Primăvara despărțirilor. U-BT a rămas fără căpitan

Foto: Dan Bodea

Sezonul 2018/2019 ar fi trebuit să fie unul al marilor triumfuri pentru echipa de baschet U-BT. Favoriți în întrecerile interne (Cupa României, trofeu pe care alb negrii l-au câștigat consecutiv în 2016, 2017 și 2018, dar și în LNBM – <<Liga Națională de Baschet Masculin>>), universitarii s-au ales doar cu calificări în semifinalele ambelor competiții. Ca și cum amărăciunea eșecurilor nu ar fi fost îndeajuns, în anul în care sărbătoresc Centenarul, alb-negrii au rămas și fără antrenorul Mihai Silvășan, care a demisionat după eliminarea din semifinalele LNBM, iar căpitanul Aleksandar Rasic și-a anunțat retragerea.

Foto: Dan Bodea

Aleksandar, un caracter aparte
Rasic este un jucător cu o carieră senzațională în spate. A câștigat tot ce putea să câștige ca jucător: are trei trofee ale Ligii Adriatice, cinci titluri de campion în Serbia, Germania, Italia și România, opt Cupe naționale (cinci în Serbia, două în România și una în Italia), și două Supercupe ale României. La nivel individual, Rasic a fost cel mai bun pasator din Liga Adriatică, în 2007, MVP în All-Star-ul campionatului Lituaniei în 2012 și MVP al finalei Cupei României în 2017. Alături de echipa națională a Serbiei a evoluat la campionatul Mondial din 2010 și la Europeanul din 2011.

La Cluj, Aleksandar a fost adesea nu doar decisiv, ci și omul care a ținut vestiarul unit și a ghidat-o pe U–BT spre cel mai bun sezon din istoria modernă a baschetului românesc (în ediția 2016/2017 cu Rasic căpitan U-BT Cluj a cucerit toate trofeele puse în joc – campionatul, Cupa și Supercupa României – n.a.). Ajuns la 35 de ani, Rasic a evoluat în ultimele trei sezoane pentru U-BT, dar ratarea calificării în finala LNBM (U-BT a pierdut cu scorul general de 2-3 semifinala cu CSM Oradea – n.a.) l-a determinat să-și anunțe retragerea. Astfel, finala mică a întrecerii interne, contra SCMU Craiova, a reprezentat finalul carierei jucătorului sârb.

„Am câteva planuri legate viitorul meu. M-am pregătit, am unele lucruri în minte. Mă voi bucura de mai mult timp liber, îmi voi crește copiii. Cu siguranță am să vin să vizitez din nou Clujul, să văd echipa. Am numeroși prieteni aici. Vreau să le mulțumesc tuturor fanilor și țin să le transmit să susțină în continuare echipa. U-Banca Transilvania are un viitor frumos în față. Familia <<U>> este una mare și merită cât mai mulți fani la fiecare meci”, a fost mesajul de rămas bun al căpitanului Aleksandar Rasic, pentru fanii baschetului clujean.

Foto: Dan Bodea

„Regret că nu am venit mai devreme la U-BT”
Născut la Sabac, în fosta Yugoslavie, Aleksandar Rasic este un fan declarat al celebrului club Partizan Belgrad al cărui culori sunt alb și negru, ca și în cazul U-BT. Tatăl său a fost unul dintre cei mai importanți jucători de handbal din fosta Yugoslavie (a câștigat de două ori titlul european), dar Aleksandar a ales alt drum. La început a practicat artele marțiale, pentru ca la 19 ani să semneze primul contract de jucător de baschet profesionist, cu Borac Cacak.

„De foarte multe ori m-am întrebat de ce nu am ales să joc și eu handbal. La noi în familie era o tradiție. Tata a jucat pentru echipa națională, a fost campion al Europei, fratele meu a ales și el să joace handbal, numai eu am ales baschetul. Cred că iubesc prea mult acest sport”, povestește Aleksandar.

În România a semnat pentru prima oară cu Steaua (în 2015), iar în vara anului următor a ajuns la Cluj. „Cei de la U-BT m-au sunat, am vorbit cu Mircea Cristescu și Mihai Silvășan și mi-au spus obiectivele lor și m-au asigurat că vom lupta pentru toate trofeele puse în joc. Acesta a fost principalul motiv pentru care am venit. Mai târziu am regretat că nu am venit la Cluj mai devreme”, a încheiat Rasic.

Distribuie:

Postaţi un comentariu