Ţenter creionează viitoarea campioană

Echipa masculină de baschet U-BT Cluj a debutat perfect în partea a doua campionatului şi a obţinut un succes clar în faţa formaţiei SCM Craiova, scor 74-61. Decişi să nu lase loc de interpretări în ceea ce priveşte câştigătoarea înfruntării cu una dintre principalele contracandidate la titlul de campioană, baschetbaliştii lui Marcel Ţenter au început tare meciul şi au făcut cam tot ce au vrut sub panoul oltenilor. Siguri şi în defensivă, clujenii au triumfat într-o manieră care readuce speranţa în sufletele fanilor baschetului clujean. U-BT face spectacol în Liga Naţională de Baschet Masculin, iar execuţiile lui Kyndall Dykes şi precizia de lunetist a lui Filip Adamovic sunt argumente suficiente pentru un vot de încredere dat echipei clujene. Cum se creionează o viitoare campioană a României am încercat să aflăm de la artizanul renaşterii baschetului clujean, antrenorul Marcel Ţenter.

Dykes_DB  (1)

T.R: Sezonul în derulare aduce un format nou de desfăşurare a campionatului. Sunt mai multe meciuri, mai multă tensiune/presiune. Cum vedeţi dvs această schimbare? E bine pentru echipele angrenate în competiţie?

Marcel Ţenter: În primul rând, toate măsurile luate de Federaţia română de baschet, vizează interesul loturilor naţionale (regula jucătorului român) şi crearea unui climat atractiv pentru spectatori, astfel

încât interesul general pentru acest sport să fie ridicat. Din acest punct de vedere, cred că în acest sezon, toate meciurile din Liga Naţională sunt foarte interesante, iar fanii sunt încântaţi pentru că liga este extrem de echilibrată. Pe de altă parte, dat fiind nivelul superior al competiţiei, atrage jucători valoroşi, antrenori pe măsură şi o atmosferă generală de performanţă.

-E mult, e puţin, locul 2 ocupat la finalul primei părţi a campionatului?

– Nu este o poziţie inconvenabilă dar nu este locul întâi. Aşa cum ne-am obişnuit fanii, U-BT, luptă pentru primul loc în fiecare sezon. Mai avem multe lupte de purtat, iar în final sperăm să-l obţinem.

– Echipa joacă de cele mai multe ori pe placul publicului, dar Kyndall Dykes pare să fie într-o formă sportivă fantastică…

– Da, Kyndall este într-o formă sportivă foarte bună. El a fost adus ”acasă” tocmai pentru a fi liderul acestui nou nucleu pe care l-am construit anul acesta. Însă, fără ajutorul valoroşilor săi colegi, el n-ar putea juca la acest nivel. Noi ne dorim o echipă în adevarătul sens al cuvîntului, în cadrul căreia, fiecare individualitate să se poată exprima la cel mai înalt nivel.

– S-a vorbit despre potenţiala naturalizare a lui Filip Adamovic şi Kyndall Dykes. Cei doi ar fi dispuşi să joace pentru România?

– Filip Adamovic a jucat pentru Bosnia, deci naturalizarea sa este irealizabilă. Kyndall s-ar putea să se regăseasca în lotul de străini interesanţi pentru naturalizare.

-Tot mai multe echipe naţionale naturalizează jucători, dar se ştie că este un proces de durată, mă refer la formalităţi. Cineva va contactat în acest sens?

– Din momentul în care România a primit dreptul de a organiza o grupă din cadrul Campionatului European din 2017, s-a pus problema naturalizării unor jucători străini şi se lucrează şi acum la acest aspect. Deci, în curând vom avea câteva nominalizări şi în concordanţă cu legislaţia recent promulgată, conform căreia un sportiv străin care poate ajuta orice lot naţional, are dreptul de a primi cetăţenia română, sperăm ca în cel mai scurt timp să reuşim să naturalizăm un lot de patru, cinci străini, pe diferite poziţii, astfel că atunci când vom avea nevoie sa-i putem folosi.

– După foarte multă vreme U-BT se luptă cu alte echipe, decât Asesoft Ploiești pentru titlul de campioană. Nu duceţi dorul confruntărilor cu prahovenii?

– Da, înfruntările cu Ploieştiul erau interesante atât pe plan sportiv, dar şi pe plan psihologic. Sigur că ele făceau deliciul publicului şi au ţinut mulţi ani capul de afiş al baschetului românesc. Ceea ce lipseşte acum baschetului românesc, este o echipă care prin nivelul de investiţii să forţeze liga să-si depăşească limitele actuale, aşa cum la un moment dat a facut-o Ploieşitul. Deci, da , din acest punct de vedere îmi lipsesc meciurile cu Ploieştiul.

– De ce ar mai avea nevoie U-BT în acest moment, pentru a domina întrecerea internă?

– Noi am decis la începutul acestui sezon, că pe lângă nucleul de jucători străini pe care să-i aducem, să cultivăm şi o serie de jucători tineri, români, unii foarte tineri, iar alţii la limita momentului în care începe consacrarea pe plan profesional. Vorbim aici de Kuti Nandor, Tudor Gheorghe, pe de o parte, şi de Baciu Cătălin şi Torok Rolland pe de altă parte. Aşteptăm cu încredere un plus de valoare în timp din partea acestor jucători şi astfel vom putea deveni mult mai puternici în viitor ca echipă.

– Aţi evoluat în cea mai mare parte în Sala Polivalentă, dar o serie de evenimente vă obligă să reveniţi în Sala Sporturilor „Horia Demian”. Cât de dificilă este readaptarea jucătorilor la suprafaţa de joc?

– Desigur, Sala Polivalentă este o construcţie modernă în care orice jucător visează să evolueze şi să se antreneze. Însă tocmai acest lucru, atrage, pe bună dreptate, foarte multe evenimente, unele de interes naţional. Nu este uşor pentru sportivi să schimbe des sala de antrenament pentru că se pierde avantajul de a juca ”acasă”. Norocul nostru este faptul că ştim foarte bine sala ”Horia Demian”, sală care de-a lungul anilor a fost martora multor succese clujene. Deci, nu este uşor dar suntem profesionişti şi trebuie să găsim soluţii.

– E destul de devreme să „stabilim” ierarhii. Şi totuşi U-BT e clar o candidată la câştigarea titlului de campioană. Cu cine credeţi că vă veţi lupta pentru finală?

– A juca finala este obiectivul nostru principal. Însă până acolo va fi o luptă acerbă, pentru că, campionatul este foarte echilibrat şi fiecare echipă îşi are şansa ei. În primul rând doresc ca echipa să-mi ramână intactă, ferită de accidentări, şi după părerea mea, U-BT, Oradea, Mureş sau Steaua îşi vor disputa finala în acest sezon.

– Spre deosebire de alte oraşe, la Cluj baschetul a fost o constantă în ultimii 10-15 ani. Poate instaura U-BT o hegemonie în baschetul românesc?

– Desigur, însă doar cu o investiţie pe masură atât în echipa de seniori cât şi în Academia noastră, care trebuie să producă în fiecare an tineri jucători de valoare. Vreau să mulțumesc pe aceasta cale conducerii echipei noastre, sponsorilorilor şi personalul clubului nostru, pentru truda şi condiţiile excelente pe care ni le oferă şi sper ca în final rezultatele noastre să-i mulţumească. De asemenea, vreau ca în numele echipei, să mulțumesc extraordinarilor noştri fani, care ne susţin necondiţionat meci de meci. Haide U-BT Cluj Napoca!

Distribuie:

Postaţi un comentariu