Rugby/ Monedă aniversară pentru 100 de ani de rugby

BNR a lansat luni o monedă aniversară, la 100 de ani de la disputarea primului meci de rugby în România/ FOTO: timisoaraexpress.ro

La începutul lunii septembrie 1913, la Bucureşti, s-a jucat primul meci oficial de rugby în țara noastră, între echipele Tenis Club Român (TCR) şi Sporting Club, încheiat la egalitate, scor 3-3. Data exacta a disputării acestei partide este încă neclară. Conform presei acelor ani meciul ar fi fost programat în data de 8 septembrie, dar mai există o teorie conform căreia acest prim meci de rugby s-ar fi disputat pe 28 septembrie.

 

Prefațând momentul aniversar Banca Națională a României a pus, ieri, în circulație, o monedă din argint dedicată aniversării a 100 de ani de la primul meci oficial de rugby din România. Moneda din argint, cu o valoare nominală de 10 lei, are o formă rotundă, cu diametrul de 37 milimetri, marginea zimţată şi greutatea de 31, 103 grame.

 

Conform comunicatului remis de BNR preţul de vânzare, exclusiv TVA, este de 290 lei, iar tirajul emisiunii este de 500 bucăţi. Aversul monedei prezintă o compoziţie care sugerează jocul de rugby, valoarea nominală de 10 LEI, stema României, anul de emisiune – 2013 şi inscripţia în arc de cerc ”ROMANIA”.

 

Reversul monedei redă o fază de joc dintr-un meci de rugby reprodusă după o imagine de epocă, sigla Federaţiei Române de Rugby, inscripţiile ”100 ANI”, ”PRIMUL MECI OFICIAL DE RUGBY DIN ROMANIA” şi ”1913”, anul evenimentului aniversat. Monedele din argint dedicate aniversării a 100 de ani de la primul meci oficial de rugby din România au putere circulatorie pe teritoriul României, iar punerea lor în circulație se realizează inclusive prin sucursala din Cluj-Napoca, a BNR, începând de ieri.

Distribuie:

Postaţi un comentariu