Scandal cu repetiție (via Cluj) în sportul românesc

Foto: Dan Bodea

Medalia de bronz cucerită de halterofilul clujean, Răzvan Marți, la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, riscă să fie retrasă din palmaresul României. Pe adresa Comitetului Olimpic şi Sportiv Român a sosit, zilele trecute, o informare din partea Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA-WADA) referitor la testul pozitiv al lui Răzvan Martin. Forul mondial de luptă împotriva utilizării subsatențelor interzise de către sportivi explică, în informarea amintită, că procedura în acest caz nu este încheiată, decizia privind retragerea medaliei câştigate de halterofil la Londra urmând să fie luată doar dacă testul va ieşi pozitiv şi în urma analizei probei B.

Al doilea caz în opt ani
Deși pare incredibil ca după 8 ani de la momentul în care Răzvan Martin a fost depistat pozitiv, WADA să revină și să anuleze performanța halterofilului clujean, acest lucru este posibil pentru că există această procedură în cazurile de dopaj. Concret, s-a extins perioada de la 8 la 10 ani în care WADA poate analiza din urmă probele prelevate de la sportivi în timpul Jocurilor Olimpice. Deci şi după 10 ani se pot reanaliza probele de la Jocurile Olimpice, datorită tehnologiei de ultimă generație.

Ultilizarea substanțelor interzise nu sunt o practică recurentă printre sportivii clujeni. România se află pentru a doua oară în postura de a pierde o medalie olimpică la haltere după cazul Gabriel Sîncrăian, și el sportiv clujean. Acesta a fost depistat pozitiv la testosteron în timpul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro 2016, pierzând ulterior medalia de bronz câştigată la categoria 85 kg.

În 2017, Sîncrăian a fost suspendat pentru o perioadă de opt ani de către Federaţia Internaţional de Haltere (IWF). Pe cale de consecință, România mai poate duce 4 sau 2 halterofili la Jocurile Olimpice de la Tokyo ca urmare a regulamentelor care sancţionează delegaţiile în funcţie de numărul de cazuri pozitive depistate din 2008 şi până în prezent.

Revenind la Răzvan Martin, la data de 31 iulie 2012, Martin a câştigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Londra la categoria 69 de kilograme, cu un total de 332 kg (152 kg la stilul smuls şi 180 la aruncat). Sportivul născut la Cluj-Napoca a mai pierdut două medalii, aur la smuls şi bronz la total, după ce a fost depistat dopat cu stanozolol la Campionatele Europene de la Tirana din 2013.

În urma acelui test pozitiv el a fost suspendat între 11 aprilie 2013 şi 11 aprilie 2015. Ulterior a revenit în competiții și a mai câștigat două medalii de argint la CE 2017 şi din 2018. Azi, în vârstă de 28 de ani, Răzvan Martin s-a retras din activitatea sportivă. Cei doi sportivi, Răzvan Martin și Gabriel Sîncrăian, au fost descoperiți și antrenați de fostul mare halterofil clujean Ștefan Tașnadi, care s-a stins din viață în urmă cu doi ani.

Tașnadi a fost vicecampion olimpic în 1984, la Los Angeles, iar de-a lungul carierei clujeanul a stabilit peste 50 de recorduri naţionale şi a fost primul halterofil român care a câştigat medalii europene, mondiale şi olimpice la categoriile mari de greutate.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu