Sare din bară-n bară, ca la 20 de ani

Sătmăreanul Nicolae Ștef este cel mai longeviv portar de fotbal din România

Venus Dumbrava este echipa de fotbal care se poate mândri cu cel mai longeviv portar din România. Are 59 de ani, n-a fumat în viața lui iar de băut doar cu mare măsură. Joacă fotbal de la 13 ani dar niciodată nu a reușit să facă pasul spre marea performanță. Este mândru nevoie mare de faptul că a apărat poarte ”minerilor” din Turț, cu care a evoluat în Liga a III-a. Transilvania Reporter vă invită să-l cunoașteți pe Nea Nicu.
I-a pus clopu-n cap lui Rică
Nicolae Ștef, sau Nea Nicu pentru cei apropiați, a început să joace fotbal în satul natal, Pomi. La 13 ani era deja titular la Recolta Pomi și era de ”meserie” atacant. Norocul lui a fost că s-a accidentat singurul portar din echipă și n-a ezitat să-și assume acest post. 12 ani mai târziu avea să trăiască una dintre cele mai frumoase experiențe, a întâlnit pe Sportul Studențesc în Cupa României. Din lotul de atunci al ”studenților” făceau parte Mircea Sandu, Chihaia, Rădulescu și nu în ultimul rând simpaticul Rică Răducanu.

”Noi tocmai am reușit să promovăm în Liga a III-a cu Minerul Turț și ne-am calificat până în 16-imile cupei. Nici nu mai contează rezultatul, cât ce a urmat după meci. Portari fiind, idolul meu era Rică Răducanu. Îmi amintesc că l-am convins să facem o poză și ca să fie cât mai autentic și să rămână și el cu o amintire i-am pus clopu de oșan în cap”, povestește Nea Nicu.

Nu se lasă
În ciuda vârstei la care alți bunici își plimbă nepoții prin parcuri, Nea Nicu este hotărât să continue să apere poarta echipei din Dumbrava. De altfel viața cumpătată pe care o duce este în opinia sa secretul longevității în sport.

”N-am fumat în viața mea iar de băut doar așa ocazional o fac. Însă cred că forța o primesc de la viața tihnită de familie. Am o nevastă iubitoare, doi copii deosebiți și recent un nepoțel adorabil, care-mi poartă numele și poate îmi va călca și pe urme. De altceva chiar nu am nevoie”, spune sătmăreanul.

Glumește când vine vorba să lase locul altor jucători mai tineri și este convins că încă mai poate să ducă liniștit multe meciuri în picioare. ”Din câte știu limita de pensionare în România este de 65 de ani așa că sunt nevoit să mă supun legii”, se amuză goalkeeperul. Nicolae Ștef  este titular meci de meci, iar robinsoniadele și reflexele lui spectaculoase sunt private cu admirație de spectatori și chiar de portarii mai tineri pe care îi întâlnește ca adversari în Liga a V-a. ”E o senzație deosebită atunci când după fiecare meci sunt aplaudat de către cei de pe margine indiferent dacă jucăm acasă sau în deplasare. Lucrul acesta îmi dă forță și năzuința de a continua, sper că sunt un bun exemplu pentru colegii mei mai tineri”, își încheie povestea Nicu Ștef.

 

Mai bun decât Duckadam
Nicolae Ștef se mândrește și cu faptul că într-un meci din Cupa României a reușit să apere nu mai puțin de șase lovituri de 11 metri.

”Primul penalty l-am apărat în timpul regulamentar de joc și cum meciul s-a terminat nedecis și după prelungiri s-a trecut la executarea loviturilor de departajare. Am simțit că sunt într-o zi fastă, dovadă că am reușit să apăr cinci din cele șase lovituri, lucru care cred că l-ar face invidios și pe marele Duckadam”, se fălește cel mai longeviv portar din România.

Sătmăreanul Nicolae Ștef nu a fost până de curând singurul ”bătrân” din fotbalul nostru. Pompiliu Barbu din Colibași județul Argeș, a jucat fotbal până în urmă cu două luni de zile și a fost cel mai bătrân jucător de fotbal din Europa. Născut în anul 1948 a jucat pe post de atacant, însă, s-a retras în luna iulie, 2013.

Distribuie:

Postaţi un comentariu