Printre cei mai căutați infractori, Florian Walter e greu de extrădat

Finanțatorul Universității Cluj, Florian Water, este printre cei mai căutați infractori români prin Interpol. Arestat în lipsă la data de 15 mai 2015, la propunerea procurorilor DIICOT, care-l acuză de evaziune fiscală și spălare de bani, Florian Walter ţine prima pagină a celor mai cautați români, de pe site-ul Poliţiei Române (vezi fascimil foto). Demersurile  pentru localizarea și arestarea în vederea extrădării au fost începute de poliția Română la data de 22 mai 2015, după ce, pe numele lui Florian Walter, Tribunalul Prahova emisese un mandat de arestare. walter_captura_2

Pe 29 mai, Interpol Abu Dhabi a confirmat prezența lui Walter pe teritoriul Emiratelor Aarabe Unite (EAU), iar la data de 2 iunie a fost primită confirmarea faptului că Florian Walter a fost arestat în EAU, moment în care Biroul Național Interpol a informat Tribunalul Prahova și Ministerul Justiției, care au inițiat procedurile de extrădare. Între timp Walter a primit din partea Departamentul de Imigrare din Dubai viza de rezidenţă în EAU, unde trăieşte şi astăzi. Transilvania Reporter vă prezintă mai jos doar o mică parte din viaţa tumultuoasă a afaceristului ilfovean, şi câteva dintre „contrele” acestuia cu legea.

Fuga-i rușinoasă dar te scapă de pușcărie
Florian Walter este patronul de drept al Universităţii Cluj și un controversat om de afaceri. În realitate îl chema Buşcă, iar înainte de 1990 vindea butelii în Pantelimon alături de bunul său prieten, Cristi Borcea, fost acţionar la Dinamo. Walter – Bușcă este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai prolifici afaceriști cu statul român. Nu este un secret că firmele acestuia salubrizează străzile din sectorul 1, dar și din alte orașe, și ridică maşinile parcate ilegal prin București, sau cel puţin aşa era până nu demult.

Şi toate aceste lucruri costă autoritățile locale sume colosale. În această vară Walter – Buşcă a dispărut din peisajul sportiv. A lăsat Universitatea Cluj în voia sorţii şi s-a ascuns o vreme prin mai multe ţări europene, până să ajungă pe furiş în Dubai. Nu e pentru prima oară când Walter alege calea ruşinoasă de a se retrage de la ”U”, şi nici aceea de a fugi din România pentru a scăpa de puşcărie. În 2011, nemulţumit că autorităţile locale din Cluj-Napoca nu i-au atribuit salubrizarea oraşului, patronul Universităţii a mutat aproape o echipă întreagă la Ploieşti. Nici în prahova nu i-au ieşit socotelile şi a revenit la ”U” doar ca să fugă din nou, doar că de această dată hăituit de procurori şi Interpol. florian_walter_most_wanted

Își cheltuie banii în Dubai
Florian Walter a dat primele semne că nu mai este interesat de Universitatea Cluj încă de la începutul acestui an când l-a concediat pe George Ogăraru din funcţia de antrenor, şi la instalat pe banca tehnică pe Adrian Falub. „Mutarea” a fost una de imagine ştiut fiind că Falub şi staful lui se bucurau de sprijinul necondiţionat al suporterilor. Între timp „finanţatorul” Walter a intrat în atenţia procurorilor DIICOT care, în dimineaţa zilei de 6 mai, au efectuat percheziţii atât la sediul ROMPREST Service S.A (companie controlată de Florian Walter), cât şi la domiciliul proprietarului companiei, într-un dosar vizând acuzaţii de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Surprinzător sau nu, procurorii n-au mai dat de urma lui Walter.Iniţial s-a anunţat că Florian Walter se sustrage urmăririi penale, apoi că afaceristul ar fi părăsit ţara. Prin urmare s-a decis darea în consemn la frontieră a lui Florian Walter. Extrem de abil, acesta a reuşit să păcălească vigilenţa organelor de anchetă dar, la cererea Biroului Naţional Interpol, instanţa a dispus eliberarea unui mandat internaţional de urmărire pe numele lui Walter. În cele din urmă s-a dat de urma patronului Universităţii Cluj, dispărut încă din ziua percheziţiilor DIICOT.

Conform anchetatorilor Walter ar fi fugit din ţară înainte de date de 6 mai, fiind prevenit de cineva. Tot din surse ale anchetatorilor s-a vehiculat că Walter ar fi în vacanţă prin Europa, iar ulterior a aterizat în Dubai. La data de 27 mai Florian Walter a luat decizia să se predea. Astfel, însoţit de mai mulţi avocaţi, acesta s-a prezentat la sediul biroului INTERPOL din Emiratele Arabe Unite (EAU) unde a fost identificat, i s-a reţinut paşaportul şi a fost trimis după gratii. A efectuat doar 7 zile de arest în Dubai, după care o instanţă locală a decis eliberarea sa sub control judiciar, asta după ce fugarul a plătit o cauţiune şi a fost obligat ca în fiecare zi de luni să se prezinte la sediul poliţiei locale pentru a da cu subsemnatul.

Contactat de jurnaşliştii români, Walter a declarat că s-a atentat la viaţa sa şi din acest motiv a ales să fugă din ţară. Despre ”U”, niciun cuvânt. La data de 13 iulie, omul de afaceri a primit o veste extraodinară din partea autorităţilor din Emiratele Arabe. Concret, Departamentul de Imigrare din Dubai i-a eliberat milionarului viza de rezidenţă în EAU, unde trăieşte şi astăzi.

A făcut puşcărie şi în Austria
Florian Walter (fost Bușcă) are probleme cu legea de când se știe. Spre sfârșitul anilor ’90, pe când se mai numea încă Bușcă, patronul de drept al Universității Cluj câștiga bani din transportul ilegal de persoane. Sute de oameni care munceau la negru în Austria și Italia i-au umplut cu bani conturile lui Bușcă. Din cauza activităților ilegale Bușcă a făcut și pușcărie în Austria, în 1997. Atunci, afaceristul a fost reținut când autorităţile austriece au intrat pe fir, şi, la capătul unei urmăriri spectaculoase pe o autostradă, Bușcă a fost arestat și încarcerat.

A fost eliberat ulterior pe cauțiune. A revenit în țară și s-a pus pe făcut afaceri cu statul Român. În perioada 2001 -2004 Walter a fost cercetat penal sub acuzaţiile de înşelăciune şi cămătărie, dar a continuat în același timp să obțină contracte avantajoase, între care serviciile de curăţenie de pe Aeroportul Internațional Otopeni. Următorul pas a fost acela de a înlocui Jandarmeria, care asigura paza Aeroportului Otopeni, cu serviciile de securitate oferite de Romprest Security, o divizie a Romprest Service, înfiinţată special pentru a obţine acest contract.

În cele din urmă l-a obținut, apoi a trecut la nivelul următor. Buşcă și-a fixat ca obiectiv să participe la o licitaţie organizată de Armata Statelor Unite pentru serviciile de salubritate în bazele militare de la Kogălniceanu şi Babadag. Pentru aceasta, compania avea nevoie de un aviz de securitate de la Ministerul Apărării Naţionale, însă cazierul lui Buşcă nu era deloc imaculat.

Astfel, în august 2006, omul de afaceri şi-a schimbat numele în Florian Walter, obţinând documentul necesar pentru a participa la licitaţia organizată de Armata Statelor Unite, pe care de altfel a şi câştigat-o. Alte afaceri controlate de Walter-Bușcă au fost cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe, dar a obținut şi contracte semnate direct cu CFR-ul. La ora actuală clubul de fotbal Universitatea, abandonat de Florian Walter a acumulat datorii ce se ridică la aproximativ 3 milioane de euro.

Distribuie:

Postaţi un comentariu