi dea cordul pentru a evolua alături de Gabriel Torje şi Ciprian Marica.

Felgueiras,   Piccolo alese (21)_DB ok

Foto: dan Bodea

 

A avut Europa la picioare

În ciuda ultimelor evenimente petrecute la CFR, Mario are cuvinte frumoase despre România și fotbalul din țara noastră. Practic împrumutul său la FC Brașov a însemnat ascensiunea portarului care făcea minuni în Liga Campionilor. ”Am avut șansa să joc la echipe din două orașe foarte frumoase. Brașovul este după părerea mea cel mai frumos oraș din România. Și Clujul este frumos și m-am simțit foarte bine până la un moment dat. Ca jucător al CFR-ului am crescut mult, dar nu mi s-a dat șansa să plec la o echipă mai puternică”, povestește Felgueiras. Concret, în sezonul 2011/2012 rezultatele vișiniilor din Champions League, mare parte dintre ele obținute datorită siguranței pe care Mario o dădea jucătorilor din teren, l-au făcut remarcat pe portar. Reprezentanți ai lui Napoli au fost la Manchester pentru a-l urmări pe Mario în victoria istorică de pe Old Traford (1-0 pentru CFR cu Manchester United). Liverpool, Everton și chiar Sporting Lisabona, clubul la care s-a format ca jucător păreau interesate de Felgueiras.

Preţul era unul bun pentru un portar, 1, 9 milioane de euro, conform transfermarkt la acea vreme, dar oficialii CFR-ului au plusat şi au solicitat 3, 5 milioane, sfidând cota stabilită de specialişti. Sperând să dea o nouă lovitură şefii din Gruia nu l-au lăsat să-şi împlinească visul. „Normal că mi-aş fi dorit să plec, visul meu era să ajung să joc la echipa naţională a Portugaliei, dar ca să ajung acolo trebuie să joc la o echipă şi mai puternică decât CFR. Am rămas la Cluj pentru că mi+am dorit să câştig trofee, să atrag atenţia. Nu eram disperat să plec, dar mi-ar fi plăcut să se întâmple atunci când exista interes pentru mine însă, aveam contract cu CFR, iar eu sunt profesionist. Mi-am făcut datoria, am muncit, dar toate au şi un final. Acum rămâne să o iau de la capăt, să-mi câştig postul de titular la noua mea echipă şi vom vedea ce va fi, mai am mulţi ani de jucat şi îmi doresc să o fac la cel mai înalt nivel”, îşi continuă Super Mario confesiunea. Noua sa echipă, Konyasport evoluează în Super Liga Turciei însă, ocupă doar poziţia a XI-a, cu 20 de puncte, fiind mai aproape de retrogradare, cu doar trei puncte avans faţă de Sivaspor, ocupanta locului 16, ultimul care duce în divizia secundă.

CFR a vrut s ă -l suspende

În plin scandal din cauza restanțelor salariale uriașe, oficialii CFR-ului au lăsat să se înțeleagă că Mario Felgueiras ar putea fi suspendat, dacă va refuza în continuare să se prezinte la antrenamente. ”Nici Felgueiras nici Tade nu sunt jucători liberi de contract. Ei nu se prezintă la antrenamente pentru că sunt sfătuiți prost de impresari și de avicații cu care colaborează. Chiar dacă și-au depus memorii să devină liberi de contract, acest lucru este de durată, iar în acest moment ei sunt jucătorii clubului CFR și vom cere să fie penalizați cu 25% din valoarea contractelor, iar dacă va fi cazul vom solicita chiar suspendarea lor”, spunea la începutul lunii ianuarie președintele CFR-ului. Culmea ridicolului, oficialul feroviarilor vorbea de sancționarea pecuniară a unor fotbaliști neplătiți de aproape un an de zile. A fost practic picătura care a umplut paharul pentru fostul căpitan al vișiniilor, iar reacția a venit imediat. ”Am cerut doar să fiu respectat, ceea ce nu s-a întâmplat. Nu sunt un sclav, nu sunt sclavul nimănui. Nu ne-am primit banii pentru care am muncit, deci nici respectul cuvenit”, a fost reacţia lui Mario Felgueiras. În cele din urmă conflictul a fost stins, aşa cum era şi normal, CFR a acceptat o sumă modică pentru trecerea lui Felgueiras la Konyasport, iar fotbalistul a renunţat la restanţele financiare, deloc modice.

100 de meciuri a jucat Mario Felgueiras în tricoul echipei CFR Cluj, în toate competițiile

Distribuie:

Postaţi un comentariu