Situaţie fără ieşire pentru „U”

Ionel Ganea, fost antrenor al FC Universitatea Cluj / Foto: Dan Bodea

Universitatea Cluj și-a reluat pregătirile pentru partea a doua a campionatului, dar situația la club este una dramatică. Fotbaliștii pregătiți de Mihai Teja sunt neplătiți de luni bune, iar cei mai importanți jucători sunt tentați să părăsească gruparea ”studențească”. Florin Cordoș și Octavian Ursu, care este și golgheterul echipei au intrat în ultimele șase luni de contract și pot pleca gratis la orice club. Nu mai este niciun secret că Universitatea Cluj e în colaps financiar, iar falimentul pare iminent. Aflat în insolvență, clubul clujean a pierdut luna trecută, definitiv, mai multe litigii cu jucători și cu fostul antrenor Viorel Ganea, căruia îi datorează nu mai puțin de 100.000 de euro.

Un sfert de milion de euro datorii

Părăsită de patron, Florian Walter a fugit în Emiratele Arabe Unite după ce a fost dat în urmărire generală prin Interpol, și fără vreun investitor decis să preia datoriile clubului, Universitatea Cluj este mai aproape de faliment ca niciodată. Numărul dosarelor înregistrate la Curtea de Apel Suceava, acolo unde se judecă cererile de prin care foștii angajați își cer drepturile salariale restante, a ajuns la 75. Numai luna trecută Curtea de Apel Suceava s-a pronunțat în șase dintre aceste dosare, iar despăgubirile pe care ”U” trebuie să le achite către Nuno Viveiros, Adrian Borza, Emilian Dolha, Valentin Lemnaru, Raul Costin și Ionel Ganea se ridică la aproximativ 240.000 de euro. Cea mai mare datorie a Universității este către fostul antrenor Ionel Ganea, acesta având de recuperat suma de 100.000 de euro. Fostul tehnician al ”Șepcilor roșii” a declarat pentru Transilvania Reporter că s-a simțit umilit de către Administratorul Judiciar, Marieta Anastasescu, și nu are de gând să facă nicio concesie de eșalonare a datoriei.

”Nu există cale de împăcare cu doamna Anastasescu. Atunci când mi s-a spus că se renunță la serviciile mele am contactat-o și i-am propus să ajungem la o înțelegere. M-a amânat mereu, apoi nu mi-a mai răspuns la telefon. M-a purtat prin tribunale prin toată țară, iar eu nu accept așa ceva. Nu accept să-mi fie călcată în picioare munca. Eu am mers la Universitatea Cluj cu sufletul. Am muncit, am slavat echipa de la retrogradare, am acceptat promisiuni, promisiuni și iar promisiuni. Apoi m-a dat afară. Cum să reacționez eu acum? Îmi pare rău pentru suporterii Universității, chiar dacă nu am avut cea mai apropiată relație, îmi pare rău că un club cu o asemenea tradiție a ajuns în această situație, dar nu e cale de împăcare. Voi face orice pentru a-mi recupera banii, iar dacă rebuie voi cere falimentul clubului, pentru că această doamnă și-a bătut joc de mine și de echipă”, a declarat Ganea. A doua cea mai mare datorie, după cea către Ionel Ganea, este la fostul golgheter Valentin Lemnaru. Fotbalistul are de încasat restanțe ce se ridică la 39.031 de euro. Cu toate acestea atacantul ar fi dispus să joace în partea a doua a sezonului în tricoul lui ”U”, dar numai în anumite condiţii. Recent, Lemnaru şi-a reziliat contractul cu Petrolul Ploieşti şi chiar se pregăteşte la Cluj.

Teja recunoaşte problemele

Universitatea Cluj a pornit la drum în actualul campionat cu Marius Popescu pe banca tehnică, dar antrenorul a fost înlăturat de la echipă din cauza rezultatelor neconvingătoare. În locul său a fost instalat Mihai Teja, unul dintre antrenorii agreați și de galeria ”Șepcilor roșii”. Echipa a terminat prima parte a campionatului pe locul 9, la 5 puncte distanță de play-off. Cu Teja antrenor, Universitatea Cluj a avut evoluții bune, în ciuda tinereții lotului, alăctuit exclusiv din jucători proveniți din propriul centru de juniori. Dacă în vestiar domnește o liniște aparentă, problema cea mai mare este la nivelul conducerii administrative. De altfel și Mihai Teja a recunoscut că situația este critică, iar comunicarea decurge extrem de greoi cu administratorul judiciar din București, Marieta Anastasescu. Fără bani în conturi clubul esta pe marginea prăpastiei, iar restanțele către jucători depășesc o jumătate de an. „După ultima etapă ni s-a promis că vom primi câte un salariu. Era vorba de data de 15 decembrie. Chiar eu le-am spus jucătorilor acest lucru, pentru că așa mi s-a transmis și mie. Sunt băieți tineri, dar și ei au nevoie de bani. În fond au muncit pentru acești bani și e dreptul lor să-i primească. Dacă nu se rezolvă cât de cât această situație va fi foarte greu când se reia campionatul”, a spus antrenorul Universității.

Cordoș și Ursu pot pleca oricând

Ca și cum problemele financiare nju ar fi suficiente, echipa se poate destrăma în perioada imediat următoare. Doi dintre cei mai valoroși jucători, Florin Cortdoș, respectiv Octavian Ursu au intrat în ultimele șase luni de contract și pot negocia cu orice club din țară, sau din străinătate. Cordoș a fost ”stâlpul” apărării, iar evoluțiile lui au atras deja privirile mai multor grupări din Liga 1. Neoficial, se spune că Gheorghe Hagi l-ar vrea la Viitorul Constanța. În aceași situație este și Ursu. Mijlocașul ofensiv este golgheterul Universității cu 6 reușite. În plus, Ursu este și unul dintre cei mai buni pasatori din eșalonul secund. Gaz Metan Mediaș a fost primul club care s-a interesat deja de serviciile lui, iar alte echipe din Liga 1 așteaptă și ele o eventuală decizie a tânărului fotbalist de a se despărți de ”U”. Restanţele salariale mari îl îndreptăţesc pe Ursu să spere că va prinde un contract la un club la care să se simtă împlinit.

”Noi am așteptat un salariu măcar de sărbători, dar nu am primit nimic. Situația e critică, iar nouă ne este din ce în ce mai greu să continuăm în aceste condiții. Eu aș vrea să rămân la Universitatea, mi s-a propus o prelungire, dar încă nu am semnat și sincer mi-e greu să semnez dacă nu se schimbă ceva la club. Gaz Metan Mediaș este interesată de mine, dar eu aș prefera să rămân la Cluj. Sunt discuții și în Liga 1, voi vedea dacă se va concretiza și ceva”, a povestit Ursu.

100.000 de euro trebuie să plătească clubul Universitatea Cluj către fostul său antrenor Ionel Ganea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu