Țineți minte acest nume: Virgil Ghenea!

Foto: Transilvania Reporter

Legitimat la ”U” Cluj, Virgil Ghenea este unul dintre cei mai tineri debutanți din istoria SuperLigii Naționale de rugby a României. A început să practice sportul cu balonul oval la vârsta de 7 ani, în orașul natal, la Iași. Virgil este fiul lui Corneliu Ghenea, fost jucător al echipei Politehnica Iași, acesta fiind cel care l-a îndrumat spre rugby.

Are doar 18 ani și jumătate și este deja în atenția noului selecționer al echipei naționale de seniori a României, englezul Andy Robinson. La Universitatea Cluj evoluează doar de la începutul actualului sezon, după ce și-a trecut în palmares, anul trecut, un titlu național cu CSS 2 CNE Baia Mare (la categoria de vârstă sub 18 ani) și o promovare în campionatul de elita al Franței, la U18, în tricoul celor de la Stade Aurillacois Crabos.

Performer pur sânge, a jucat și handbal numai să facă sport
Originar din Iași, Virgil Ghenea a început să practice rugbyul la vârsta de 7 ani. Nici nu prea avea cum să nu se îndrăgostească de sportul cu balonul oval, tatăl lui, Corneliu Ghenea a fost și el jucător al echipei Politehnica Iași. Tânărul Virgil a trăit toate momentele de glorie și decădere a rugbyului ieșean.

La un moment dat, prin 2015, în orașul lui natal nu mai exista o echipă de rugby de juniori, iar Virgil a trăit primul moment de cumpănă. Natura l-a înzestrat însă, cu un fizic demn de un gladiator (1,86 cm și 105 kg, la acea vreme – n.a.), așa că nu i-a fost deloc greu să aleagă să practice handbal la LPS Iași. Practic, la 14 ani a înțeles că viitorul lui sportiv depinde doar de el.

În 2016, după un an în care nu a jucat rugby deloc din motivele amintite mai sus, s-a transferat la CSS 2 CNE (Centrul Național de Excelență) Baia Mare, iar ascensiunea lui în sportul cu balonul oval a devenit doar o chestiune de timp. În doi ani și jumătate a cucerit două titluri naționale (în 2016, la U16 și în 2018, la U18) și o Cupă a României (în 2016, la U16). În aceeași perioadă Virgil Ghenea a devenit jucător de bază în echipele naționale ale României, atât la rugby în 15, cât și la Rugby 7’s (rugby în 7), la categoria de vârstă sub 18 ani.

S-a transferat singur în Franța
Conștient că nivelul lui este peste ceea ce se practică în țară, Virgil Ghenea a ales să-și ia soarta în mâini. A trimis CV-ul și câteva filmări cu meciurile echipelor lui la mai multe cluburi din Franța, iar răspunsul nu s-a lăsat mult așteptat. În 2018 avea să semneze cu Aurrilac (Stade Aurillacois Crabos). Cel care nu s-a îndoit nicio clipă de calitățile lui Virgil a fost Romeo Gontineac.  Fost jucător al Universității Cluj, dar și antrenor al echipei naționale de rugby a României, Gontineac s-a stabilit în Franța, unde a și jucat chiar pentru Aurrilac, ulterior devenind antrenor în cadrul Academiei clubului din Hexagon.

„Am căutat un club unde este un antrenor roman ca să pot să mă acomodez mai ușor. Am trimis un CV și câteva meciuri ale mele și am fost plăcut surprins să aflu că sunt dorit de un club din Franța. Un cuvânt greu a avut și domnul Romeo Gontineac, care antrenează acolo. Vorbeam destul de mult cu el, și nu numai despre sport, despre partea tehnico-tactică sau despre antrenamente, ci și despre ce se întâmplă în rugbyul românesc. Aveam și discuții mai personale, chiar m-a ajutat foarte mult, mi-a dat încredere în plus”, povestește Virgil despre aventura lui în cel mai puternic campionat de rugby din lume.

Romeo Gontineac, antrenorul care a insistat pentru trecerea lui Virgil Ghenea la Aurrilac, este originar din Botoșani, dar a debutat în rugby la Universitatea Cluj, în 1993. Din 1995 a devenit internațional al României și ulterior căpitanul Stejarilor. Are în palmares 76 de selecții și 68 de puncte înscrise în tricoul României, trei participări la Cupa Mondială (1999, 2003 și 2007) și un titlu de campion al Franței cu Aurillac, în 2006.

Cel mai tânăr premiant în SuperLiga României
Deși a contribuit decisiv la promovarea echipei Aurrilac U18 în elita rugbyului francez juvenil, Virgil s-a întors în această vară în România unde evoluează cu dublă legitimare, atât la Universitatea Cluj, cât și la CSS 2 Baia Mare. La finalul etapei a VIII-a a SuperLigii, când Universitatea Cluj a furnizat cea mai mare surpriză de până acum a campionatului învingând pe Timișoara Saracens cu 27-19, Virgil Ghenea a fost desemnat „Jucătorul meciului”.

Astfel, la 18 ani 5 luni și 24 de zile, Virgil Ghenea a devenit cel mai tânăr jucător din istoria competiției care obține acest trofeu. „Eu nu mă gândesc niciodată la ce așteptări au alții de la mine, ci doar la ce am eu de făcut și să fac atât cât pot de bine ca să fiu împăcat cu mine, că am dat de fiecare dată totul. În continuare voi încerca să joc ca până acum, să învăț mult din fiecare meci, să cresc, să adun experiență, să elimin greșelile pe care le fac și bineînțeles, să mă bucur de rugby”, spune Virgil Ghenea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu