Robert, înotătorul care va reprezenta Clujul la Rio

Robert Glinţă / Foto: arhiva personală

Noul an face parte din categoria acelor ani în care întreaga atenţie va fi captată de Jocurile Olimpice de vară (JO) de la Rio. Este întrecerea sportivă supremă şi visul oricărui performer. Clujul va fi reprezentat de cel puţin trei sportivi, Bianca Răzor (atletism), Corina Căprioriu (judo) şi Robert Glinţă (înot). Răzor şi Cărioriu nu sunt la prima participare, dar pentru Glinţă, calificarea la Rio este o performanță uriașă, sportivul legitimat la Clubul Sportiv Universitatea Cluj fiind abia la vârsta majoratului. Povestea lui este la fel de frumoasă precum visul de a concura la JO alături de cei mai mari sportivi ai planetei. Este cunoscut faptul că dintr-o medalie națională nu se poate face carieră în România. Sunt sute, poate mii de exemple de campioni naționali care nu au reușit să meargă mai departe. Robert Glință este încă o excepție care confirmă că talentul, ambiția, dăruirea, sacrificiul și multă, multă muncă, sunt încununate de rezultate de excepție.

La 9 ani nu știa să înoate

Robert Glinţă este primul înotător român calificat la Jocurile Olimpice de la Rio, dar puțină lume știe povestea din spatele acestei realizări fantastice. Robert a intrat prima oară într-un bazin de înot abia la 9 ani. Nu a fost atras neapărat de ideea de a practica acest sport, dar o întâmplare nefericită l-a determinat pe tatăl său să-l îndrume înspre înot. „Primul meu contact cu înotul a fost așa mai mult forțat de împrejurări. Am avut un eveniment neplăcut la mare și atunci tata a zis: <<Gata, ne oprim să nu te îneci și mergem să înveți să înoți>>. Așa a început totul. Prima dată am fost la inițiere, să-nvăț să înot, cu un antrenor strict pentru inițiere, dar am progresat foarte repede, iar după vreo două luni m-a văzut un antrenor care avea o grupă de performanță. Îi plăcea cum înot și a zis că mă ia la performanță. Eu foarte încântat atunci, nu știam ce-nseamnă, sincer, performanță. Făceam două antrenamente, sâmbătă și duminică. Ulterior am făcut pasul spre ceea ce înseamnă pregătirea pentru performanță, câte un antrenament pe zi, de luni până vineri. Mi-a plăcut. Mereu am avut ambiția de a mă autodepăși, n-am avut niciodată treabă cu alții, am căutat să mă perfecționez eu”, povesteşte Robert.

Rezultatele nu au întârziat prea mult, dar tânărul înotător nu se gândea că va face carieră în bazin. „Îmi plăcea concurența. Îmi plăcea foarte mult atmosfera din concursuri și abia așteptam antrenamentele. Voiam și să arăt celorlalți cât de bine m-am pregătit și că sunt mai bun și mai bun. Și tot așa. De valoarea mea mi-am dat seama destul de târziu. În 2013, aveam 16 ani şi am participat la Festivalul Olimpic al Tineretului European. A fost o olimpiadă de juniori până la 16 ani, vârsta cea mai mare, dar european, unde am reușit să iau o medalie de bronz în proba de 100 metri spate. Și a fost foarte frumos și cu interviuri și super atmosferă! Ca la Olimpiadă, numai că mai micuță”, rememorează Robert. Piteştean la origin, Glinţă a făcut mai apoi pasul spre Baia Mare, centrul de nataţie care a dat ţării numeroşi campioni. Departe de casă, Robert ne-a dezvăluit ce nu face, atunci când nu se antrenează. ”În timpul liber îmi place foarte mult să dorm, sincer. Sau să ies să alerg foarte mult, îmi place să mă mișc și să-mi întrețin, nu neapărat forma. Alergarea ajută foarte mult la transferul de gaze și la capacitatea aerobică. Și pentru asta alerg foarte mult. Și cam atât. Să merg să mă relaxez. Numai de stat, îmi place foarte mult să stau. Când am ocazia chiar profit de timpul liber și mă odihnesc”, încheie Robert.

Robert/ Foto: arhiva personală

Robert/ Foto: arhiva personală

2015, un an perfect

Pentru sportivul clujean 2015 a fost un an mai mult decât reuşit. Cea mai mare perfromanţă este de departe calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio. Robert a îndeplinit baremului la 100 m spate, în cadrul Campionatele Mondiale de Juniori desfășurate în perioada 26-30 iulie 2015, la Singapore, unde a obținut medalia de aur cu performanța de 54′ 30”. Ulterior, pe final de an, sportivul legitimat la CS Universitatea Cluj a stabilit un nou record mondial de juniori în proba de 100 m spate, cu timpul 50′ 77”, corectând cu 14 sutimi de secundă performanţa de 50, 91 secunde, la Campionatele Europene de înot în bazin scurt găzduite de Netanya (Israel). La final sportivul de 18 ani, antrenat de Adrian Gherghel, a încheiat competiţia europeană pe locul şase. Până să atingă aceste performanţe Robert Glinţă şi-a mai trecut în palmares o serie impresionantă de rezultate. A ocupat locul 7 în finala probei de 100 m spate, la Jocurile Europene de la Baku (Azerbaidjan), cu timpul de 55′ 91” şi locul patru în finala probei de 50 m spate cu timpul de 25′ 80”. La Campionatele de înot ale României, desfăşurate în primăvara anului trecut, Robert a fost MVP-ul întrecerilor în cadrul cărora a obținut nu mai puţin de 8 medalii de aur, una de argint și una de bronz și a terminat pe locul 3 în clasamentul general pentru cea mai bună performanță (cu 800 de puncte obținute în proba de 100m spate, încheiată cu timpul de 55′ 93”). Campionatele Balcanice de Înot pentru juniori, desfăşurate la Oradea, în aprilie 2015, i-au adus lui Robert alte 8 medalii. 5 de aur, 3 de argint, precum şi câştigarea trofeului pentru cea mai bună performanţă, la masculin.

A fost tentat să plece în SUA

Robert Glință nu e doar un sportiv excepțional, ci și un elev silitor. BAC-ul și l-a luat cu media 9, fără să fi luat meditații, după cum a ținut să precizeze amuzat. A fost tentat de o experiență în Statele Unite ale Americii, dar a ales în cele din urmă să se mute la Cluj. ”E foarte ușor să plec în SUA cu sportul. Ei valorifică foarte mult sportul și, în funcție de timpii pe care-i am, pot obține bursă. Apoi în funcție de examenele care sunt două, în limba engleză, și în funcție de un punctaj care se calculează la final, ei pot să-mi asigure bursă 100% sau 80%. Oricum, banii sunt foarte mulți, vreo 50.000 de dolari pe an și nu-mi permit”, explică Robert. Nu își face planuri de viitor, sau cel puțin nu pe termen lung, dar știe foarte bine ce își dorește la Rio. ”Am visat să mă calific la Rio şi sper ca acolo să fac o figură frumoasă, adică cel puțin o semi-finală, chiar dacă sunt alții mai mari și mai buni decât mine. Niciodată nu m-am gândit la viitorul îndepărtat, dar ştiu că timpul e de partea mea şi de aceea fiecare lucru îl iau pas cu pas”, spune Robert.

Pur şi simplu cel mai bun

Federația Română de Natație și Pentatlon Modern la desemnat pe Robert Glință cel mai bun înotător român în anul 2015. Aurul cucerit în luna august a anului trecut la Campionatele Mondiale de înot pentru juniori de la Singapore, în proba de 100 metri spate, l-au transformat pe Robert Glinţă în primul campion mondial de juniori al nataţiei româneşti masculine, România nemaireuşind să urce pe podiumul acestei competiţii de la prima ediţie, Rio de Janeiro – 2006, atunci când Ionela Cozma a cucerit medalia de aur la 800 m liber şi pe cele de argint la 50 m liber şi 100 m liber.

Distribuie:

Postaţi un comentariu