Transferul la FCSB, cadou de majorat pentru Oli

Olimpiu Morutan/ Foto: Dan Bodea

Olimpiu Moruțan este cel mai talentat jucător al generației lui și unul dintre cei mai promițători din fotbalul românesc. Are doar 18 ani și 8 luni dar deja s-a impus în Liga 1. Este un jucător pe care niciun finanțator care se respectă nu are voie să-l treacă pe o listă de așteptare. Modest, muncitor, crescut de o mătușă, pentru că părinții au ales calea ”exilului în Vest”, copilul Oli și-a spus conștiincios rugăciunile seară de seară, iar astrele par să-i fi luminat calea spre succes.

Anul acesta Crăciunul a venit un pic mai repede pentru Olimpiu Moruțan. ”Decar” pur sânge cum îi place lui Gică Hagi să spună despre el, fotbalistul a făcut pasul spre FCSB, singurul club de fotbal din România care are forța financiară să cumpere tot ce strălucește într-o competiție ”prăfuită”. Crescut de Universitatea Cluj, mijlocașul de creație care făcea furori în Liga Elitelor, în urmă cu doi ani, a ajuns la vârsta majoratului (la propriu), și în fotbal.

Talent în stare pură

Ascensiunea lui Olimpiu Moruțan a început încă de la grupele de copii și juniori ale Universității Cluj. Înzestrat cu talent nativ și un dribling devastator în regim de viteză, Olimpiu este genul de jucător rasat, născut pentru acest sport. A „explodat” în primăvara lui 2016 în tricoul alb-negru și a făcut parte din generația pe care suporterii o numeau ”Copiii Clujului”. S-a impus repede în primul 11 al lui ”U”, dar falimentul clubului i-a schimbat destinul. În noua formă de organizare, oficialii Universității, în frunte cu Ioan Ovidiu Sabău, au încercat să-l ”țină acasă” pe Oli. Însă, incertitudinile și derapajele din ultimii ani, care au marcat existența lui ”U”, l-au determinat pe tânărul fotbalist să meargă pe mâna impresarilor care au intuit perfect talentul în formă brută pe care îl aveau în mână. Cu inima frântă de posibilitatea ca clubul la care s-a format să dispară, Olimpiu a ales să meargă la Botoșani. Acolo, un om inimos, nu foarte generos, dar corect (finanțatorul Valeriu Iftime), i-a dat șansa de a face pasul spre fotbalul de performanță.

Olimpiu Morutan / Foto: Dan Bodea

A debutat în Liga 1 la data de 15 octombrie 2016, într-un meci pierdut de FC Botoșani (scor 1-2), la Târgu Jiu. A adunat 19 meciuri (8 ca titular), până la sfârșitul sezonului trecut, iar în actualul campionat a evoluat în 21 (de 18 ori titular), din totalul de 22 de partide disputate de moldoveni în primul eșalon. Nelipsit de la acțiunile echipelor naționale de juniori și tineret ale României, pentru Moruțan a venit firesc transferul la cel mai titrat club de fotbal din țară, FCSB. Nu va îmbrăca tricoul roș-albastru decât din sezonul viitor, dar pentru noul ”decar” al fostei campioane a Europei timpul nu este un dușman. ”O să iau această provocare pas cu pas. Voi rămâne la Botoșani până la sfârșitul campionatului, apoi mă voi alătura echipei FCSB. Sunt foarte fericit de ceea ce mi se întâmplă acum. FCSB este un club mare și vreau să demonstrez că și eu sunt un jucător bun”, spune cu modestie Olimpiu.

”Ascuns” de impresari

Povestea plecării de la ”U” este una clasică deja. Impresarul fotbalistului, Florin Vulturar, l-a propus celor de la FC Botoșani, dar semnătura talentatului mijlocaș și-o doreau pe un contract în formă autentică și Gică Hagi (FC Viitorul), și Adrian Mutu (Dinamo), și oficialii CFR-ului. ”A fost dorit de multe echipe, CFR Cluj, Viitorul, Dinamo. Însă, noi aveam o relație foarte bună cu agentul lui și mi-a promis că vine la Botoșani. În vara anului trecut l-am ținut ascuns pe la Botoșani, cu telefoanele închise. Era foarte căutat de multe echipe. Până să devină jucător liber, l-am trimis la bunici la țară unde nici semnal pe telefonul mobil nu avea. Era foarte căutat.

Pentru el a fost foarte important că a ajuns la noi, că a înțeles ce înseamnă Liga 1. A muncit foarte mult și și-a câștigat locul de titular, iar acum nu-l mai putem scoate din echipă. E tânăr, mai are mult de muncă dar viitorul lui se conturează frumos. E un talent deosebit și îl văd un mare jucător”, rememorează președintele clubului FC Botoșani, Cornel Șfaițer, Odissea transferului și a ascensiunii lui Moruțan.

”Nu port degeaba numărul 10”

Anul petrecut la Botoșani i-a priit de minune tânărului fotbalist. Antrenorul Costel Enache i-a dat tricoul cu numărul 10 și odată cu el responsabilitatea de a gestiona atacurile coechipierilor. Doar golul îi mai lipsea lui Olimpiu pentru a-și desăvârși ascensiunea. Până la urmă a venit și acesta. S-a întâmplat pe 25 septembrie, în meciul contra Viitorului lui Gică Hagi, omul care de mai bine de 6 ani îl așteaptă la Academia de la Ovidiu. Era minutul 60 al înfruntării din etapa a XII-a când Moruțan a tras cu sete la poarta lui Râmniceanu, iar mingea a poposit în plasă aducând victoria moldovenilor în fața campioanei. A fost primul gol din carieră în Liga 1 pentru jucătorul în vârstă de 18 ani. O săptămâna mai târziu clujeanul avea să fie din nou decisiv pentru echipa lui prin reușita din meciul cu FC Voluntari.

Foto: Dan Bodea

”Știu că au fost tot felul de discuții în ultimul an. De ce am ales să joc la Botoșani, de ce nu am rămas la Cluj, dar am mai spus-o: nu regret alegerea pe care am făcut-o anul trecut. Puteam să merg la Viitorul Constanța, dar am ales să joc la Botoșani și mă simt foarte bine. Până la sfârșitul campionatului vreau să mă concentrez pe ce am de făcut la echipa mea, apoi urmează o nouă etapă în viața mea și vreau să demonstrez că sunt un fotbalist bun și că nu port degeaba numărul 10”, punctează Olimpiu. Deși este omul momentului în Liga 1, pe Moruțan nu l-a luat valul. Rămâne modest. Prea multe au fost încercările prin care a trecut.

”Mi-am dorit la joc la Universitatea. Ce copil crescut aici nu și-ar dori asta? La 17 ani am fost promovat la echipa mare, simțeam că sunt fotbalist cu adevărat. Nu am vrut să plec nicăieri, dar așa a fost contextul în acel moment. Nici afară nu vreau să merg deocamdată. Vreau să rămân în România și să nu-mi bat joc de fotbal. Vreau să ajung fotbalist aici, apoi să plec, dacă se poate, în Germania”, încheie Olimpiu Moruțan.

Distribuie:

Postaţi un comentariu