Spală Clujul, obrazul României?

Sala Polivalenată Cluj/ Foto: Dan Bodea

După 60 de ani România ar putea fi din nou gazdă pentru Campionatele Europene de gimnastică artistică, în 2017. Ultima oară când țara noastră a avut onoarea de a organiza un astfel de eveniment a fost în 1957, la chiar prima ediție a campionatelor continentale de gimnastică. Federația Română de Gimnastică (FRG) a făcut solicitarea, iar forul european a acceptat, ca municipiul București să primească statutul de gazdă pentru ediția din 2017. Arestarea primarului general, Sorin Oprescu,   și neînceperea lucrărilor la Sala Polivalentă din capitală, ar putea direcționa europenelor către Danemarca, a doua țară candidată. În aceste condiții, autoritățile locale din Cluj-Napoca au demarat procedurile de ”strămutare” a Campionatelor Europene de gimnastică artistică în orașul de sub Feleac. Șansele, însă, sunt mici, dar atâta timp cât mai există o fărâmă de speranță reprezentanții Sălii Polivalente Cluj se agață de ea.

Rusu: ”Nu avem voie să ratăm acest eveniment!”

România a primit ”o palmă” din partea președintelui Federației Europene de Gimnastică (FEG), Georges Guelzec, la ultima vizită a acestuia în ţara noastră. Acesta a anunţat că România ar putea pierde statutul de gazdă al Campionatelor Europene de Gimnastică din 2017. „Nu avem voie să pierdem un asemenea eveniment. În ceea ce ne priveşte am demarat deja procedurile de a încerca să convingem Federaţia Europeană de Gimnastică să acorde dreptul de organizare Clujului. Din păcate, atunci când a fost depusă candidatura României, s-a propus un singur oraş, Bucureşti, deşi nici atunci şi nici până astăzi capitala nu are o sală polivalentă. Nu vreau să mă gândesc că a fost rea voinţă, sau nepricepere, dar nu este posibil să nu incluzi Cluj-Napoca pe lista oraşelor potenţiale gazde pentru un eveniment de o asemenea anvergură”, a declarat Ionuţ Rusu, directorul interimar al societăţii Sala Polivalentă SA Cluj. Reacţia lui Rusu vine după ce șeful FEG a declarat că tergiversarea începerii construcţiei Sălii Polivalente din ”Complexul Sportiv Lia Manoliu” din Bucureşti este o „bilă neagră” pentru România şi că Federaţia Română de Gimnastică ar putea fi penalizată din cauza incompetenţei de care au dat dovadă edilii bucureşteni.

„De 24 de ani de când sunt la Uniunea Europeană de gimastică nu a existat un caz precum cel din România. Vom vedea care sunt argumentele pro şi contra şi, pentru un caz excepţional avem o soluţie excepţională. Nu ştiu dacă voi vota pentru România în Comitetul Executiv, voi lua o decizie după ce voi asculta părerea tuturor membrilor şi voi vota în cunoştinţă de cauză. Există riscul ca România să piardă această organizare pentru că au fost doi candidaţi. România a prezentat Bucureştiul ca oraş gazdă astfel că, Danemarca ar putea veni să spună că România a câştigat pentru că a prezentat capitala Bucureşti. Dacă ar fi prezentat alt oraş poate nu ar fi primit organizarea. Comitetului Executiv al FEG cred că a dorit să acorde României organizarea datorită istoriei gimnasticii, a rezultatelor şi datorită respectului pe care îl au faţă de gimastica românească. Personal, sper ca gimastica românească să nu fie penalizată din motive care nu au de-a face cu gimastica. Ar fi păcat”, a declarat Georges Guelzec, preşedintele Federației Europene de Gimnastică.

Stoica: ”Clujul ar fi gazda perfectă”

De un an şi jumătate Primăria Bucureşti încearcă să organizeze licitaţia pentru atribuirea contractului de construcţie a Sălii Polivalente din ”Complexul Sportiv Lia Manoliu” dar, din cauze contestațiilor nici până azi această procedură nu a fost îndeplinită. Reacția oficialului FEG, la ultima vizită în București, l-a adus în pragul disperării pe președintele FRG, Adrian Stoica. ”Toată povestea asta cu sala polivalentă este ca o telenovelă. Parcă suntem blestemați. Noi am candidat cu Bucureștiul, iar schimbarea orașului gazdă implică o altă procedură, trebuie un vot nou la federația europeană, e complicat. Eu am vizitat Sala Polivalentă din Cluj și am găsit condiții excepționale, Clujul ar fi gaza perfectă pentru aceste campionate dar, din păcate nu mai depinde numai de noi. Oricum mi se pare incredibil că un oraș care are o asemenea bijuterie de complex sportiv să nu fie inclus pe lista orașelor gazdă pentru Europene. Din punctul nostru de vedere, 50 la sută e rezolvată, restul de 50 la sută este la Federaţia Europeană de Gimnastică”, a comentat Adrian Stoica.

Dacă șeful FRG este aproape resemnat, directorul interimar al societății Sala Polivalentă SA Cluj nu depune armele. ”Știm și noi că este o procedură greoaie, dar am discutat în cele mai mici detalii acest subiect cu președintele FRG, domnul Adrian Stoica și chiar am pus la dispoziția Federației Române de Gimnastică toată documentația pentru a fi trimisă la FEG în timp util. Eu personal încă mai cred că putem aduce aceste Campionate Europene la Cluj-Napoca. Domnul Stoica va cere forului european schimbarea orașului gazdă și, din câte am înțeles, la începutul anului viitor vom avea și un răspuns. Nu mă îndoiesc că federația daneză va contesta o eventuală schimbare a orașului, dar este ceva normal. Și noi am face la fel, însă, atâta vreme cât mai există o speranță, ne vom lupta să aducem acest eveniment la Cluj”, a adăugat Ionuț Rusu. În ciuda inconvenientelor primarul general interimar al Municipiului Bucureşti, Ştefănel Dan Marin, consideră că Sala Polivalentă din capitală ar putea fi construită până în luna martie a anului 2017, dacă nu vor interveni alte contestaţii legate de câştigătoarea licitaţiei între societățile implicate. La rândul ei Ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, a afirmat că Guvernul va susţine în totalitate organizarea Campionatelor Eurpopene de gimastică în cazul în care se va lua decizia ca această competiţie să aibă loc pe teritoriul României.

60 de ani au trecut de la ultimul Campionat European de Gimnastică găzduit de ţara noastră

Distribuie:

Postaţi un comentariu