Studiu / Cupa Mondială ţine românii în faţa televizoarelor

Evoluţiil lui Narcelo, Hulk şi Neymar, la Cupa Mondială din Brazilia, sunt urmărite, la televizor, de mai bine de jumătate dintre români. Conaţionalii noştri văd selecţionata ţării gazdă drept câştigătoare a trofeului

Absenţa „tricolorilor” de la turneul final al Cupei Mondiale din Brazilia nu afectează apetitul românilor pentru fotbal. Mai mult de jumătate dintre conaţionali urmăresc, din faţa micilor ecrane, derularea meciurilor din America de Sud. Conform unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, înainte de începerea Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia, 58% dintre respondenți a spus că vor urmări meciurile din această competiție, chiar dacă echipa națională a României a ratat calificarea la acest turneu.

De altfel, „tricolorii” nu au mai fost prezenţi la un turneu final de Campionat European sau Cupă Mondială de 16 ani. Atfel, potrivit studiului, competiţia din Brazilia este urmărită cu precădere de bărbați, în proporţie de 81, 5%, respondenții cu educație medie sau superioară. Dacă locuitorii din Transilvania nu sunt deosebit de interesaţi de meciurile din Brazilia, cei care locuiesc în Moldova și în regiunea de Sud a țării sunt atraşi de întrecerea sud-americană.

Un sfert dintre participanții la studiul IRES, adică 24%, văd echipa ţării gazdă, Brazilia, drept câştigătoare a trofeului suprem în fotbal. Printre favoritele românilor la turneul final mai sunt indicate Spania, cu 12%, Germania (6%) și Argentina (4%). Pe de altă parte, jumătate dintre cei chestionați nu știu să spună care este țara care își va adjudeca trofeul World Cup. Conform aceluiaş studiu fotbalul este sportul preferat al românilor și, deopotrivă, cel mai urmărit.

Mai bine de o treime dintre respondenţii studiului IRES (35%), au indicat fotbalul drept sportul preferat. Topul este completat de gimnastică (13%) şi tenis de câmp cu 9% dintre sufragii. Dacă majoritatea bărbaților intervievați (59, 2%) preferă fotbalul, pe primul loc în preferințele femeilor se află gimnastica (24, 1%). Însă, nici fotbalul nu le este străin unui procent de 12, 4% dintre femeile chestionate. O parte importantă a studiului a fost direcţionată către cei care spun că nu au un sport preferat. Cei mai mulţi dintre românii care nu sunt atraşi de sport sunt femei (11, 2%), tineri între 18 și 35 de ani (10, 8%) și au studii elementare (15, 4%).

Distribuie:

Postaţi un comentariu