Sărbătoare amânată și duel inegal la baraj

Foto: Dan Bodea

La fel ca și eșalonul de elită și echipele din Liga 2 au ajuns în fața ultimei etape. Și tot la fel ca și în Liga 1 și în divizia a doua mai persistă o singură întrebare: „Cine prinde locul de baraj?”. Favorită este Universitatea Cluj. „Șepcile roșii” au 79 de puncte, două peste singura contracandidată, Petrolul Ploiești. Ambele echipe joacă în ultima etapă pe teren propriu și întâlnesc echipe care din punct de vedere sportiv și-au îndeplinit obiectivele.

Pandurii a scăpat matematic de retrogradare, dar așteaptă punerea în aplicare a unei decizii a FIFA care a solicitat FRF să depuncteze gruparea gorjeană din cauza unor datorii financiare către foști jucători. La Ploiești merge Academica Clinceni, trupa ilfoveană fiind matematic promovată în Liga 1 încă de săptămâna trecută.

Șansa a doua la baraj
Obiectivul universitarilor clujeni de a celebra Centenarul printr-o promovare în Liga 1 se anunță mult mai dificil decât părea la începutul sezonului. Alb-negrii sunt în continuare „în obiectiv”, dar trebuie să câștige, sâmbătă, meciul cu Pandurii, iar ulterior să dispute o dublă de baraj cu ocupanta locului 12 la finalul sezonului 2018/2019 din prima ligă.

Dintre Hermannstadt și Dunărea Călărași se va alege adversara „Șepcilor roșii” în barajul pentru Liga 1. Statistica însă, nu e de partea echipelor din al doilea eșalon. În sezonul 2015/2016 Voluntari a câștigat barajul cu UTA Arad, iar la capătul campionatului 2016/2017 ACS Poli a câștigat la baraj în fața marii rivale din Arad (UTA). Nu în ultimul rând, în sezonul 2017/2018 FC Voluntari avea să își asigure încă un an în Liga 1 învingând la baraj pe Chindia Târgoviște.

„Avem șansa noastră la promovare și știm că următorul meci (cu Pandurii Târgu Jiu – n.a.) va fi decisiv. Ne concentrăm asupra acestei partide, evident vrem să câștigăm și, dacă o vom face, atunci vom vedea ce va fi. Suporterii au fost tot timpul lângă noi. Au fost unele momente în care au fost supărați, și noi am fost supărați, dar ăsta este fotbalul, nu putem câștiga toate meciurile, dar, indiferent ce rezultat va fi, important este să arătăm bine pe teren și nu ne va reproșa nimeni nimic”, a prefațat căpitanul Dorin Goga disputa din ultima etapă.

Comisia de Licențiere se joacă cu ROAF
Dincolo de jocurile disputate pe teren ediția 2018/2019 a ligii a doua „a programat” și o partidă disputată în biroul Comisiei de Licențiere din cadrul Federației Române de Fotbal (FRF). Oficial, licențierea pentru Liga 1 ediția 2019/2020 s-a încheiat la data de 24 mai. Atunci, administrația de licențiere din cadrul FRF a încheiat procesul de acordare a licenței cluburilor care au solicitat acest lucru, pentru participarea în viitorul campionat al Ligii 1.

20 cluburi, 14 din Liga 1 și șase din Liga 2, au solicitat licență pentru a evolua în prima ligă, însă doar 18 dintre ele au îndeplinit cerințele minime stabilite în Regulamentul național de licențiere a cluburilor și de fair play financiar. În mod surprinzător toate cele 14 echipe din primul eșalon au obținut licența pentru sezonul 2018/2019. Evident și FC Hermannstadt și Dunărea Călărași, adică cluburile implicate în lupta pentru ocuparea locului de baraj. Culmea, tocmai cele două cluburi nu îndeplinesc cerințele din Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice (ROAF).

„Toate stadioanele pe care se organizează jocuri din campionatul Ligii I trebuie să fie dotate cu instalație de nocturnă, sistem de încălzire a terenului de joc care să permit desfășurarea normală a jocurilor programate în perioadele cu temperaturi negative și minim 2.000 de locuri acoperite. Prin excepție, cluburile nou promovate în Liga I pot beneficia de o perioadă de grație, până la terminarea anului competițional respectiv, pentru a-și moderniza propriul stadion și a-l aduce la standardele necesare”, se arată în articolul 40, aliniatul 4 din ROAF.

Acest articol a stârnit nemulțumirea oficialilor Universității Cluj și a Petrolului. Concret, atât FC Hermannstadt, cât și Dunărea Călărași își dispută meciurile pe stadioane care nu beneficiază de instalație de nocturnă, nici sistem de încălzire a terenului de joc. Cele două cluburi au beneficiat de perioada de grație amintită în articolul citat mai sus, însă cu o etapă înainte de finalul sezonului „în curs” (pentru care a beneficiat de perioada de grație), adică sezonul 2018/2019, niciuna dintre grupări nu și-au modernizat stadioanele.

La Sibiu, pe ultima sută de metri autoritățile au făcut un efort și au pus la pământ Tribuna a II-a și au modernizat pe repede înainte Tribuna I. Astfel, stadionul beneficiază în acest moment de o singură tribună, e drept cu aproximativ 5.000 de locuri, majoritatea acoperite. Despre nocturnă și sistem de încălzire a terenului de joc nici nu poate fi vorba. La Călărași arena arată decent, dar și în acest caz lipsesc nocturna și sistemul de încălzire a terenului de joc, plus cele 2.000 de locuri acoperite.

Și pentru ca „revolta” ardelenilor și a prahovenilor să fie completă, au primit licența pentru viitorul sezon al Ligii 1 Asociația Fotbal Club Chindia Târgoviște și Asociația CS FC Academica Clinceni, adică echipele care, spre meritul lor, au obținut promovarea în primul eșalon. La Clinceni stadionul are o capacitate de doar 1.900 de locuri (aproximativ 1.000 acoperite). Instalație de nocturnă și sistemul de încălzire a terenului de joc sunt deocamdată doar în faza de proiect. Situația cu adevărat dramatică se regăsește la Târgoviște, unde stadionul este o ruină, iar de modernizări se tot vorbește de ani de zile, dar nu se face nimic.

Distribuie:

Postaţi un comentariu