România – Danemarca, un meci „de suflet”

Echipa națională / Foto: Dan Bodea

Sfârșitul acestei săptămâni va fi marcat de întâlnirea dintre primele reprezentative ale României și Danemarcei, un meci din cadrul preliminariilor Cupei Mondiale de anul viitor din Rusia. O întâlnire care ne răscolește amintiri. Per ansamblu ar trebui să aducă o doză semnificativă de optimism în rândul ”Tricolorilor” și a celor peste 25.000 de fani care vor susține echipa națională din tribunele Cluj Arena. Statistica e de partea României, cu cinci victorii în 10 întâlniri. În plus, din înaltul tribunelor ”Tricolorii” vor fi încurajați de Ioan Ovidiu Sabău, omul care a deschis drumul României spre Cupa Mondială din Italia (1990), cu un gol și o pasă de gol în victoria cu 3-1, din 15 noiembrie 1989. Atunci era un meci decisiv, iar ”ai noștri” l-au trecut, duminică e un meci de clasament pe care trupa lui Cristoph Daum nu are voie să-l piardă.

În loc de discurs motivațional

A fost o toamnă târzie, dar atât de frumoasă, cum aveau să mai fie câteva în anii ce-au urmat. Era noiembrie 1898, cu doar o lună de zile înaintea marii schimbări istorice ce a avut loc în decembrie. Actualul manager sportiv al Universității Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, pășea demn pe gazonul desfundat al arenei din Ghencea. România întâlnea Danemarca în meci decisiv pentru calificarea la Cupa Mondială din Italia (1990). Nordicii au început ca din tun. Iovan l-a pierdut pe drum pe Brian Laudrup, considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști din istoria ”înghețată” a fotbalului danez. Blondul mijlocaș a pătruns în careu, i-a pasat lui Povlsen, iar vârful celor de la PSV Eindhoven deschidea scorul. Era doar minutul 6. În minutul 25 Lăcătuș pasează simplu, în centrul careului pentru Gabi Balint și bistrițeanul restabilea egalitatea, sec, fără ”floricele”, deși era unul dintre cei mai talentați fotbaliști ai vremii. Primul pas spre Coppa del Mondo era făcut însă, în minutul 37.

Sabău îl găsește în careu cu o pasă „marcă înregistrată” pe Dan Petrescu, care pătrunde spre poartă, dar este blocat de Peter Schmeichel. Portarul oaspeților respingea mingea în față, iar, dintr-un „carambol” balonul ajunge iarăși la „Moţul” care șutează cu sete și rupe plasa danezilor. Era 2-1 pentru România. Echipa juca încântător. La mijlocul terenului un tânăr de numai 21 de ani ”ara” terenul, ”împletea” picioarele adversarilor și, mereu cu privirea înainte, găsea soluții pentru coechipieri. În minutul 60 balonul a fost recuperat de Hagi care a pasat repede spre Rotariu, iar de la el la Marius Lăcătuș. Extrema Stelei avea să execute apărarea daneză în stilul lui. Dintr-o deviere îl pune pe Sabău faţă-n faţă cu goalkeeper-ul danez care barează, dar mingea nu ajunge decât până la Balint, iar atacantul stelist şutează cu sete pentru 3-1.

După 20 de ani România se califică, din nou, la un turneu final mondial. ”A fost un meci de referință, nu doar pentru mine, ci pentru România. Sună poate puțin umflat, dar atunci s-a născut <<Generația de aur>>. Sigur că ne știam foarte bine, eram adversari în Divizia A, dar acea campanie de calificare ne-a unit. Nu existau orgolii, dispute. Atunci când eram convocați la echipa națională, erau o echipă. S-a văzut asta mulți ani de la acel moment. Evit să spun că a fost unic, pentru că au urmat meciuri mari, memorabile, ale echipei naționale, dar atunci, în noiembrie 1989, a fost un moment care a marcat fotbalul românesc. Danemarca a ajuns la foarte scurt timp campioana Europei, avea jucători fantastici, dar nici noi nu eram cu nimic mai prejos. Ce a urmat, e deja istorie”, rememorează ”Moțul”, Ioan Ovidiu Sabău.

Altă poveste, același obiectiv

”În primul rând trebuie să avem și o atitudine care să ne ajute să dominăm adversarul din punct de vedere fizic și mental. Eu cred că avem jucători care pot să câștige acest meci. Totul ține și de mentalitate până la urmă. Și noi am fost conduși din minutul 6, în acel meci din decembrie ‘89, dar când ne-am dat drumul la joc, n-au mai văzut danezii mingea”, Ioan Ovidiu Sabău, fost internațional al României/ Foto: Dan Bodea

Duminică, 26 martie, România și Danemarca se întâlnesc din nou. De această dată Mecca fotbalului nu mai e Ghencea, ci Cluj Arena. Înfruntarea nu mai este decisivă, ca în ‘89, dar obiectivul final e același: calificarea la turneul final al Cupei Mondiale. Duminică nu vor evolua nici Hagi, nici Lăcătuș, nici Balint sau Sabău, însă, nici Danemarca nu-i mai are pe frații Laudrup, portarul Schmeichel, sau pe Povlsen. ”Aici o să avem o problemă, dacă gândim astfel. E drept că toți jucătorii enumerați sunt demult retrași, dar nordicii au avut mereu o știință aparte, în a-și reconstrui echipa.Generațiile lor se succed mult mai repede decât ale noastre. Mă refer aici la acele generații de fotbaliști care știu să facă diferența. Va fi un meci cu miză extraordinară și cu o presiune foarte mare asupra jucătorilor noștri. Nici presa nu i-a ajutat prea mult. Mereu criticați, la cea mai mică deviere. Se pune presiune pe selecționer și pe oficialii federației.

Sigur că fiecare dintre noi ne dorim calificarea, dar mai ales ei și staful tehnic trebuie să-și dorească asta. Eu am mare încredere că Daum a găsit cele mai bune soluții și că în teren vor evolua cei mai în formă jucători. Apoi mai e și inspirația de care trebuie să dai dovadă pe parcursul efectiv al meciului, să schimbi din mers registrul tactic, dacă e nevoie, dacă apare vreo accidentare. În primul rând trebuie să avem și o atitudine care să ne ajute să dominăm adversarul din punct de vedere fizic și mental. Eu cred că avem jucători care pot să câștige acest meci. Totul ține și de mentalitate până la urmă. Și noi am fost conduși din minutul 6, în acel meci din decembrie ‘89, dar când ne-am dat drumul la joc, n-au mai văzut danezii mingea. De așa ceva e nevoie și duminică, de momente în care jucătorii noștri să se autodepășească. Trebuie să suferim, dar trebuie să fim și dârji. Simt că echipa actuală (România, n.a.) are această capacitate și eu cred că ne vom domina adversarul”, a încheiat Sabău.

[stextbox id=”custom”]

Următoarele meciuri ale ”Tricolorilor”:

România – Danemarca (duminică, 26 martie – Cluj Arena)

Polonia – România, programat la 10 iunie, în deplasare

România – Armenia, pe 1 septembrie, stadionl va fi stabilit ulterior

Muntenegru – România, pe 4 septembrie, în deplasare

România – Kazakhstan, la data de 5 octombrie, cel mai probabil la București

Danemarca – Romnia, la data de 8 octombrie, în deplasare.

[/stextbox]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu