Statistica arată că U-BT ar putea juca finala FIBA Europe Cup

Foto: Dan Bodea

În urmă cu două săptămâni baschetbaliștii de la U–BT Cluj-Napoca învingeau formația Enisey Krasnoyarsk și terminau pe locul 1 în clasamentul grupei G a FIBA Europe Cup. Calificarea în faza a doua a grupelor competiției continentale intercluburi nu e chiar o surpriză, așa cum nu ar trebui să fie o surpriză nici dacă trupa lui Mihai Silvășan va disputa finala FIBA Europe Cup. În faza a doua a competiției clujenii o vor întâlni, printre altele, pe CSM CSU Oradea, iar statistica arată că singurele finale „europene” în care au evoluat echipe din Cluj-Napoca (”U” Jolidon și ”U” Mobitelco), au fost bifate după ce au eliminat formații din România!

Urmează a treia finală?
Alb-negrii au câștigat cinci din cele șase jocuri disputate în actuala campanie europeană și i-au depășit în fruntea ierarhiei grupei G pe rușii de la Enisey (10p). Acum se pregătesc de duelurile cu CSM CSU Oradea, Ironi Ness Ziona (Israel) și Tsmoki Minsk (Belarus). Această împerechere se datorează faptului că U-BT Cluj-Napoca a câștigat Grupa G, iar CSM CSU Oradea a ocupat locul 2 în Grupa D. Ocupantele primelor două poziții ale clasamentului la zi în Liga Națională de Baschet Masculin (LNBM) și câștigătoarele ultimelor patru titluri naționale ale României fac parte, în faza a doua a FIBA Europe Cup, din aceeași grupă (J).

De altfel, cele două rivale din LNBM se vor duela încă din etapa inaugurală a fazei a doua a grupelor FIBA Europe Cup. Primul meci este programat, miercuri, 11 decembrie, în Sala Polivalentă BTarena, iar trei zile mai târziu, pe 14 decembrie, U-BT și CSM Oradea se vor duela din nou, în LNBM de această dată, în Arena „Antonio Alexe”. Chiar dacă poate părea prematur, alb-negrii chiar au motive să se bucure de aceste dueluri 100% românești. De fiecare dată când au întâlnit în cupele europene o parteneră de întrecere din ligile naționale ale României, echipele clujene au disputat finalele competițiilor continentale intercluburi.

Handbalistele de la ”U Jolidon au trăit prima experiență de acest fel. În sezonul 2006/2007 al Cupei Challenge, clujencele au eliminat-o pe Tomis Constanța (34-21 și 27-28), în sferturile competiție, dar au pierdut finala în fața Naisei Niș (32-23, la Cluj-Napoca, respectiv 21-30 în Serbia). În sezonul 2019/2010, ”U” Mobitelco a disputat finala CEBL Cupa Europei Centrale, după ce au trecut în prealabil de ELBA Timișoara (73-64). La fel ca și ”U” Jolidon, baschetbaliștii au pierdut finala europeană, scor 78-81, cu cehi de la Novy Jicin.

Cine sunt adversarii clujenilor în FIBA Europe Cup
Primul adversar al U-BT în faza a doua a grupelor FIBA Europe Cup, este, așa cum aminteam mai sus, una dintre oponentele tradiționale ale clujenilor în LNBM, cele două grupări câștigând ultimele patru titluri naționale, așa că nu vom insista asupra bihorenilor.

Israelienii de la Ironi Ness Ziona sunt la rândul lor o mai veche cunoştinţă a formaţiei U-BT. Aceştia au eliminat trupa lui Mihai Silvășan din FIBA Europe Cup în stagiunea precedentă, după ce au obţinut calificarea încă din Israel, graţie unei victorii cu 91-78. În returul de la Cluj-Napoca, alb-negrii s-au impus la un singur punct diferență. Ironi Ness Ziona este antrenată de Nadav Zilberstein, care are la dispoziţie un lot în care se regăsesc patru baschetbalişti americani.

Jeffree Whittey este principalul realizator al echipei din Ţara Sfântă, pivotul înregistrând medii de 17,8 puncte și 11,3 recuperări în FIBA Europe Cup. Totodată, Ironi l-a păstrat şi pe Daequan Cook, fost câştigător al concursului de trei puncte din NBA, acesta fiind și unul dintre artizanii dublei manșe din sezonul trecut. Ironi Ness Ziona a fost în aceeaşi grupă cu Landstede Hammers Zwolle (Olanda), Keravnos (Cipru) şi Kapfenberg Bulls (Austria). Un amănunt deloc de neglijat este faptul că israelienii au terminat grupa din care au făcut parte cu victorii pe lini, șase din tot atâtea posibile.

Tsmoki Minsk este cel mai important nume al baschetului din Belarus. Această formație este condusă de Rostislav Vergun şi a totalizat trei rezultate pozitive şi trei eşecuri în grupa F, în actuala stagiune europeană, unde au înfruntat echipele BC Kyiv Basket (Ucraina), Levski Lukoil Sofia (Bulgaria) şi BC Dnipro (Ucraina). Cel mai bun jucător al celor de la Tsmoki este Alex Gavrilović, care a strâns statistici de 14,8 puncte şi 5,8 recuperări. Alți jucători importanți ai adversarei din Belarus sunt Dominez Burnett și Branko Mirković, fostul fundaş al celor de la CSM CSU Oradea. În Liga VTB (eșalonul de elită din belarus), Tsmoki Minsk nu a cunoscut până acum gustul succesului, suferind șapte înfrângeri consecutive.

Iată programul jocurilor din Grupa J:
Etapa I (11 decembrie 2019)
Ironi Ness Ziona vs Tsmoki Minsk
U-BT Cluj-Napoca vs CSM CSU Oradea

Etapa II – a (18 decembrie 2019)
Tsmoki Minsk vs U-BT Cluj-Napoca
CSM CSU Oradea vs Ironi Ness Ziona

Etapa III – a (8 ianuarie 2020)
CSM CSU Oradea vs Tsmoki Minsk
Ironi Ness Ziona vs U-BT Cluj-Napoca

Etapa IV – a (22 ianuarie 2020)
Tsmoki Minsk vs Ironi Ness Ziona
CSM CSU Oradea vs U-BT Cluj-Napoca

Etapa V – a (29 ianuarie 2020)
U-BT Cluj-Napoca vs Tsmoki Minsk
Ironi Ness Ziona vs CSM CSU Oradea

Etapa VI – a (5 februarie 2020)
Tsmoki Minsk vs CSM CSU Oradea
U-BT Cluj-Napoca vs Ironi Ness Ziona

Distribuie:

Postaţi un comentariu