Sărbătoare cu repetiție, probleme cu repetiție

Foto: Dan Bodea

Câștigarea titlului de campion reprezintă momentul de împlinire pentru orice sportiv și antrenor. CFR a triumfat pentru a doua oară consecutiv în Liga 1 și a sărbătorit cum se cuvine. Odată încheiată petrecerea au apărut însă, problemele. La fel ca și în 2018 Dan Petrescu a aruncat „fumigena”:

„Am ofertă de 5 milioane de euro!”, a spus Petrescu după ultimul meci al sezonului. Antrenorul campioanei nu a ascuns faptul că este nemulțumit de lotul de jucători și tot el a anunțat că obiectivul trasat de conducere, calificarea în grupele Ligii Campionilor, este unul imposibil. Cel puțin trei jucători se vor despărți de CFR, iar la capitolul „achiziții”, vișiniii au bifat, deocamdată, doar prelungirea contractelor lui Djokovic și Hoban.

Ia banii și fugi!
E titlul unui film, o comedie de Woody Allen. Nu are nicio legătură filmul cu declarațiile antrenorului Dan Petrescu, dar se potrivește perfect cu mesajul. Plătit, aparent, regește, Petrescu nu a încasat, conform Prosport, niciun salariu de la revenirea, la finalul lunii martie, la CFR. Pe cale de consecință tehnicianul a ținut să transmită un mesaj clar conducerii clubului feroviar:

Foto: Dan Bodea

„Sunt oferte, am oferte clare, dar nu vreau să le aud! Să știți că oferta se apropie de 5 milioane de euro, dar am zis că vreau să mă concentrez acum la CFR Cluj!”, a declarat Petrescu la conferința de presă de după meciul, pierdut, cu FCSB. Remunerația antrenorului, 30.000 de euro lunar, este mult peste valoarea Ligii 1.

În plus, primele de obiectiv sunt și ele extrem de generoase, aproximativ 500.000 de euro pentru câștigarea campionatului și cel puțin încă pe atât pentru mult visata calificare în grupele unei competiții continentale intercluburi. Însă, marea problemă a lui Petrescu și a CFR-ului sunt tocmai banii. Ca să continue la gruparea campioană Petrescu își dorește achiziții, multe achiziții, dar nu orice jucători. Tehnicianul a declarat recent că imediat după meciul cu FCSB a conturat o listă de achiziții, dar discuția cu oficialii clubului pare că nu a avut o finalitate pozitivă.

„Nu avem un buget clar și chiar nu știu care e bugetul de achiziții. Îmi doresc foarte mulți jucători, dar acei jucători costă foarte mult, iar jucătorii liberi va fi greu să fie mai buni decât jucătorii noștri. În momentul când am plecat de la echipă s-au făcut niște achiziții greșite, clar, și sper să nu mai facem aceeași greșeală, dar nu avem un buget clar”, a tunat Petrescu.

Cunoscut ca fiind un antrenor pentru care banii reprezintă „totul”, mariajul dintre Petrescu și CFR s-ar putea sfârși destul de repede dacă nu i se vor aduce jucătorii pe care și-i dorește și dacă nu i se vor achita restanțele financiare.

Foto: Dan Bodea

Trei titulari pleacă
În ultimii ani CFR s-a bazat pe bugete de achiziții sărăcăcioase. De regulă, feroviarii au adus jucători liberi de contract sau sub formă de împrumut, numai că împrumuturile au ajuns la scadență. Astfel, pentru Cristi Manea și Kevin Boli meciul cu FCSB a fost ultimul în vișiniu.

„Manea nu a fost jucătorul nostru, a fost împrumutat. Îi mulțumim pentru cei doi ani, am realizat multe împreună. Îi dorim mult succes în continuare. E greu să-l păstrăm, pentru că a jucat meci de meci, are multe partide la echipa națională. Are alte perspective, vrea să joace la o echipă mai mare. CFR a fost un pas intermediar de care avea nevoie și ambele părți au fost mulțumite”, a lămurit Bogdan Mara situația fundașului dreapta.

O altă pierdere importantă este cea a fundașului central Kevin Boli. Francezul de 27 de ani este unul dintre fotbaliștii preferați ai lui Dan Petrescu, dar aparține clubului GZ Hengfeng. „Boli este împrumut până în iulie, dacă nu mă înșel, după care trebuie să se întoarcă în China. Noi încercăm să îl mai luăm măcar 6 luni împrumut”, a spus Petrescu. Și pentru ca insomniile antrenorului să se acutizeze și Giedrius Arlauskis și-a anunțat plecarea.

„A fost multă tensiune și mental sunt foarte obosit. Chiar așteptam să se termine campionatul pentru că a fost multă tensiune. După 4 campionate luate, e momentul să plec undeva, să prind ultimul tren”, le-a transmis portarul, oficialilor feroviari. Celor trei li se adaugă Adam Lang, Mate Males și Alexandru Ioniță care nu mai sunt doriți în Gruia chiar de Dan Petrescu. Fostul atacant al Rapidului și FC Koln i-a costat pe feroviari 1.000.000 de euro, dar Petrescu nu i-a dat nicio șansă.

„Nu mă încadrez deloc în stilul de joc al lui Dan Petrescu. De aceea, cel mai bine pentru mine este să plec în altă parte! Îmi doresc să joc mai mult”, a confirmat Alexandru Ioniță, despărțirea de CFR.

Foto: Dan Bodea

Primele „achiziții” pentru Liga Campionilor
Aventura CFR-ului în Liga Campionilor va începe oficial pe 9-10 iulie, atunci când sunt programate manșele tur din primul tur preliminar. Tragerea la sorți este programată pe 18 iunie, iar dacă va avea ghinion, CFR ar putea da peste o echipă precum Celtic Galsgow, însă își poate întâlni și coșmarul din Europa League, Dudelange, luxemburghezii fiind cap de serie la tragerea la sorți din luna iunie.

Chiar dacă dan Petrescu își dorește o campanie de achiziții spectaculoasă, singurele „transferuri”, deocamdată, sunt Damian Djokovic și Ovidiu Hoban. Primul și-a prelungit contractul cu CFR până în 2022, iar băimăreanul a parafat o nouă înțelegere valabilă până în 2020.

„Se lucrează la acest capitol, încercăm să acoperim anumite posturi. Vrem să păstrăm acest nucleu de jucători. Nu cred că putem să facem transferuri pe bani mulți, pentru că nu avem vreo garanție. Vor fi investiții, dar nu vom lua 11 jucători”, a declarat directorul sportiv Daniel Stanciu.

Între jucătorii pe care Dan Petrescu și-i dorește în lot se numără Alexandru Pașcanu (20 de ani), fundașul central aflat sub contract cu Leicester City, Adrian Stoian (28 de ani), mijlocaș, recent dat afară de FCSB, și Constantin Budescu (30 de ani), mijlocaș ofensiv aflat sub contract cu Al Shabab.

Distribuie:

Postaţi un comentariu