România – Ungaria, “meciul” continuă

Paul Papp este singurul fotbalist clujean convocat de Anghel Iordănescu pentru meciurile României cu Ungaria şi Grecia din preliminariile Euro 2016

Să tot fie deja 34 de ani de când România nu a mai pierdut în fața Ungariei, la fotbal, o cifră amețitoare care însă, nu reflectă și un palmares pozitiv pentru ”Tricolori”. În total, cele două reprezentative s-au înfruntat de 25 de ori, dar numai șase succese regăsim în dreptul României. Alte șapte meciuri s-au încheiat la egalitate și de 12 ori au triumfat ungurii în fața alor noștri. Lîsând cifrele la o parte, disputa dintre Ungaria și România este, practic, un meci care nu se va sfârși niciodată. Este partida pe care ambele tabere o pregătesc ca pe o finală, este un duel al orgoliilor și al ambițiilor ce nu țin întotdeauna de sport. Episodul 26 al acestui „răboi mut” va avea loc, vineri, 4 septembrie, de la ora 21.45.

Tata Puiu” a cedat

Ne-am obișnuit ca selecția jucătorilor la echipa națională să nu fie mereu în concordanța cu forma sportivă pe care o arată fotbaliștii români. Este deja de notorietate încrâncenarea cu care fostul selecționer, Victor Pițurcă, refuza să-l convoace la acțiunile echipei naționale pe Lucian Sânmărtean, chiar dacă fotbalistul bistrițean era deja de ceva ani cel mai bun din Liga 1. În contemporaneitate, Anghel Iordănescu era să o comită în același mod. Mai întâl i-a inclus pe lista jucătrilor convocați pe Ciprian Marica și pe Cristian Tănase. Primul nu a mai jucat de foarte multă vreme, iar în ultimul an calendaristic nu a adunat șase meciuri întregi în tricoul obscurei Konyaspor din Turcia. În plus, atacantul a suferit anul acesta o intervenție chirurgicală la genunchi, dar toate aceste elemente nu păreau să fie suficiente pentr-u a-l determina pe Anghel Iordănescu să caute alte soluții ofensive.

Celălalt ”mare absent”, Cristi Tănase, a fost exilat în China, la Tianjin Teda, o grupare fără pretenții în campionatul asiatic, care se luptă mai degrabă pentru evitarea retrogradării, decât pentru o participare în competițiile intercluburi din Asia. În Liga 1, cel puțin în această primă parte a campionatului, Constantin Budescu și Denis Alibec par să fie cuplul cel mai sudat, și marchează goluri pe bandă. A fost nevoie de o campanie de presă agresivă împotriva modului în care se face selecția pentru echipa națională, pentru ca Budescu și Alibec să fie chemați sub tricolor, în detrimentul ”vedetelor” Marica și Tănase. Și totuși, convocările lui Budescu și Alibec nu le garantează și postul de titulari într-unul dintre meciurile cu Ungaria s-au Grecia. Ba mai mult, selecționerul a lăsat să se înțeleagă că i-a convocat pe cei doi doar ca să pună capăt criticilor venite din partea presei.

Apreciez talentul lui Budescu, dar nu îi înțeleg atitudinea. Dacă va juca, rămâne de văzut. Am semnalat că am fost nemulțumit de evoluția lui Budescu în cantonamentul de pregătire din iarnă. Am discutat cu cineva de la Astra Giurgiu şi mi-a promis că îl va schimba, că poate să-l convingă să fie un alt fel de jucător, să aibă o altă atitudine. Eu sper că a înțeles. Alibec a fost <<targă>> în ultimul meci de campionat, cu Petrolul”, i-a caracterizat Iordănescu pe doi dintre cei mai în formă fotbalişti.

Iordănescu: „Dacă avem potenţă atacăm”

Nu mergem să facem un joc de ciupeală, echipa națională va încerca să joace fotbal! Dacă vom avea potenţă şi tărie de caracter vom ataca la Budapesta. Dacă va fi nevoie ne vom apăra, pentru că interesul este acela de a obţine un rezultat bun în faţa Ungariei, care să ne mai dea un impuls în această luptă de calificare la Campionatul European de anul viitor”, spunea selecţionerul Anghel Iordănescu, la conferinţa de presă organizată de Federaţia Română de Fotbal, înaintea deplasării la Budapesta. În realitate, vorbele selecţionerului încearcă să ascundă eterna teamă cu care au fost abordate precedentele partide.

Deşi România e lider în grupa F, cu 14 puncte, deplasarea de la Budapesta este văzută, şi cel mai probabil abordată, cu teama de a nu „strica” palmaresul din ultimii ani al „Tricolorilor” în faţa vecinilor unguri. Inexplicabil pentru români, Iordănescu a ţinut neapărat ca din lotul reprezentativei ţării noastre să facă faţă şi Alexandru Chipciu, fotbalistul cel mai hulit de proprii suporteri, jucătorul pe care Becali cere 6 milioane de euro, dar care a uitat să mai fie liderul din teren al campioanei Steaua.

Execuţiile lui Sânmărtean ar putea înclina balanţa în favoarea naţionalei României în meciurile cu Ungaria şi Grecia din preliminariile Euro 2016

Execuţiile lui Sânmărtean ar putea înclina balanţa în favoarea naţionalei României în meciurile cu Ungaria şi Grecia din preliminariile Euro 2016

Tot de la roş-albaştri vine şi cealaltă surpriză neplăcută, Paul Papp. Fotbalistul clujean, eroul meciului cu Irlanda de Nord când a marcat golurile victoriei României, traversează cea mai nefastă perioadă din cariera lui, dar este foarte probabil să apară în primul 11 de la Budapesta, la fel ca şi colegul său Chipciu. Explicaţia modului în care s-a făcut selecţia am primit-o tot de la Anghel Iordănescu, cel care a scos în videnţă un adevăr crunt, echivalent cu o dramă naţională: „Din lotul de 25 de jucători de la meciul cu Irlanda de Nord, la un moment dat aveam 9 jucători care nu aveau contracte. Este greu să accepți că o echipă națională are în componență jucători fără angajament. Avem 18 jucători convocați din străinătate, niciodată n-a fost o așa mare diferență între cei care evoluează în străinătate și cei din competiția internă. Avem puțini jucători care evoluează la echipe importante. Avem jucători care sunt rezerve în echipe mici”, a punctat Iordănescu.

”Iadul” de la Budapesta

Meciul dintre primele reprezentative ale Ungariei și României se va disputa într-o atmosferă incendiară, la propriu. Toate cele 22.000 de bilete scoase la vânzare de organizatori s-au epuizat cu mai bine de o săptămână înaintea înfruntării de pe Grupama Arena. Dintre acestea 1.100 au fost repartizate Federației Române de Fotbal, dar este de așteptat ca un număr mult mai mare de români să fie prezenți pe arena din Budapesta. Rivalitatea ce dăinuiește de secole între cele două națiuni, dar și diferența de numai trei puncte din clasamentul grupei F, România este lider cu 14 puncte, iar Ungaria este a treia clasată cu 11 puncte, face ca încleștarea de vineri seară să capate aspecte decisive. Un succes al gazdelor ar complica situația din fruntea clasamentului, dar mai ales pe cea a ”Tricolorilor” care vor disputa următoarea partidă din preliminariile Euro 2016 pe teren propriu cu Grecia, surpriza negativă din această campanie de calificare. ”Un meci Ungaria – România va crea mereu o tensiune aparte, dar o tensiune pozitivă. Eu ca și fotbalist îmi doream să joc meciuri cu o asemenea miză și încărcătură. Cred că de data aceasta România pornește favorită, dar Ungaria a avut mereu puterea să renască, oricât de greu le-ar fi fost într-un moment sau altul. Așa sunt ungurii, luptători”, a prefațat întâlnirea dintre Ungaria și România, Vasile Miriuță, antrenorul echipei ASA Târgu Mureș, și fost internațional maghiar.

Ciprian Marica,   atacant liber de contract,   neconvocat pentru meciurile României cu Ungaria şi Grecia

Ciprian Marica, atacant liber de contract, neconvocat pentru meciurile României cu Ungaria şi Grecia

Nu ştiu dacă sunt eu cel mai bun exemplu, dacă ne uităm în lot, dar chiar nu vreau să fiu răutăcios şi său dau exemplu alţi colegi. Mai sunt şi alţi jucători la lot care nu au jucat şi nu au avut un meci oficial până acum. Eu nu cred că ăsta a fost motivul, că nu am jucat. Aş fi vrut doar să ştie domnul Iordănescu că am echipă, că am contraact. M-am pregătit, am echipă. Altele sunt problemele acolo. În ideea de joc a dânsului, nu mă vedea pe mine”, Ciprian Marica, atacant liber de contract, neconvocat pentru meciurile României cu Ungaria şi Grecia.

[stextbox id=”custom”]

Programul meciurilor etapei a VII-a:
Vineri, 4 septembrie

Insulele Feroe – Irlanda de Nord

Grecia – Finlanda

Ungaria – România

Luni, 7 septembrie

Finlanda – Insulele Feroe

Irlanda de Nord – Ungaria

România – Grecia

Toate meciurile sunt programate de la aceaşi oră 21.45

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu