”Priză” japoneză pentru judoul românesc

Foto: Dan Bodea

După rezultatele modeste obținute de sportivii români la Jocurile Olimpice de Vară de la Rio s-a vorbit mult despre nevoia de schimbare în sporturile olimpice practicate în țara noastră. De la metodele de pregătire, până la mentalitate. Și pentru ca lucrurile să intre pe un făgaș normal oficialii Federației Române de Judo au decis să înceapă o colaborare cu Kohei Oishi, unul dintre cei mai reputați sensei din Țara Soarelui Răsare (Japonia).

De la începutul acestei luni componenții loturilor naționale de judo ale României (masculin și feminin), se pregătesc sub îndrumarea celui care până de curând a coordonat lotul de judo al Universității din Nagoya (Japonia). Kohei Oishi deține centura neagră trei Dani, iar sportivii antrenați de el au câștigat numeroase competiții la nivel mondial.

Când talentul nu mai e suficient, se impune o schimbare
Ne mai despart trei ani până la viitoarea ediție a Jocurilor Olimpice de Vară ce va fi găzduită de Japonia în 2020. Poate tocmai de aceea Federația Română de Judo a apelat și la serviciile sensei-ului japonez Kohei Oishi. Amintirea triumfului Alinei Dumitru în întrecerea de la Beijing, sau medaliile obținute de Simona Richter și Corina Căprioriu sunt încă vii în memoria iubitorilor de judo din țara noastră. 

Foto: Dan Bodea

Se putea mai mult? Răspunsul celui care a coordonat vreme de mai bine de 20 de ani Centrul Olimpic de la Cluj, Florin Bercean, este invariabil ”Da”. Sportul mondial a evoluat incredibil de mult în ultimele decenii, de la tehnica de antrenament, la cea de luptă, continuând cu nivelul de pregătire al antrenorilor și a celorlalți membrii din staff-ul unei echipe.

”România are judokani talentați, însă a devenit evident că sunt mai puțin bine pregătiți decât alți sportivi din această disciplină. Faptul că la Campionatele Mondiale de Judo de la Budapesta <<desfășurate la începutul lunii septembrie, n.a.>> nu am obținut nicio medalie spune multe. Și atunci era evident că se impune o schimbare, iar această schimbare a venit, într-o primă fază, la nivelul echipei tehnice. Însă, nu este suficient.

E nevoie de schimbări la nivelul antrenorilor, la nivelul kinetoterapeuților, la nivelul medicilor, la nivelul preparatorilor fizici. Aici suntem deficitari”, a declarat Gozmin Gușă, președintele Federației Române de Judo. Ideea aceste colaborări era cuprinsă în viziunea de dezvoltare a judoului de mai multă vreme. Până să-și intre în pâine, la Cluj, Kohei Oishi a mai coordonat, în această vară, un stagiu de pregătire a sportivilor din loturile naționale.

Florin Bercean: ”E un mare pas înainte”
Primul om care a salutat inițiativa Federației Române de Judo a fost chiar vicepreședintele forului de la București, Florin Bercean. Reputatul antrenor clujean a susținut constant, în ultimii ani, ideea cooptării în staff-ul tehnic al loturilor naționale a unui tehnician străini, care să aducă un spirit de luptă nou. ”În sfârșit, am reușit să aducem unul din cei mai buni specialiști din Japonia. Nu numai că este bun, este și tânăr, care își dorește foarte mult rezultate excepționale. Eu am susținut de foarte multă vreme această idee. 

Foto: Dan Bodea

Este un mare pas înainte. Eu îmi permit să spun lucrurile acestea pentru că le-am văzut pe toate. Am văzut cum a evoluat judo-ul la nivel mondial. Țări care altădată nu contau în acest sport sunt acum puteri mondiale. Dacă luam medalie la Jocurile Olimpice de la Rio, eram adulați, dar știți foarte bine ce s-a întâmplat după aceea. Am ajuns în cealaltă parte a balanței. Merităm criticile și mi le-am asumat, pentru că am plecat cu obiectiv de medalie și un loc cinci, și nu l-am îndeplinit.

Știți cum e în sport, ultimul rezultat contează, căruța de medalii dinainte nu se mai pune. Dar aici nu este vorba despre mine, ci despre România, iar loturile naționale de judo aveau nevoie de acest parteneriat. Să nu uităm că viitoarea ediție a Jocurilor Olimpice se va ține în Japonia, la Tokyo, iar această colaborare înseamnă o deschidere fantastică pentru sportivii noștri în perspectiva participării șa Jocurile Olimpice din 2020”, a spus Florin Bercean.

Obiectivele lui Kohei Oishi
De la sosirea lui în România japonezul nu a stat o clipă. A pregătit zilnic antrenamentele loturilor naționale, iar sportivii, chiar și cei mai experimentați sunt încântați de metodele lui de pregătire și de tehnicile învățate. ”Insistă foarte mult pe corectitudinea procedeelor, luarea prizelor corect și executarea procedeelor cu dezechilibrare. Insistă foarte mult pe deplasarea înainte de a executa un procedeu și nu în ultimul rând pe o mentalitate și o atitudine pozitivă. 

Foto: Dan Bodea

Practic este vorba despre intensitate, care de foarte multe ori la noi erau părți neglijabile, dintr-un antrenament. De data asta fac parte din regimul nostru de viață. Eu sunt convins că acest mod de pregătire va lăsa o amprentă bună pentru sportivii noștri, și vor veni și performanțele judoului românesc”, a făcut Florin Bercean o scurtă analiză a primelor zile la Cluj ale lui Kohei Oishi. Sportivii loturilor naționale de judo vor pleca la sfârșitul acestei luni într-un stagiu de pregătire în Japonia.

În perioada următoare sportivii români vor avea parte, pe lângă antrenamentele specifice, de trening-uri de comunicare, marketing personal și teambuilding-uri, sub coordonarea tehnicianului nipon. Kohei Oishi este originar din regiunea Nagoia și este recomandat de celebra Academie Kodokan. Obiectivul noului coordonator al loturilor naționale este obținerea unei medalii de aur la JO de la Tokyo. Federația Română de Judo are în palmares cinci medalii la Jocurile Olimpice, patru dintre acestea fiind cucerite de sportivii pregătiți de Florin Bercean.

Noi întreceri de top la Cluj
Președintele Federației Române de Judo, Cozmin Gușă, a dezvăluit că a luat o opțiune foarte serioasă de a organiza Campionatele Europene de Judo Seniori din 2020 în România, la Cluj. ”Practic suntem în competiție cu încă o țară pe care nu o nominalizez, sper ca lobby-ul meu să fie mai puternic decât al celuilalt președinte şi să putem să organizăm aceste campionate europene, care vor fi un spectacol pentru judo, pentru toată lumea, mai tare decât Campionatele Europene de Gimnastică care au fost la rândul lor un succes, în această primăvară”, a punctat Gușă. 

Foto: Dan Bodea

Până să nominalizeze Federația Internațională de Judo gazda europenelor din 2020, șeful judoului românesc a mai spus că anul viitor sportivii români vor avea parte de o confruntare inedită. ”Israelul are o aniversare frumoasă de 70 de ani de la crearea statului, noi avem aniversarea noastră de 100 de ani și am organizat un meci 100 de israelieni împotriva a 100 de români, în Tel Aviv și București de această dată. Știu că foarte multă lume spera să organizăm acest eveniment la Cluj, dar cine știe ce se poate întâmpla până la anul.

Ideea este că noi vom merge la Tel Aviv, în primăvară, ei vin în România în toamnă și vom organiza o întrecere la toate categoriile de greutate, atât feminin, cât și la masculin, o întrecere a cărui câștigător normal că va conta însă, contează mai mult spiritul de luptă al celor două țări care în 2018 sărbătoresc un număr rotund de ani de la crearea statelor”, a încheiat președintele Federației Române de Judo.

Distribuie:

Postaţi un comentariu