Sportul și cercetarea merg mână-n mână

Sursa foto: arhiva personală

De ani de zile Cluj-Napoca este capitala sportului românesc, iar acest lucru se traduce printr-un apetit considerabil al oamenilor pentru mișcare. Referindu-ne la prezența echipelor naționale ale României, sunt de notorietate meciurile din Fed Cup și Cupa Davis, meciurile reprezentativelor de handbal, atât la feminin, cât și la masculin, gale de K1. Naționalele de fotbal (masculin și feminin), baschet sau rugby, sunt și ele „acasă” la Cluj.

Europenele de gimnastică și baschet masculin au fost organizate tot în municipiul de pe Someșul Mic. Nu e de mirare că SPORTS FESTIVAL prinde și el rădăcini în Cluj-Napoca. Anul acesta, în perioada 13-16 iunie, se va derula ediția a doua a acestui eveniment care își propune să aducă la un loc tot ce ține de sportul românesc: fani, sportivi amatori, sportivi profesioniști.

Bătături, dureri musculare, autoeducație
Primordiale în contextul unei vieți sănătoase și a conștientizării importanței sportului de către populație, evenimente precum SPORTS FESTIVAL sunt adresate în primul rând sportivilor amatori. Timp de patru zile, 30 de sporturi vor fi expuse anul acesta în fața publicului pentru a le descoperi, a participa la competiții sportive sau pentru a se bucura de sport de calitate în demonstrații oferite de campioni mondiali.

Sursa foto: arhiva personală

Între cei care vor savura bucuria mișcării sportive se numără și cercetătorul și profesorul universitar Dan Vodnar, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca. La doar 35 de ani Dan Vodnar este cel mai tânăr prorector de la o universitate de stat din România. Iubește cursele de alergare, dar își completează pregătirea și cu sesiuni de antrenament în sala de fitness. Cercetătorul este deja unul dintre veteranii curselor de Maraton organizate în Cluj-Napoca și în țară.

„Totul a început în anul 2005. Fiind student în Germania am adaptat modelul societății germane, unde studenții făceau și fac foarte mult sport. Așa am început să alerg. La început a fost extrem de dificil, multe bătături, dureri musculare, epuizare fizică, însă în timp am devenit dependent de alergare.

Alegatul a venit în mod natural, firesc, trecând de un filtru personal al preferințelor, și trebuie să recunosc că m-am autoeducat în ceea ce privește acest sport. Mi-am setat singur limite, parametrii și mi-am autoevaluat critic performanțele. În acest moment, am ajuns cea mai bună versiune a mea”, își începe povestea Dan Vodnar.

Sursa foto: arhiva personală

Mens sana in corpore sano
Au trecut aproape 15 ani de când Dan Vodnar a descoperit plăcerea alergării. Azi, cercetătorul clujean se descrie ca fiind „o persoană matinală cu un program complex peste zi”, aleargă de 3-4 ori pe săptămână, la ore la care cei mai mulți dintre noi încă nu am auzit ceasul deșteptător. „Pentru că zilele mele sunt lungi mi-am organizat sesiunea de alergare dimineața de la 5.30”, explică Vodnar.

Pe lângă întreținerea sănătății, universitarul clujean spune că sportul îl ajută să își mențină greutatea dorită, să deguste din alimentele calorice ori de cate ori simte nevoia, și totodată să beneficieze de prospețime mentală, atât de necesară în deciziile pe care trebuie să le ia zilnic, și care nu sunt deloc puține.

”Această prospețime mentală și bunăstare psihică transmisă prin sport este direct reflectată în relațiile cu ceilalți prin prisma profesiei, respectiv profesor universitar, prorector cu cercetarea și coordonator al unui grup de 10 cercetători. Este vorba de un număr mare de persoane cu care interacționez zilnic, iar registrele sunt diferite, variind de la administrativ, la cercetare, coordonare și management. Așadar, este vitală energizarea prin sport pentru a transmite energia pozitivă celor din jurul meu, dar și descărcarea energiilor negative involuntar acumulate de la ceilalți”, mai spune Dan Vodnar.

Sursa foto: arhiva personală

Tată și fiu aleargă umăr la umăr
Profesorul universitar a reușit să insufle pasiunea pentru mișcare și fiului său cel mare. Vlad are 7 ani și practică deja mai multe discipline sportive. ”Ținând cont de societatea actuală caracterizată printr-un număr crescând de obezi, diabetici, pacienti cu boli cardiovasculare etc, trebuie să recunosc că acord o importanță majoră alimentației și sportului. La noi acasă mâncarea se gătește nu se comandă. Sunt lucruri simple pe care din fericire am reușit să i le insuflu și fiului meu.

Vlad practică taekwondo, înot și participă anual la maratonul WizzAir. Surioara lui, Ana-Rita, are doar două luni dar vom avea grijă să o creștem sănătos”, povestește Dan Vodnar. Și pentru că anul acesta la SPORTS FESTIVAL vor putea fi încercate gratuit nu mai puțin de 30 de sporturi cercetătorul clujean și-a exprimat opțiunile pe care le va experimenta: ”Aș încerca tenisul de câmp, tenisul de masă, dar și baschetul ținând cont de înălțimea mea.

Susțin echipa de baschet U-BT Cluj, iar în urmă cu doi ani îmi amintesc că făceam angajarea la meciul 1 din Play-off-ul Ligii Naţionale. Mie îmi place să experimentez și sper să vină cât mai mulți clujeni să descoperim împreună lucruri noi”, încheie universitarul. Dan Vodnar este profesor universitar și cercetător la USAMV Cluj-Napoca unde desfășoară o prolifică activitate de cercetare științifică și de inventică recunoscută la nivel național și internațional. Dan Vodnar a fost premiat internațional pentru inventarea ambalajului antimicrobian pentru alimente și este, de asemenea, șeful unei echipe de cercetători din cadrul universității clujene.

Sursa foto: arhiva personală

[stextbox id=’custom’]

Sport pentru toată lumea
SPORTS FESTIVAL este o experiență unică de festival, un mix între sport, divertisment, educație, competiție și distracție. Misiunea inițiatorilor proiectului este să aducă împreună, o dată pe an, industria sportului românesc și internațional în cadrul unui eveniment unic, gândit să ofere oportunități excepționale pentru industrie și pentru publicul larg.

Timp de 4 zile,  între 13 și 16 iulie, 30 de sporturi vor fi expuse anul acesta în fața publicului, la Cluj-Napoca, pentru a le descoperi, a participa la competiții sportive sau pentru a se bucura de sport de calitate în demonstrații oferite de campioni mondiali. SPORTS FESTIVAL promovează sportul și un stil de viață sănătos, oferind modalități de a învăța unii de la alții și oportunități de conexiune cu ultimele tendințe mondiale.

Programul complet al evenimentul este disponibil pe www.sportsfestival.com.

Pasionaţii de alergare, au un eveniment spcial dedicat lor: Race your champions

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu