Revenire spectaculoasă! ”Big” Ghiță, șef la FRB

Ghiță Mureșan/ Foto: Dan Bodea

Revenire spectaculoasă! ”Big” Giță, șef la FRB

Ghiţă Mureşan, singurul baschetbalist român care a evoluat în liga profesionistă nord-americană (NBA), este noul vicepreședinte al Federației Române de Baschet (FRB). În vârstă de 46 de ani, cel supranumit ”Big” Ghiță, cel mai mare baschetbalist clujean din istoria acestei discipline revine cu această ocazie în România, în sportul care l-a consacrat. La începutul anilor 2000 s-a retras din activitatea competițională și a pus bazele propriei academii de baschet care funcționează și astăzi în Washington (SUA). În vacanțele de vară organizează tabere de baschet pentru copiii din România. La alegerile Adunării Generale a FRB, desfășurate la sfârșitul săptămânii trecute, pe lângă Ghiță Mureșan, în structurile federale au mai fost aleși alți doi oficiali clujeni, respectiv Mircea Cristescu și Florin Covaciu. Poveștile lor le vom parcurge în edițiile viitoare ale Transilvania Reporter, azi refacem traseul lui ”Big” Ghiță, din Tritenii de Jos la București, via Washington.

Foto: Dan Bodea

Mureșan: ”Trebuia să fac acest pas”

Retras din activitatea de performanță de aproape 20 de ani, Ghiță Mureșan continuă să rămână în memoria fanilor baschetului jucătorul care a evoluat cinci ani la Washington Bullets și încă doi la New Jersey Nets. Stabilit în SUA, ”Big” Ghiță nu a rupt legăturile cu țara și locurile natale, fiind prezent în fiecare vară, la Cluj-Napoca și la București, în cadrul taberelor de baschet pe care le organizează pentru copii. Acum a venit momentul să facă un pas înainte și s-a înscris în cursa pentru poziția de vicepreședinte a Federației Române de Baschet, pe care a și obținut-o în urma alegerilor de la sfârșitul săptămânii trecute. ”Eu pentru baschet am făcut foarte multe lucruri și până acum. Prin această candidatură și în fine, prin alegerea mea în funcția de vicepreședinte încerc să ajut cu tot ceea ce știu eu, câteva lucruri pe care le știu eu. Dacă ne punem mintea toți și începem să lucrăm, baschetul poate să fi un sport mai mare, mai bun. Să ridicăm calitatea baschetului, asta este principala mea dorință. Vreau ca echipele naționale ale României să ajungă la nivel european”, enumeră Ghiță Mureșan motivele pentru care a ales să intre în structurile FRB. Șlefuit în cel mai important campionat de baschet al lumii, Mureșan vine cu o filozofie simplă, dar concretă asupra vieții și a sportului în general.

” Mereu am spus că nu trebuie să te uiți prea mult în urmă, la ceea ce-a fost, dar nici prea departe în viitor la ce va urma. Ce-a fost a trecut, sunt lucruri care uneori nici nu mai contează în viață!  Cel mai important e ce se întâmplă acum și ce va fi mâine. Dacă ne gândim deja la ce va fi poimâine, e tot o pierdere de timp, pentru că uităm de ziua de astăzi. Când jucam în NBA, nu mă gândeam la al treilea meci care urma, ci numai la ultimul jucat și la următorul”, punctează ”Big” Ghiță. Și mai există un motiv care l-a îndemnat să facă acest pas. ”Tot ce eu sunt astăzi, sunt doar ce am devenit prin sport. Baschetul mi-a dat tot ceea ce am în ziua de astăzi. Eu am început să practic baschetul pentru că eram înalt. Apoi m-am îndrăgostit de baschet, iar apoi baschetul a fost viața mea. Este cea mai frumoasă muncă pe care poți să o faci atunci când o iubești”, adaugă Mureșan.

Uriașul din Triteni a plecat de jos

Ghiță Mureșan s-a născut de ”Ziua îndrăgostiților” (14 februarie 1971), în Tritenii de Jos, judeţul Cluj. Primii ani de școală i-a făcut în localitatea natală, pentru ca din clasa a VIII-a să se mute la Cluj-Napoca. Aici a fost observat întâmplător de un dentist arbitru de baschet, care l-a îndrumat către sport. ”Când eram mic îmi plăcea să joc fotbal pe maidan și iarna să schiez. Mă visam șofer, sau în cel mai bun caz bucătar. Când am fost îndrumat către baschet nu am avut nicio ezitare. Apoi m-am îndrăgostit pur și simplu de acest sport și nu am renunțat până în ziua de azi la el”, își începe povestea ”Big” Ghiță. La doi ani de la primele antrenamente făcea deja parte din echipa națională de juniori a României, iar în sezonul 1991/1992 a jucat pentru Universitatea Cluj cucerind primul și singurul titlu de campion al țării. Își amintește cu drag de viața de ”student”, dar atunci când a trebuit să aleagă între a rămâne ”acasă” și ”a-și lua lumea-n cap”, a ales varianta a doua. ”Eram student la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Cluj, dar n-am mai apucat să termin facultatea. Oricum nu mai contează acum, așa cum nu a contat de fapt niciodată. Cred că prea multă lume face din facultate un țel, poate inutil, în anumite cazuri. Nu mai contează! Sportul de performanță m-a determinat să plec din țară încă de la începutul anilor ’90.

Mircea Cristescu / Foto: Dan Bodea

Alegerea a fost de fapt așa: să stau acasă să termin școala sau să plec să joc profesionist. Și am plecat, la Pau-Orthez, în Franţa, de unde mi-am început cariera, și într-un fel și viața cu adevărat”, continuă Ghiță. La data de 30 iunie 1993 avea să fie selecționat de echipa americană Washington Bullets pentru care a jucat vreme de cinci sezoane. În 1996 avea să obţină premiul „NBA Most Improved Player Award”. Șapte sezoane a evoluat Ghiță Mureșan în cel mai puternic campionat de baschet al lumii și a fost (în 1997) cel mai bun marcator din acțiune, peste jucători emblematici ai NBA precum Shaquille O’Neal și Michael Jordan. Finalul carierei a fost abrupt. La începutul anilor 2000, din cauza deselor accidentări a fost forțat să se retragă. S-a stabilit împreună cu familia, soția, Liliana şi cei doi fii, George şi Victor, în SUA unde a înființat academia de baschet „Giant Basketball Academy”. Cel mai mare baschetbalist clujean din istoria acestui sport a mărturisit în repetate rânduri că i-a fost greu să se adapteze după ce s-a retras din baschetul de cel mai înalt nivel. ”M-am retras din cauza unei operații la spate. Încă mai voiam să joc, dar trupul meu nu mă mai asculta. Mă gândeam că sunt prea tânăr ca să nu mai intru pe teren. Am mai jucat un an în Europa. După ce m-am retras mi-a fost foarte greu, dar a trebuit să iau această decizie. Apoi au urmat celelalte lucruri care mi-au împlinit viața”, încheie Ghiță Mureșan.

Distribuie:

Postaţi un comentariu