Transfer cadou de majorat

FOTO: Noemi Arman

Fotbalul românesc este plin de exemple negative, despre jucători care ar fi putut face performanță, în țară, dar au ales să plece în ligile unor țări, la care cei mai mulți dintre ei abia dacă aveau curajul să viseze. Nu vom face referire la fotbaliștii ”necunoscuți” propuși unor cluburi din Liga 1, ci la unul dintre cei mai promițători jucători din ultimii ani, produs al Universității Cluj, Dan Berci. Abia anul viitor, în ianuarie, va împlini vârsta majoratului, dar este unul dintre tinerii despre care s-a spus că va avea un viitor frumos. Acest lucru este pe cale să se contureze, dar nu în tricoul alb-negru al Universității, ci în cel galben-albastru al liderului ligii a treia din Italia, Juve Stabia. Dacă este să privim în urmă, transferul lui Berci în Italia nu are darul de a ne încânta. Zeci de tineri fotbaliști, cu potențial ridicat, au ales să semneze cu cluburi mari, sau mici, din țările cu fotbal bogat. Niciunul dintre ei nu a confirmat. Unii mai prind câteva minute, alții au dispărut în ligi inferioare, la grupări obscure, sau și mai rău, chiar au renunțat la fotbal.

Căpitan la juniori, aspirant la glorie

Dan Berci va împlini anul viitor, pe 15 ianuarie, vârsta de 18 ani. Vârsta la care încă, orice tânăr mai visează, mai are năzuințe, mai simte că lumea poate fi la picioarele lui. Anul trecut, în luna decembrie, pe când avea doar 16 ani, Berci a fost aruncat în luptă de Mihai Teja. Fostul antrenor al Universității Cluj ”l-a debutat” cum se spune în fotbal, într-un meci câștigat de ”U”, în deplasare, cu 3-1 la Pâncota. Folosit în acel meci fundaș stânga, Dan Berci a evoluat întreg meciul și chiar a dat o pasă de gol. Era, la acea vreme, încă unul dintre fotbaliștii alintați de suporteri ”Copiii Clujului”. Berci nu era doar o mare speranță a Universității. Era și component de bază al echipei naționale sub 17 ani a României. De la momentul debutului său în tricoul lui ”U” și până azi a trecut aproape un an de zile. Universitatea a luat-o pe un drum nou, în Liga a IV-a, cu jucători tineri, care au acceptat această provocare, alături de câteva nume care s-au consacrat la vremea lor, în același tricoul alb și negru. Dan Berci nu a mai așteptat să facă saltul spre marea performanță alături de echipa lui de suflet. La sfârșitul săptămânii trecute fotbalistul a ales să semneze cu Juve Stabia, liderul seriei a treia din liga a III-a din Italia.

Până la urmă a făcut un pas curajos, un pas înainte, fie și doar privind nivelul la care evoluează cele două echipe. Sentimental vorbind, clujenii și-ar fi dorit ca Berci să ”pună osul” la reclădirea Universității. Să-și dea sufletul pe teren alături de Hâmprea, Pintea, Hațieganu, sau ceilalți tineri, crescuți asemenea lui Berci, la grupele de copii și juniori ai Universității. Internațional al României, în reprezentativa sub 18 ani, al cărei căpitan este, Dan Berci a adunat 7 meciuri și a marcat de trei ori pentru ”Tricolorii mici”. Extrem de polivalent, fotbalistul de 17 ani poate juca atât în centrul defensivei, cât şi ca mijlocaş central. Am putea spune că are toate atu-urile pentru a se impune şi pentru a spera în viitor la o mutare mai sonoră.

A strălucit în Liga Elitelor

Vara anului 2015 ar fi trebuit să rămână peste timp ca ”vara marilor schimbări”, sau vara în care ”U” și-a regăsit identitatea. Acea vară a reprezentat momentul în care o echipă întreagă de juniori ai Universității Cluj au primit șansa de a debuta pentru echipa mare. Fanii au continuat să cânte, să le dedice versuri, i-au numit ”Copiii Clujului”. Alături de Iuliu Haţiegan, Olimpiu Moruţan, Octavian Ursu, Niczuly și alții, majoritatea rătăciți pe la alte echipe din țară, debuta, e drept abia în decembrie, Dan Berci. Fotbalist înzestrat cu o serie de calități impresionante, juniorul care a strălucit în Liga Elitelor, campionat destinat jucătorilor sub 19 ani din România, l-a convins pe antrenorul de atunci al Universității, Mihai Teja, că este unul dintre jucătorii despre care se va mai vorbi mult timp. Și timpul chiar era de partea lui. ”Mi-l amintesc pe Berci. Avea doar 16 ani când a debutat și a făcut-o foarte bine. Acela a fost momentul lui. La juniori era deja mult peste ce s-ar aștepta antrenorii de la un copil de vârsta lui. Era foarte matur. L-am urmărit multe meciuri, până să mă decid să-l arunc în luptă, dar nu am regretat. A făcut un meci foarte bun”, își amintește fostul antrenor al Universității Cluj, Mihai Teja, despre momentul debutului lui Berci, la prima echipă.

Debutul timpuriu al tânărului jucător nu avea cum să treacă neobservat de căutătorii de talente. În foarte scurt timp Berci avea impresar și odată făcut acest pas, au urmat monitorizările lui de către reprezentanți ai unor cluburi, printre care și Juve Stabia. A urmat perioada de tristă amintire pentru ”U”. Părăsită de patronul Florian Walter, hăituit de procurori, echipa clujeană s-a zbătut din răsputeri să termine campionatul. Apoi a venit sfârșitul. Retrogradată în Liga a III-a, fără susținere financiară și, la acel moment, fără un viitor măcar aproximativ, echipa avea să se destrame. Jucătorii pe care fanii îi susțineau necondiționat s-au ”risipit” care pe unde au primit o ofertă dătătoare de speranțe. Berci a continuat să se pregătească și să-și aștepte rândul, iar rândul lui a venit pe final de 2016. La sfârșitul săptămânii trecute Dan Berci a semnat contractul cu Juve Stabia. Poate fi începutul unei cariere de succes, dar poate fi, așa cum aminteam în rândurile de mai sus, un pas prea mare pentru un jucător prea tânăr. ”Este un jucător cu talie bună, cu forţă, viteză, îndemânare și un șut foarte bun. Are şi meciuri internaţionale, dar şi calităţile necesare ca să ajungă fotbalist. De acum depinde numai de el dacă va face saltul spre marea performanță. La nivel de juniori se pregătesc, însă munca de fotbalist abia acum începe. În Italia va avea alte condiții. În primul rând o stabilitate financiară. Important este să nu şi-o ia în cap, asta e singura problemă care ar putea să nu-l ducă înspre marea performanţă. A debutat de tânăr, dar acum trebuie să fie modest şi muncitor în continuare, pentru că drumul îi este deschis”, l-a caracterizat Vasile Macea, antrenorul care l-a descoperit pe Dan Berci și l-a pregătit la grupele de copii și juniori ai Universității Cluj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu