Restart CFR

Foto: Dan Bodea

Au evitat falimentul, au câştigat „războiul” cu FRF, cu ANAF şi în general cu oricine a încercat să se pună cu ei, iar acum CFR-iştii sunt gata de un nou start de campionat. Mai optimişti decât în anii precedenţi, oficialii vişiniilor au pus la dispoziţia antrenorilor un lot care arată bine, şi care justifică elanul arătat în perioada de pregătire. Doar insolvenţa i-a ţinut pe CFR-işti departe de Europa în acest sezon, dar ceea ce va urma ar putea însemna un restart al grupării din Gruia.

Doi antrenori, 13 transferuri

Din acst sezon CFR Cluj va fi pregătită în tandem, după modelul CSU Craiova, de Francisc Dican și Dan Matei, ultimul instalat în funcția de ”principal” pentru că este deținător de Licență Pro, obligatorie pentru orice antrenor care vrea să pregătească echipe din primul eșalon. Cu Dican pe bancă, vișinii au terminat sezonul precedent pe locul 4, asta și după ce TAS a returnat cele 24 de puncte CFR-ului. Din cauza insolvenței clujenii au interzis în cupele europene, dar Dican tot nu renunță la o clasare în fruntea ierarhiei Ligii 1. ”De lot sunt mulţumit, sper să se adapteze cât mai repede cei noi veniți, și sunt destul de mulți. Cu toții suntem conștienți că urmează un campionat interesant, total schimbat de ceea ce a fost până acum cu play-off şi play-out. Obiectivul nostru este să prindem primele 6 locuri după sezonul regulat, după care vom vedea ce va fi în continuare. De cupe europene nu putem vorbi în acest moment, dar insolvenţa nu este un lucru care ar trebuie să îi intereseze pe jucători. Orice titlu sau cupă câştigată rămâne în CV-ul oricărui jucător, sau antrenor, indiferent de situația clubului. Sunt 3 trofee puse în joc, campionat, Cupa României şi Cupa Ligii, sperăm să câştigăm măcar unul dintre acestea”, a punctat Feri Dican. În această vară, CFR a efectuat un singur stagiu de pregătire în străinătate, în Italia la Bardonecchia, unde vișinii au disputat și trei meciuri de verificare, toate câștigate: 8-0 şi 12-0 cu o echipă de amatori din localitatea italiană și 3-2 cu FC Chiasso, echipă care activează în liga a doua elveţiană. La capitolul achiziţii CFR-ul stă bine, a transferat nu mai puţin de 13 jucători, incluzându-i aici şi pe jucătorii care au fost împrumutaţi în campionatul trecut la alte formaţii.

Goian şi Camora sunt liderii

CFR nu a mai adus în acesta vară nume sonore la echipă, aşa cum era obiceiul în anii de glorie, dar legitimarea unor jucători precum Lucian Goian, Andrei Mureşan, sau Neluţ Roşu, plus dorinţa lui Mario Camora de a continua la Cluj indiferent de situaţia clubului, dau un plus de linişte în perspectiva noului sezon. Cel puţin deocamdată şi golgheterul de anul trecut, Gregory Tade, va continua în tricoul vişiniu, iar acest lucru le dă încredere mai tinerilor fotbalişti din lotul pregătit de Dican şi Matei. „Chiar dacă eu sunt de puțină vreme la echipă, cred că avem un lot foarte bun, suntem o echipă omogenă. Eu, Camora, sau Mincă nu mai suntem chiar atât de tineri, dar am acumulat experiență în toți acești ani și alături de tineri talentaţi ca şi Roşu sau Păun, dar şi ceilalţi, formăm un grup unit şi acesta este atuul CFR-ului pentru noul campionat”, a spus veteranul din defensiva feroviarilor, Lucian Goian. Venit la Cluj după o scurtă experienţă la FC Braşov, alături de care a retrogradat la finalul campionatului trecut, Goian nu mai vrea să se lupte la retrogradare şi visează chiar la o mare surpriză. Nici penalizarea de -6 puncte nu-l sperie pe fostul campion al României.

„Ştim că este acea depunctare de 6 puncte şi nu e deloc confortabil să începi campionatul de la minus, dar va trebui să recuperăm punctele pe teren, iar mai apoi oficialii vor face tot ce le stă în putinţă pentru a aduce la echipă aceste puncte şi pe căi administrative. Sper ca acest sistem cu play-off şi play-out să aducă o creştere în fotbal, iar în ceea ce mă priveşte am venit la CFR să ne batem pentru primele locuri, de ce nu chiar pentru locul 1”, a adăugat Goian. Învestit căpitan, Mario Camora împărtăşeşte optimismul noului său coleg din apărare, chiar dacă CFR a pierdut în această vară mai mulți jucători exponențiali, între care Muniru și Deac. „Eu mai am doi ani de contract și mm spus mereu că vreau să rămân să mai câştig trofee cu CFR. Şi anul trecut am fi avut şanse să ne luptăm la titlu, dacă ar fi rămas toţi jucătorii în lot. Sper ca acum să ne batem din nou pentru campionat. Va fi greu, știm, dar în același timp noi suntem CFR și trebuie să ne batem pentru un trofeu, oricare ar fi acesta”, spune hotărât căpitanul feroviarilor.

[stextbox id=”custom”]

Continuă lupta cu FRF

Iuliu Mureșan / Foto: Dan Bodea

Iuliu Mureșan / Foto: Dan Bodea

CFR Cluj a întocmit un nou dosar la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, după ce Comisia de Apel din cadrul Federației Române de Fotbal (FRF), pentru acordarea licenței cluburilor a menţinut sancţiunea primei comisii, de a penaliza gruparea ardeleană cu -6 puncte (începând cu sezonul următor) pentru încălcarea criteriului financiar. Mai exact, CFR Cluj nu au putut face dovada achitării datoriilor către jucători, alte cluburi şi terţi, la audierile pentru obţinerea licenţei pentru sezonul viitor. În opinia juriştilor de la FRF, CFR trebuie să obţină o decizie de la TAS până la 31 iulie. Reprezentanţii clubului clujean vor pleda din nou la TAS şi vor invoca rigorile legii insolvenţei. Preşedintele iuliu Mureşan este convins că clubul pe care îl conduce că nu poate fi penalizat, deoarece datoriile respective nu pot fi plătite înaintea aprobării planului de reorganizare, care va fi aprobat abia la toamnă. “Cei de la FRF vor iar să ne sancţioneze pentru o vină care nu ne aparţine, dar ne-am adresat la TAS şi cred că vom câştiga procesul. Legea insolvenţei este de partea noastră”, a explicat Iuliu Mureşan.

[/stextbox]

Au câştigat şi procesul cu jucătorii

Problemele CFR-ului au început să se amplifice în momentul în care mai mulți foști jucători și-au cerut banii stipulați în contract. Inițial clubul a pierdut bătălia cu jucătorii, iar FRF a penalizat clubul clujean cu – 24 de puncte. Apoi CFR-ul a cerut intrarea în insolvență și din acel moment lucrurile au evoluat numai în favoarea vișiniilor. Avocații clubului au învins reprezentanții FRF-ului, la TAS, iar mai recent, Tribunalul Comerical Cluj a validat încadrarea jucătorilor la categoria creditorilor chirografari, deşi reprezentanţii jucătorilor au solicitat, împreună cu cei ai Finanţele Cluj, să fie trecuţi în categoria salariaţilor, care au întâietate în recuperarea restanţelor băneşti. Dacă tabelul va fi aprobat în această formă, jucătorii către care CFR are datorii, au șanse minime să-și mai recupereze toți banii. La fel stă treaba și în cazul Finanțelor Cluj care au de recuperat nu mai puțin de 12 milioane de euro de la CFR, bani rezultați din neplata impozitelor pe mai mulţi ani.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu