CFR începe o nouă aventură

Ciprian Deac (foto, în verde) şi colegii lui de la CFR debutează, joi, într-o nouă ediţie a Ligii Europa / Foto: Dan Bodea

CFR Cluj porneşte joi la drum într-o nouă aventură europeană, iar peste o săptămână va debuta în cel de al 20-lea sezon de Liga I. Unsprezece fotbalişti noi s-au alăturat noului proiect condus de Vasile Miriuţă şi tot atâtea goluri au marcat feroviarii în cele cinci partide test din această vară.

Noul sezon începe fără „eternul” căpitan, Ricardo Cadu alegând să se despartă de vişinii după opt ani. Nu e loc de tristeţe la CFR. Cel puţin în amicale fotbaliştii lui Miriuţă au încasat doar 1 gol. În această seară clujenii întâlnesc pe Jagodina, în meciul cu numărul 47 în cupele europene.

Sunt datori în Europa League

De la revenirea în Liga I, în sezonul 2004/2005,  CFR a fost o prezenţă constantă în competiţiile continentale, meciul din această seară însemnând al 8-lea start în întrecerile europene intercluburi. După finala din Intertoto şi cele trei prezenţe în grupele Ligii Campionilor, feroviarii se prezintă pentru a patra oară în UEFA Europa League. Dacă în Intertoto şi Champions League s-au umplut de glorie, nu acelaşi lucru s-a întâmplat în cea de a două întrecere intercluburi.

O singură dată au reuşit vişinii să se califice în grupele competiţiei, dar rezultatele nu au fost pe măsura aşteptărilor. În cele 12 partide disputate în Europa League clujenii au triumfat în numai două rânduri, alte două jocuri încheindu-se la egalitate, iar în dreptul înfrângerilor consemnăm nu mai puţin de 8 înfrângeri.

Nici golaverajul nu este unul pe măsura pretenţiilor acestui club: 8 goluri marcate şi 20 (!) primite. Nici pentru actuala ediţie premisele nu sunt dintre cele mai bune, în condiţiile în care CFR-ul a ajuns în cupele europene doar pentru că Dinamo a fost exclusă, după ce finanţatorul Ionuţ Negoiţă a cerut intrarea clubului în insolvenţă. Şi totuşi, speranţa moare ultima în Gruia.

„Aş minţi să spun că m-am bucurat sincer pentru această calificare. În primul rând eu nu doresc răul nimănui, nu puteam să mă bucur pentru ce a păţit Dinamo, dar pe de altă parte aceste lucruri fac parte din fotbal, din păcate. Ghinionul lor a fost norocul nostru însă, nimeni nu poate invoca doar norocul pentru că în partea a doua a campionatului, şi mai ales pe final, echipa noastră a jucat bine. Dacă nu pierdeam aiurea nişte puncte puteam să terminăm noi pe locul 4 şi atunci obţineam calificarea pe teren cum se spune. Aşa a fost să fie, iar noi vrem să profităm din plin de acest lucru şi ne vom bate pentru calificarea în grupele Europa League”, a comentat Vasile Miriuţă.

Tehnicianul CFR-ului rămâne însă, ancorat în realitate şi spune că eventuala accedere a echipei sale în grupele competiţiei trebuie să fie privită ca o performanţă, neintrând în calculele sale ascensiunea în fazele superioare ale întrecerii.

„Suntem o echipă în reorganizare. Au venit foarte mulţi jucători noi, mulţi din tre ei sunt foarte tineri, nu vreau să vorbesc acum de mari performanţe europene. Dacă ne vom califica în grupele Europa League, şi acesta este obiectivul nostru, deja trebuie să privim lucrul acesta ca pe o performanţă. Eu zic că trebuie să avem puţină răbdare. Meciul cu Jagodina este primul oficial, hai să mai treacă 3 sau 4 meciuri şi atunci vom putea vorbi concret despre stadiul în care ne aflăm, după ce vom vedea cum se mişcă şi celelalte adversare. În momentul de faţă trebuie să ne concentrăm doar pe aces meci. Să nu uităm că vom întâlni o echipă din Serbia şi asta spune totul despre adversar. Ei sunt luptători prin definiţie, dar eu am încredere în băieţii mei şi zic că suntem mai buni decât Jagodina”, a adăugat Miriuţă.

Cel puţin din punct de vedere statistic CFR are un mic avantaj. Jagodina are un palmares modest în întrecerea internă din Serbia, în care a cucerit un singur trofeu, Cupa, iar în ultima ediţie de campionat a terminat pe poziţia a III-a a clasamentului. Nici în cupele europene nu au rupt gura târgului, din cele patru partide anterioare doar una au terminat-o neînvinsă, un 0-0 ci Ordabasy, în sezonul 2012/2013,  în rest au înfrângeri pe linie. Meciul dintre CFR Cluj şi Jagodina se joacă în această seară, de la ora 20.30, pe Arena Dr. Constantin Rădulescu.

În Liga I ţintesc podiumul

La fel ca în vremurile când trofeele se adunau în vitrina clubului din Gruia, vara acestui an a fost una agitată. Unsprezece jucători noi au fost aduşi sub comanda lui Miriuţă. Doar rezonanţa numelor celor transferaţi în 2014 este alta, comparativ cu Yssouf Kone, Mikael Dorsin, Alvaro Pereirra sau Soxto Peralta, fotbaişti care au contribuit decisiv la cele opt trofee cucerite de CFR, şi care la vremea la care au semnat cu gruparea vişinie aveau deja cărţi de vizită impresionante. În noul campionat Miriuţă va miza pe jucători precum Larie, Susic, Stana, Jakolis, sau Guima, care vor trebui integraţi alături de Ogbu, Deac, Costea, Rada sau Tade.

„Sunt mulţumit de jucătorii care au venit, echipa se încheagă, relaţiile de joc se sudează, iar dacă noi vom juca aşa cum trebuie să jucăm, aşa cum pregătim meciurile la antrenamente, atunci nu ar trebui să avem probleme în campionat. Nu vreau să vorbesc despre titlu, e prea devreme. Am muncit mult în această vară şi încă mai avem foarte mult de muncă. Eu cred că Steaua, Astra şi Petrolul vor fi echipele care se vor bate la titlu, dar şi noi vom fi acolo, în lupta pentru podium. Acesta este obiectivul nostru, să terminăm pe podium, sau câm mai aproape de locul trei”, spune Miriuţă.

Maramureşeanul s-a şcolit ca antrenor în Germnaia şi ştie mai bine ca oricine că o echipă fără jucători tineri nu are viitor. „Cred că avem un lot echilibrat în acest moment. Felgueiras, Camora, Deac sau Costea sunt fotbalişti cu experienţă lângă care trebuie să se formeze şi să <explodeze> cei tineri şi mă refer aici la Păun, Vereş, Jakolis, Provencio s.a.m.d. Eu am foarte mare încredere în aceşti jucători şi aştept foarte mult de la ei. Sergiu Negruţ este şi el un jucător care trebuie să facă saltul spre marea performanţă”, a mai spus Miriuţă.

În perioada de pregătire, premergătoare startului noului sezon, CFR Cluj a disputat 11 patride amicale. A câştigat patru dintre ele şi a terminat una singură la egalitate. Feroviarii au marcat 11 goluri şi au primit unul singur. Toate aceste cifre ţin vii speranţele CFR-iştilor că vor reuşi un sezon mai bun decât precedentul.

„Rezultatele meciurilor de verificare nu sunt întotdeauna relevante, dar în ceea ce ne priveşte este foarte importantă atitudinea echipei. La startul pregătirilor şi pentru mine era o necunoscută această echipă, cu atâţia jucători noi, dar încet încet lucrurile se aşează, Vasile Miriuţă este un antrenor foarte bun şi am mare încredere că ne vom îndeplini obiectivele: calificarea în grupele Europa League şi o clasare pe podium sau cât mai aproape de podiumul Ligii I”, a completat preşedintele Iuliu Mureşan.

CFR Cluj va debuta în sezonul 2014/2015 al Ligii I de fotbal în data de 27 iulie, pe teren propriu, în compania formaţiei Ceahlăul Piatra Neamţ, după ce va întâlni în optimile Cupei Ligii, învingătoarea dintre ASA Târgu Mureş şi CSMS Iaşi. Meciul este programat în data de 19 iulie.

Rezultatele CFR-ului în amicale

CFR – ASA Târgu Mureş 4-0 (au marcat: Ogbu, Negruţ, Jakolis şi Tade)
FC Puskas – CFR 0-2 (Negruţ, Tade)
Gyori ETO – CFR 0-1 (Larie)
Kecskemeti – CFR 1-1 (Ogbu)
CFR – Gaz Metan Mediaş 3-0 (Negruţ, Ogbu, Tade)

Jucători transferaţi de CFR

Cinci fundaşi, patru mijlocaşi, un atacant şi un portar sunt achiziţiile CFR-ului în această vară. Dintre aceştia cel mai cunoscut fotbalist este Cosmin Vâtcă, fost portar al Stelei Bucureşti a Oţelului Galaţi. În defensivă au fost aduşi Susic, Ene, Jaime, Joao Paulo şi Larie, iar compartimentul median a fost întărit cu Vereş, Stana, Jakolis şi Provencia. Singurul atacant achiziţionat de CFR în această pauză competiţională este Guima, venit din liga a II-a a Portugaliei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu