România, hai acasă!

Echipa națională de fotbal a României a ieșit pe ”ușa din dos” a turnului final al Campionatului European găzduit în această perioadă de Franța. Un egal, și acela norocos cu Elveția, și două înfrângeri (1-2 cu Franța și 0-1 cu Albania), este bilanțul ”Tricolorilor” la cea mai permisivă ediție a Campionatului European din istoria de peste o jumătate de secol a competiției. În 2016 la turneul final al EURO au participat jumătate dintre națiunile Bătrânului continent. În faza eliminatorie se calificau primele două clasate din fiecare grupă, plus patru dintre ocupantele locului 3, în cele șase grupe. România a terminat și de această dată ultima. Până și Ungaria și Irlanda de Nord, adversarele României din preliminarii, au obținut câte o victorie la EURO 2016, iar Albania, sau Țara Galilor, la primele prezența la un turneu final european, și-au depășit cu mult condiția, și implicit contraperformanța celor pe care încă îi numim ”Tricolori”.

Am fost acolo, ne-am făcut de râs, s-a terminat
La fel ca şi la precedenta prezenţă a României la turneul final al EUO (2008), „Tricolorii” au intrat în competiţie în compania Franţei. Atunci, la europeanul găzduit de Austria şi Elveţia, românii terminau la egalitate meciul cu „Les Bleu” (0-0). La actuala ediţie francezii ne-au învins la limită, dar ne-au învins. Tot atunci, în 2008, România făcea parte dintr-o grupă cu trei foste campioane europene (Italia, Franţa şi Olanda), două dintre acestea triumfând şi în Cupa Mondială (Franţa şi Italia). Atunci România a strâns două puncte, cu Italia şi Franţa, în 2016 fotbaliştii lui Anghel Iordănescu n-au fost în stare să învingă Albania. După 1-2 cu Franţa şi 1-1 cu Elveţia, „Tricolorii” aveau nevoie de victorie în faţa celui mai slab cotat adversar de la acualul European. S-a terminat 1-0 pentru Albania şi românii se întorc acasă cu capetele plecate, din postura ocupantei ultimului loc în grupa A, cu un singur punct. Prezentă în premieră la un turneu final major, reprezentativa Albaniei a început slab meciul contra României, dar a terminat în aplauzele întregului stadion din Lyon.

Iconiţele lui Anghel Iordănescu s-au decolorat de la atâta pupat şi şi-au pierdut şi dramul de „credinţă” în România. A fost suficient un gol, marcat de Sadiku, pentru ca „Tricolorii” să clacheze precum o echipă de amatori a căror gânduri se îndreptau către locul de muncă la care trebuie să se prezinte a doua zi, dis de dimineaţă. Decarul albanezilor a marcat cu capul, din interiorul careului mic, după o centrare bună a lui Memushaj şi o ieşire total eronată a portarului Tătăruşanu care n-a interceptat balonul. Degeaba a urmat repriza a doua, românii erau deja eliminaţi. Înfrângerea în faţa Albaniei este prima după 68 de ani şi, oricâte scuze ar găsi Iordănescu, sau jucătorii lui, este unul dintre cele mai penibile momente din istoria echipei naţionale. Dacă în teren „Tricolorii” n-au demonstrat nimic, la conferinţa de presă de după eşecul cu Albania, selecţionerul Anghel Iordănescu a uimit pe toată lumea.

„Tata Puiu” nu-şi reproşează nimic şi le închide gura românilor: ”Pentru noi a fost o performanţă că am ajuns aici”, a fost mesajul selecționerului către fanii echipei naționale. ”Chiar nu ne reproşăm nimic! Regretăm rezultatul, normal… O înfrângere este o înfrângere, venită în faţa Albaniei, care are 21 de jucători care activează în străinătate. Au fost foarte multe momente în care echipa noastră a contrloat jocul. Nu ne cade bine în niciun caz o înfrângere în faţa Albaniei, dar nu priviţi echipa asta ca pe vremea lui Gicu Dobrin sau a lui Florea Dumitrache. Sunt jucători care evoluează în competiţii puternice şi, realist, pentru noi a fost o performanţă că am ajuns aici”, a spus Iordănescu, la ultima apariție oficială în fața camerelor TV, la EURO 2016.

Punct şi de la capăt
Oricât de ruşinoasă şi de dureroasă ar fi eliminarea României încă din faza grupelor de la actualul turneu final, oficialii Federației Române de Fotbal (FRF) trebuie să privească înainte. ”Generația Anghel Iordănescu” este istorie, iar cel ce va prelua frâiele echipei naționale trebuie să aducă ceva nou. În primul rând, viitorul selecționer va avea sarcina ingrată de a reda încrederea unor fotbaliști blazați, incapabili să-și depășească statutul de jucători de Kazahstan, Turcia, sau în cel mai feirict caz rezerve la grupări din Serie A (campionatul Italiei, n.a.). EURO 2016 a arătat românilor nivelul la care a ajuns fotbalul românesc, unul de mâna a treia. Cu un Iordănescu „rătăcit” în ultimul deceniu prin birourile FRF, uns selecţioner pe criterii de nimeni înţelese, naţionala ţării noastre a prestat un fotbal jalnic, bazat mereu pe apărare şi pe şansă. Plecând mereu de la ideea de a nu lua gol, sau de a nu lua prea multe goluri, „Tricolorii” au arătat rău şi în preliminariile pentru EURO 2016, dar şi mai rău în meciurile din Franţa.

„Vom analiza, astfel încât în cel mai scurt timp posibil să vă anunţăm decizia. E un regret care ne acaparează pe toţi: atât pe mine, cât şi pe jucători şi pe cei din staff-ul tehnic. Intrăm într-o etapă de analiză şi vom anunţa în curând şi primele decizii. Au fost şi alte ţări care au trecut prin proiecte de reconstrucţie. Trebuie să continuăm reconstrucţia începută în urmă cu doi ani”, spunea şeful FRF, Răzvan Burleanu, imediat după eşecul cu Albania. Practic oficialul forului de la Bucureşti anunţă prin declaraţia sa, schimbarea care trebuie să fie iminentă la nivelul băncii tehnice a echipei naţionale. De altfel, Burleanu a anticipat „dezastrul” de la EURO şi, în luna mai a acestui an, Christos Papadopoulos a fost mandatat să conducă departamentul de pregătire fizică din cadrul FRF. Papadopoulos are 51 de ani şi a fost sub contract ultima oară cu VFB Stuttgart, fosta echipa a probabil viitorului selecţioner, Bruno Labadia. De altfel, cei doi au colaborat în mai multe rânduri la cluburi din Germania.

„Noi preferăm modelul german şi am căutat un specialist reputat. Christos Papadopoulos e un profesionist cu un background formidabil, un doctor în ştiinţele sportului. A colaborat la Schalke şi Stuttgart cu antrenori renumiţi, Heynckes, Wilmots, Armin Weh, sau Bruno Labbadia”, spunea Burleanu la momentul prezentării lui Papadopoulos. Dacă oficialii FRF vor continua reconstrucția fotbalului românesc pe ”modelul german”, atunci Bruno Labadia va fi anunțat și instalat în funcția de selecționer în această toamnă. Labbadia nu a mai antrenat niciodată o echipă națională. Neamțul are 50 de ani și cea mia mare performanță a sa a fost finala Cupei Germaniei, din sezonul 2012/2013, pierdută de VFB Stuttgart cu scorul de 2-3 în fața celor de la Bayern Munchen. În cariera lui Bruno Labadia a mai antrenat formațiile Darmstadt, Greuther Furth, Bayer Leverkusen, Hamburger SV și VFB Stuttgart.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu