România fără selecționer

Foto: Dan Bodea

Președintele Federației Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu, și tehnicianul german Christoph Daum au negociat încetarea colaborării dintre forul de la București și antrenorul de 63 de ani. Cei doi au ales la o finalitate elegantă a colaborării, astfel că, Daum și-a reziliat contractul cu FRF, scandent oricum la finalul lunii decembrie 2017.

Cum decizia rezilierii angajamentului trebuie supusă aprobării Comitetului Executiv al FRF, echipa națională de fotbal a României este în acest moment fără selecționer. Până la numirea unui nou selecționer ceilalți membri ai staff-ului echipei naționale rămân la dispoziția FRF și vor pregăti ultimele două meciuri din campania de calificare (ratată), la Cupa Mondială din Rusia.

Contra așteaptă validarea
Antrenorul lui Dinamo, Cosmin Contra este favorit să preia conducerea tehnică a echipei naționale. De altfel, oficialii clubului din Ștefan cel Mare au luat legătura, deja, cu mai mulți antrenori și impresari, pentru a găsi înlocuitorul potrivit. Contra și-a dat acordul de principiu să preia echipa națională dar, până la anunțul oficial, trebuie să aștepte validarea de către Comitetul Executiv al FRF, a rezilierii contractului lui Christoph Daum. În vârstă de 41 de ani, Cosmin Contra se află în fața celei mai mari provocări a carierei.

Antrenorul a acceptat oferta FRF, 25.000 de euro lunar și un bonus de calificare la Euro 2020 de 500.000 de euro. Cosmin Contra şi-a început cariera de antrenor la Poli Timișoara (2010). A continuat un sezon la Fuenlabrada (Liga a III-a a Spaniei), pentru ca între 2012 și 2014 să antreneze Petrolul Ploiești, echipă cu care a cucerit Cupa României. Culmea este că din acel moment cariera lui a luat-o la vale.

În sezonul 2014/2015 Contra a pregătit-o pe Getafe și a reușit să mențină echipa în Primera Diviision după un final de campionat de coșmar în care Getafe a obținut un singur punct în 6 etape. Nefericită a fost și experiența din China, de la Guangzhou R&F, de unde a fost demis din cauza rezultatelor. Revenit în Europa, Contra a preluat-o pe Alcorcon (nu a prins finalul de campionat pe bancă), iar la începutul acestui an a preluat-o pe Dinamo cu care a terminat pe locul 3 precedenta ediția a Ligii 1.

Ultima aroganță a lui Petrescu
Orice component al ”Generației de aur” spune clar și răspicat că echipa națională nu se refuză. Și totuși, în presă a apărut informația conform căreia negocierile din Dan Petrescu și președintele FRF, Răzvan Burleanu, s-ar fi oprit în momentul în care antrenorul CFR-ului l-ar fi refuzat pe Burleanu.

Realitatea este cu totul alta. În primul rând Petrescu nu a fost lăsat de conducerea CFR-ului să plece la echipa națională. Au mai fost la mijloc și neînțelegerile de ordin financiar. Petrescu a cerut 1.000.000 de euro, cu ceva mai mult decât oferea FRF. Însă echipa națională ”nu se refuză” așa că Dan Petrescu a încercat o ultimă aroganță, ca să împace și conducerea CFR și pe cea a FRF.

”Sigur că el a vrut să meargă la echipa naţională. Pentru el era o soluţie bună să antreneze în paralel. În final ne-am decis, cu Dan Petrescu, că va rămâne la noi. Nu vreau să vorbesc despre faptul că el ar fi putut antrena în paralel. Ne-am opus toţi, inclusiv patronul clubului, plecării lui la națională. Nu s-a pus problema, în final, să antreneze în paralel. Naţionala, în general, nu se refuză, sunt convins că ar fi vrut la națională, dar nu s-au potrivit momentele. Viitorul selecţioner poate antrena şi o echipă de club”, a lămurit situația președintele CFR-ului, Iuliu Mureşan, la DigiSport.

Distribuie:

Postaţi un comentariu