România-Danemarca, 0-0. Cronica unei dezamăgiri anunțate

Claudiu Keșeru a ratat cele mai mari ocazii de gol ale României în meciul cu Danemarca (Foto: Dan Bodea)

27.000 de oameni au venit duminică pe Cluj Arena pentru a vedea un nou episod al renașterii naționalei României, de această dată într-un episod în care am jucat alături de Danemarca. În chip deloc neașteptat, România nu a înscris și a terminat la egalitate, 0-0, rezultat care cu siguranță nu ne ajută în perspectiva calificării la Mondialul din Rusia, dar nici nu ne scoate din discuția pentru calificarea la baraj, unde se accede de pe locul 2.

Românii au început promițător meciul de pe Cluj Arena. Sistemul cu trei fundași  centrali dădea semnalele unui potențial joc ofensiv, însă dincolo de aspectul teoretic, „tricolorii” nu au reușit să fie periculoși. Pintilii și Răzvan Marin nu au contribuit aproape deloc la faza ofensivă, în timp ce fundașii laterali Latovlevici și Benzar au arătat de parcă ar fi fost luați prizonieri pe faza de atac a României, fostul stelist exasperând în mod special publicul cu numeroase centrări eșuate.

Nici compartimentul care în mod natural se ocupă de ofensivă nu a fost cu nimic mai productiv. Chipciu a alergat mult și fără folos, în timp ce Nicolae Stanciu nu a confirmat nici de această dată statul de conducător de joc al României. Claudiu Keșeru a fost remarcatul primei reprize, însă în sens negativ, după ce golgeterul campionatului Bulgariei a reușit performanța de a devia cinci metri peste poartă o minge centrată perfect din flanc, de la Romario Benzar.

Denis Alibec nu a izbutit să se ridice la nivelul așteptărilor (Foto: Dan Bodea)

După risipa de efort din prima repriză, când turația  a mai scăzut în actul secund, danezii au avut momente bune de joc și chiar și ocazii, prin Zanka, în minutele 50 și 82, fără vreun impact pe tabela de scor. Schimbările au fost exclusiv ofensive, însă intențiile lui Daum nu au avut efectele dorite. În aplauzele publicului, Denis Alibec l-a schimbat pe Keșeru, însă atacantul Stelei nu a reușit să se remarce în vreun fel, greșind pase și fiind mai tot timpul departe de poartă. Rotariu l-a schimbat pe Latovlevici și Ivan pe Chipciu, România terminând astfel cu toți atacanții în teren, însă la fel de departe de a crea o șansă semnificativă de gol. Tătărușanu, după un meci în care nu a avut prea multe momente de acțiune, chiar s-a ales cu câteva runde de huiduieli, după ce la câteva dintre ultimele repuneri ale mingii a întârziat să degajeze.

După 93 de minute de joc, România-Danemarca s-a termina 0-0, iar „tricolorii” se află acum pe locul 4 în grupa E, la egalitate cu Armenia, care este pe cinci cu 6 puncte, și în urma Danemarcei și a Muntenegrului, care au câte 7 puncte. Polonia este liderul grupei, cu 13 puncte.

În contextul în care pentru România urmează meciuri în deplasare cu Polonia, Muntenegru și Danemarca, naționala noastră păstrează șanse mici de a ajunge pe locul 2 în grupă, loc care i-ar permite să joace în barajul de calificare la Mondialul din 2018.

Daum mai crede în calificare

Cu doar 6 puncte în cinci meciuri și fără gol marcat în ultimele patru partide, Christoph Daum a declarat la conferința de presă de după meci că mai crede în șansele de calificare. Acesta a vorbit timp de 40 de minute cu presa.

„Referitor la şanse, cred că mai avem 50% şanse la locul doi. Antrenorul tot timpul trebuie să fie optimist. Trebuie să explic că depinde de noi. Lupta este strânsă şi un meci poate schimba tot clasamentul. E greu să ajungem pe doi, dar poate dacă opinia generală este că nu mai avem şanse, vom avea şanse pentru că dispare presiunea. Vă garantez că voi lupta pentru cel mai bun rezultat până în ultima secundă pentru a ajunge în faza de play off […]Nu este o chestiune de alb sau negru. Mai avem şanse de calificare şi nu trebuie să renunţăm. Este o competiţie în care mai jucăm cu Muntenegru şi Danemarca şi trebuie să ne pregătim, dar uşa pentru cei tineri este mereu deschisă. Nu cred că să construim o nouă echipă este o decizie bună pentru că suntem într-o competiţie şi nu ar fi corect faţă de adversari să spunem că renunţăm şi lucrăm la o nouă echipă”, a declarat Daum.

Între timp, Christoph Daum continuă să fie optimist (Foto: Dan Bodea)

Întrebat cum explică forma slabă arătată de golgeterul campionatului Bulgariei, Claudiu Keșeru, acesta a atras atenția asupra echipelor împotriva cărora atacantul român este obișnuit să joace, în comparație cu nivelul din preliminariile pentru mondial.

„Vorbim despre campioantul Bulgariei. Este o diferenţă mare între meciurile din preliminarii şi cele din campionatul bulgar. Când joci în grupe de calificare, joci împotriva unor jucători care au mai multă experienţă în jocul defensiv. Danemarca are fundaşi valoroşi şi nu este aşa uşor să câştigi. În campionatul naţional Ludogorets domină, are acei jucători brazilieni care îi crează multe şanse de gol şi Claudiu tot timpul are câte cinci-şase şanse de gol. Dar când vezi greşelile din liga bulgară poţi înţelege diferenţele. A avut şanse bune de a marca. Este bine că ajunge în aceste poziţi, dar este păcat că nu am marcat”, a mai spus Daum.

Distribuie:

Postaţi un comentariu