Sărbătoare sub panou. Regina Europei vine la Cluj!

Foto: Dan Bodea

Echipa națională masculină de baschet a României va întâlni adversari de top la Eurobasket 2017, competiție găzduită în premieră de Cluj-Napoca. ”Tricolorii” vor înfrunta însăși campioana en-titre a continentului, Spania. Selecționata iberică a cucerit și medalia de bronz, anul acesta, la ultima ediție a Jocurilor Olimpice de Vară de la Rio de Janeiro.

Dintre cei cinci adversari, reprezentativele Ungariei și Croației, erau cunoscute încă dinaintea tragerii la sorți. Ungaria a fost adversarul ales de Federația Română de Baschet, datorită statutului de țară organizatoare, iar Croația era de asemenea un rival cert pentru că celelalte echipe din urna a treia (Turcia, Israel și Finlanda) se numără printre gazdele turneului, iar regulamentul nu permite ca acestea să se întâlnească între ele în faza grupelor.

”Tricolorii” la mâna lui Big Ghiță
Invitat la tragerea la sorţi care a avut loc la Istanbul, cel mai mare baschetbalist al Clujului, Ghță Mureşan a ales adversara României, echipa extrasă din a doua urnă valorică, respective Cehia. Ocupantă a locului 7 la ultima ediţie a Campionatului European, Cehia este una dintre favoritele grupei C, în care a fost repartizato naționala României, în calitate de gazdă a Eurobasket 2017.

Alături de Spania și Cehia, în grupa C vor mai evolua Ungaria, Muntenegru şi Croaţia. ”Sincere u chiar cu Spania mi-am dorit să cădem în grupă. Este echipa națională cea mai valoroasă a momentului, este campioana en titre, au jucători fenimenali, pe care băieți noștri își doreau să-i întâlnească. Sigur, acum vor începe calculele, ce șanse avem, din ce meciuri putem scoate puncte și așa mai departe, dar pentru publicul clujean, atât de fi cunoscător al fenomenului baschetbalistic, să-i vadă la treabă pe campionii Europei este ceva extraordinar. Va fi o sărbătoare a baschetului și a sportului și mă bucur că a ieșit așa”, a declarat selecționerul echipei naționale a României, Marcel Țenter.

”Pentru fanii acestui sport din România este un moment foarte fericit. Românii vor fi parte a acestui uriaş eveniment și sunt extreme de fericit că ceea ce ne-am propus s-a realizat. Acum sloganul Eurobasket 2017 <<Vin giganții la Cluj-Napoca>> are acoperire. Spania este o echipă gigant a baschetului mondial”, a declarat și președintele FRB, Horia Păun.

După ”Furia roja”, vine gigantul Gasol
Întâlnirile dintre reprezentativele României și Spaniei tind să devină evenimente obișnuite pentru fani sportului din Cluj-Napoca și nu numai. Echipele naționale ale celor două țări s-au înfruntat recent la rugby și la fotbal, iar acum a venit rândul baschetului. Dintre cele cinci adversare ale României din grupa C de la Eurobasket 2017, cea mai mare echipă este de departe cea a Spaniei. Ibericii au în palmares nu mai puțin de trei tutluri continentale, cucerite în 2009, 2011 și 2015 și este de asemenea fostă campioană mondială și multiplă medaliată la Jocurile Olimpice de Vară, ultima preformanță datând de la Rio unde a cucerit medalia de bronz.

Meciurile din grupă vor fi găzduite de Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Eurobasket 2017 va avea loc între 31 august şi 17 septembrie. Căpitanul naţionalei masculine de baschet a României şi component al echipei U-BT Cluj, Vlad Moldoveanu, s-a declarat încântat de întâlnirea cu Pau Gasol, cel mai valoros jucător al momentului pentru naționala Iberică. Gasol este campion mondial şi european cu Spania.

”Eu unul mi-am dorit foarte mult sa fim în grupă cu Spania. Este o şansă uriaşă pentru noi să jucăm cu generaţia lui Pau Gasol, care a câştigat titlul mondial şi european. Avem o grupă grea, dar nici nu se putea altfel având în vedere că este Campionat European. Sunt bucuros că avem şansa să jucăm cu echipe foarte puternice”, a declarat Moldoveanu.
Patrice Podină

Distribuie:

Postaţi un comentariu