Schi alpin / “Prinţesa zăpezii” a revenit în Circul alb

Americanca Lindsey Vonn a revenit în circuitul schiu-lui alpin mondial şi promite un nou titlu olimpic la Soci (Rusia)

Americanca Lindsey Vonn, vedeta schi-ului alpin şi una dintre pretendentele la medalii la viitoarea ediţie a Jocurilor Olimpice de la Soci, programate anul viitor în luna februarie, a revenit la sfârşitul săptămânii trecute în Circul alb, aşa cum este numit circuitul mondial de schi. La Lake Louise (Canada) sportiva a terminat în Top 5 proba super-G (slalom super-special).

Zece luni de chin
Lindsey Vonn, care a câştigat de patru ori în cariera sa marele Glob de Cristal al Cupei Mondiale feminine de schi alpin, a suferit o ruptură la ligamente genunchiului drept, după o cădere în timpul Campionatelor Mondiale de la Schladming din Austria, etapă care s-a desfăşurat în luna februarie a acestui an.

După o pauză “forţată” de zece luni în care a urmat o serie de programe de recuperare, Lindsey a revenit în competiţiile oficiale şi a terminat pe poziţia a 5-a în proba de slalom super-special desfăşurată, duminică, în ultima zi a întrecerilor de la Lake Louise, pârtie pe care americanca a obţinut nu mai puţin de 14 victorii de etapă de-a lungul carierei.

15 sutimi de secundă au despărţit-o pe Vonn de un nou succes de etapă în Cupa Mondială. Proba a fost câştigată de elveţianca Lara Gut, noua senzaţie a circuitului profesionist de schi alpin feminin. În primele două zile de concurs Lindsey Vonn s-a aliniat la startul celor două probe de coborâre însă, a dezamăgit în prima zi, terminând pe locul 40, la mare distanţă de învingătoarea Maria Hofel-Reisch din Germania.

Tot neamţoaica avea să câştige şi ziua a doua de concurs însă, Vonn a reuşit un progres excepţional de 21 de poziţii încheind coborârea pe poziţia a 11-a prevestind evoluţia foarte bună din cea de a treia zi în proba de super-G.

Promisiuni pentru Soci
Departe de a fi în forma sportivă cu care şi-a obişnuit fanii, Lindsey Vonn este încrezătoare în şansele ei de a-şi apăra titlul olimpic cucerit la Vancouver, la ediţia din 2010 a Jocurilor Olimpice de Iarnă, în proba de coborâre.

“Din păcate nu mi-am permis să forţez la Lake Louise. Cei care măcunosc ştiu că nu acesta este stilul meu, să schiez defensiv, dar vin după o lungă perioadă de recuperare şi trebuie să o iau pas cu pas pentru a fi în formă maximă la olimpiada de la Soci, din Rusia. Îmi doresc să câştig mereu, dar în această etapă a pregătirii mele mai mult nu puteam să forţez”, a declarat Lindsey pentru publicaţia Denver Post.

Iniţial Vonn anunţase că va reintra în circuitul de schi alpin la etapa desfăşurată pe pământ american, la Beaver Creek (Colorado), programată în a doua jumătate a lunii noiembrie însă, s-a accidentat în timpul unui antrenament cu doar câteva zile înainte de startul etapelor din Statele Unite.

Sportiva a suferit o nouă ruptură, de această dată parţială de ligamente încrucişate la genunchiul drept, leziune pentru care fusese operată în luna februarie la Schladming (Austria). Ea a suferit atunci o ruptură totală a ligamentelor încrucişate, anterior şi lateral intern de la genunchi, precum şi o fractură a platoului tibial.

Palmares impresionant
În vârstă de 29 de ani Lindsey Vonn concurează de 13 ani în întrecerile profesioniste de schii şi este considerată cea mai valoroasă schioare a tuturor timpurilor. Patru mari Globuri de cristal, care răsplăteşte învingătorul absolut, în clamentul general mondial, a cucerit americanca în 2008, 2009, 2010 şi 2012.

Acestor succese li se adaugă alte 13 Globuri mici de cristal, pentru titlurile mondiale în probe individuale (4 în super-G, 6 la coborâre şi 3 la combinată). Este de asemenea campioană olimpică la coborâre şi medaliată olimpică cu bronz în super-specială, la Vancouver.

Distribuie:

Postaţi un comentariu