România, Clujul te așteaptă!

Echipa națională de fotbal a României revine la Cluj după o pauză de 8 ani

Amicalul de lux dintre România și fosta campioană mondială, Spania, programat la data de 27 martie, se va disputa pe Cluj Arena. Anunțul a fost făcut de șeful Federației Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu, după ce a fost anunțat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) că Arena Națională nu va primi aviz de funcționare. Oficialul FRF dăduse la începutul acestei săptămâni un ultimatum Primăriei Generale a capitalei, să lămurească problema celui mai mare stadion din ţară.

Edilii din București nu și-au asumat răspunderea redeschiderii Arenei Naționale, iar IGSU a transmis un comunicat conform căruia stadionul nu va primi aviz de funcționare, dar poate fi folosit în cazul în care cineva își asumă răspunderea organizării de evenimente spotive. Reacția logică și firească a șefului FRF a fost aceea de a muta echipa națională a României la Cluj-Napoca, singurul oraș din țară care are două stadioane ce pot găzdui evenimente sportive internaţionale la cele mai înalte standarde.

(Și) Noi suntem români, generale!
Echipa națională de fotbal a României s-a calificat, după o așteptare îndelungată, la turneul final al Campionatului European, dar pregătirile pentru participarea la Euro sunt periclitate din cauza ”războiului” dintre Cluj și București. Selecționerul Anghel Iordănescu nici nu vrea să audă de Cluj-Napoca deși, este singurul oraș din țară care are două stadioane care pot găzdui competiții sportive internaționale. Ceea ce, probabil, a uitat Anghel Iordănescu este că Ardealul face parte din România, conform Constituției. Ardelenii, indiferent de origini sau etnie, sunt cetățeni români cu drepturi egale.

Tot Constituția spune asta. Aceste drepturi inalienabile sunt valabile, la fel de bine, în Moldova, Muntenia, Oltenia, Crișana, Maramureș, Bucovina și Dobrogea. Un alt aspect necunoscut selecționerului este acela că la Cluj-Napoca echipele naționale, de handbal, baschet, sau tenis, au jucat cu casa închisă. Ardelenii și-au etalat dragostea pentru echipele naționale cu orice ocazie, chiar dacă nu au fost multe de-a lungul istoriei. Ardelenii au stat drepți și mândri atunci când s-a intonat ”Deșteaptă-te române”, ba chiar au cântat imnul, nu doar au mimat. Ardelenii știu să aplaude, să de bucure, sau să sufere pentru echipele naționale.

Și ar mai fi un argument pentru care Clujul merită să găzduiască meciurile reprezentativei de fotbal. Istoria consemnează doar două partide disputate la Cluj-Napoca: cu Cehoslovacia (scor 0-6), într-un amical disputat la data de 1 iulie 1923 pe stadionul Orășenesc din Parcul Mare (primul stadion al Clujului, inaugurat în 1911, aflat pe actuala locație Cluj Arena) și cu Lituania (scor 0-3), la 6 septembrie 2008, pe stadionul “Dr. Constantin Rădulescu”, primul meci din preliminariile pentru Cupa Mondială din 2010.

Dacă oficialii FRF nu se vor răzgândi Cluj-Napoca se va transforma pentru câteva zile în „capitala fotbalului românesc”. Două meciuri în decursul a patru zile înseamnă tot atâtea partide cât s-au jucat în cei 93 de ani care s-au scurs de la prima descălecare a „Tricolorilor” la Cluj, adică din 1923 încoace! Palmaresul primei echipe naționale de fotbal a României numără peste 660 de jocuri amicale și oficiale, meciul inaugural al echipei României disputîndu-se în 8 iunie 1921, scor 2-1 cu Iugoslavia, la Belgrad.

Doar Burleanu susține varianta Cluj
Naționala de fotbal a României va întîlni Lituania, în 23 martie 2016 pe Cluj Arena sau pe stadionul ”Dr Constanti Rădulescu” din Gruia, iar după numai patru zile, pe 27 martie 2016, Spania, campioana europeană en titre va evolua pe cel mai modern stadion din țară, Cluj Arena. Sătul de luptele cu selecţionerul Anghel Iordănescu şi cu Primăria Generală a capitalei, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a pus piciorul în prag şi le-a cerut, luni 29 februarie, edililor capitalei să lămurească problema Arenei Naţionale.

„Am observat și eu că am primit cu foarte mare rapiditate un răspuns. Credeam că noaptea e un sfetnic bun, dar acum vă pot confirma în mod oficial că meciul cu Spania se va juca la Cluj. Am vorbit cu reprezentanții naționalei Spaniei și au spus că nu e nicio problemă. Singura problemă e legată de gazon. Specialiștii vor decide dacă el va putea susține două meciuri și 4 antrenamente într-un timp atât de scurt. Ca variantă de rezervă iau în calcul mutarea meciului de pe 23 maritie, cel cu Lituania, pe stadionul CFR-ului, tot la Cluj, sau la Giurgiu. Nu sunt trist, dar sunt frustrat de cele întâmplate. Aștept cu o la fel de mare rapiditate un răspuns legat și de cerea făcută celor de la Primărie de a ne da spre administrare Arena Națională”, a declarat preşedintele FRF, Răzvan Burleanu.

Gazonul de pe Cluj Arena va fi perfect
La sfârșitul lunii februarie o delegație a FRF a vizitat Cluj Arena, semn că această variantă a fost luată în calcul chiar dacă Anghel Iordănescu se opune cu înverșunare idei ca România să joace la Cluj-Napoca. Directorul societății care administrează cel mai modern stadion din țară, Radu Rațiu a confirmat pentru Transilvania Reporter că oficialii FRF și-au dat acordul ca ”Tricolorii” să evolueze, cel puțin în meciul cu Spania, pe Cluj Arena.

”Cei de la București au fost foarte mulțumiți de ce au găsit la Cluj Arena. Singura lot teamă a fost cea legată de starea gazonului, dar le-am dat asigurări că acesta va fi perfect la ora meciului. De altfel, încă de la sfâșitul săptămânii trecute am început lucrările la supraînsămânţarea gazonului. S-a mai făcut o nisipare şi alte tratamente, iar gazonul este protejat şi cu o folie specială. La finalul acestei săptămânii acesta va fi deja într-o stare foarte bună. Noi vrem să găzduim echipa naţională şi tot ce facem, facem pentru ca cele două meciuri ale Naţionalei să se poată desfăşura în condiţii optime la Cluj. Măsurile pe care le-am luat le-am trimis şi celor de la FRF, iar specialiştii îşi pot da seama că gazonul va arăta foarte bine”, a declarat Raţiu.

Reamintim că arena clujeană a mai găzduit meciuri ale echipei naţionale de rugby a României, federaţia de profil desemnând oraşul de pe malul Someşului ca gazdă pentru cele mai importante confruntări ale „Stejarilor”, până când la Bucureşti va fi renovat stadionul „Arcul de Triumf”.

1 Comentariu

  1. George spune:

    „Echipa națională de fotbal a României s-a calificat, după o pauză de 16 ani, la turneul final al Campionatului European”

    Din cate stiu au trecut 8 ani de la Campionatul European din Austria si Elvetia. Bine asa se vede din Bucuresti. Poate Clujul a ramas la nivelul anului 2000.

Postaţi un comentariu