România, neînvinsă în 2018. Pentru EURO învățăm și matematică

Foto: Dan Bodea (arhivă)

Echipa națională de fotbal a României a învins Muntenegru în ultimul meci din calendarul Ligii Națiunilor, scor 1-0, și a trecut testul la ”materia” fotbal. Matematica ne încurcă, dar nu e totul pierdut. Locul 2 în grupa a 4-a din Seria C dă ”Tricolorilor” o șansă în plus pentru calificarea la EURO 2020, dar iar suntem la mâna altora și iar depindem de jocul rezultatelor.

Cum era firesc Serbia a câștigat clar înfruntarea cu Lituania, 4-1 în celălalt meci al grupei și au terminat pe primul loc. Este un rezultat pe care îl luasem în calcul, exact așa cum calculasem situația echipei naționale înaintea meciului de la Podgorica. Ca să fie mai aproape de EURO 2020 România avea nevoie de o victorie la două goluri diferență. A marcat doar Țucudean și calculele au luat-o razna.

Calificare în preliminarii, sau ce-o da Domnul
O victorie la două goluri diferență asigura României statutul de ”cel mai bun loc 2” din seria C a Ligii Națiunilor. ”Tricolorii”, deși au atacat ca niciodată, vreme de 70 de minute, au marcat doar odată. Succesul de la Podgorica, coroborat cu celelalte rezultate, plasează România doar pe locul 4, în topul echipelor care au terminat campania din Liga Națiunilor pe poziția a doua.

Bulgaria, Israel și Ungaria stau mai bine, pentru că regulamentul anulează rezultatele echipelor de pe locul 2, obținute în fața ultimei clasate. Astfel, România a pierdut cele 6 puncte obținute contra Lituaniei. Pentru a fi siguri de prezența la turneul final al EURO 2020 ”Tricolorii” trebuie să obțină calificarea în preliminarii, care vor debuta în primăvara anului viitor.

Problema este că România, din cauza golaverajului, a picat în urna a patra la tragerea la sorți din 2 decembrie. Ceea ce înseamnă că printre adversarii din preliminariile EURO 2020 s-ar putea regăsi naționale precum Franța, Germania, sau, din nou Serbia. ”Tricolorii” pot spera și la o doză mare de noroc la tragerea la sorți, să pice cu Elveția, Austria, sau Finlanda, echipe pe care ne place să le numim ”accesibile”.

Un lucru e clar, scrie negru pe alb în regulamentul Ligii Națiunilor. Dacă cele patru câștigătoare a grupelor din Seria C, Norvegia, Scoția, Serbia și Finlanda se vor califica la EURO 2020 în urma preliminariilor, atunci ocupantele locurilor 2, Bulgaria, Israel, Ungaria și România vor intra în play-off-ul de calificare, programat la sfârșitul preliminariilor, în primăvara anului 2020.

În regulamentul Ligii Națiunilor e specificat și faptul că în situația în care într-o serie nu rămân 4 echipe care să nu fie deja calificate prin intermediul preliminariilor, selecționatele cel mai bine clasate în seria inferioară vor completa locurile rămase libere. Acest paragraf reprezintă o șansă în plus pentru România, dar este greu de crezut, ca să nu spunem aproape imposibil, că se va ajunge în această situație. La turneul final al Campionatului European din 2020 se califică 20 de echipe, în urma rezultatelor din preliminarii, și patru echipe venite din Liga Națiunilor.

Distribuie:

Postaţi un comentariu