Preliminarii EURO 2020, proba continuității

Foto: Dan Bodea

România încheie anul neînvinsă, lucru ce nu s-a mai întâmplat de prea multă vreme să ne mai amintim exact, și intră în 2019 în focurile preliminariilor pentru Campionatul European din 2020. Fără să fi depășit momentul Podgorica, fanii echipei naționale de fotbal a României așteaptă tragerea la sorți a grupelor pentru preliminariile EURO. Ba chiar și cei doi jucători care nu știu că fotbalul modern înseamnă și matematică, Manea și Deac, abia așteaptă să afle cu cine se vor duela în viitoarele preliminarii. Tragerea la sorți va avea loc la sfârșitul aceste săptămâni, duminică, 2 decembrie, la Dublin. În Irlanda, vor fi prezente delegațiile celor 55 de naționale care vor participa la preliminarii. Se știe deja că odată cu încheierea meciurilor din Liga Națiunilor au fost stabilite și urnele valorice din care se vor extrage echipele. România face parte din cea de-a 4-a urnă valorică, dar asta nu înseamnă neapărat că pornește cu a patra șansă la calificare.

La națională ca-n vacanță
Retrogradarea României în urna a 4-a valorică pentru tragerea la sorți a preliminariilor EURO 2020 a stârnit multe reacții. În mod surprinzător toată lumea a atacat conducerea Federației Române de Fotbal (FRF) și nu pe cei doi fotbaliști, Cristian Manea și Ciprian Deac, ambii de la CFR Cluj, care în declarațiile lor de după meciul contra Muntenegrului, de la Podgorica, susțineau că nu au fost informați că România trebuie să câștige la o diferență de două goluri. Foarte mulți specialiști, oameni de fotbal etc, au arătat cu degetul către oficialii FRF. În opinia multor români FRF-ul e vinovată de situația creată la Podgorica. FRF e vinovată că nu a angajat secretare personale pentru fiecare fotbalist, pentru ca aceștia să fie informați permanent care este situația echipei naționale, de câte goluri este nevoie, poate chiar să le traducă ”internaționalilor” români ceea ce le cere selecționerul Cosmin Contra. Să te prezinți la o acțiune a echipei naționale fără măcar să ști pentru ce lupți denotă o lipsă clară de motivare și de interes.

Practic fotbaliștii convocați joacă pentru România, dacă joacă, doar pentru a mai bifa o selecție pentru că dă bine la CV. Din păcate, indolența celor doi arată exact nivelul de educație a fotbalistului român. Preliminarii pe înțelesul tuturor În urma tragerii la sorți, de duminică, de la Dublin vor rezulta 10 grupe preliminare. Cinci dintre acestea vor avea în componență câte șase echipe, celelalte cinci grupe fiind formate din câte cinci reprezentative. Conform regulamentului, din fiecare grupă vor merge la turneul final primele două clasate, iar ultimele patru echipe calificate vor fi decise de barajele din Liga Națiunilor. Campionatul European de fotbal va avea loc în perioada 12 iunie – 12 iulie 2020 și va fi găzduit de 12 orașe de pe Bătrânul Continent, între care și București, dacă cele patru stadioane propuse pentru a jocuri oficiale și antrenamente vor fi gata.

Meciuri oficiale se vor disputa pe Arena Națională care, alături de Johan Cruyff Arena din Amsterdam vor fi gazdele echipelor repartizate în grupa C a CE 2020. Celelalte patru stadioane: Ghencea, Dinamo, Giulești și Arcul de Triumf vor fi folosite ca baze de pregătire de către echipele din grupa C a campionatului European. UEFA a stabilit de asemenea și modul în care se va face împerecherea grupelor la EURO 2020. Astfel, o mare parte a componențelor grupelor la turneu final va fi cunoscută imediat după aflarea echipelor calificate. Ipotetic vorbind, dacă România se califică la EURO, atunci sigur va fi în Grupa C și va disputa două meciuri din grupă la București. Cum orașul partener este Amsterdam, dacă Olanda se califică ea va face parte din aceeași grupă ca și România și va avea două jocuri la Amsterdam. Stabilirea arenei gazdă a meciului direct dintre România și Olanda se va face prin tragere la sorți. În cazul în care o echipă națională dintr-o țară care găzduiește meciuri nu se califică, acolo va fi repartizată o echipă calificată, dar care nu se află printre țările gazdă.

Cum arată urnele, calea ușoară și grupa de coșmar
Repartizarea în cele șase urne valorice a fost făcută pe baza coeficienților UEFA. Însă, dacă aruncăm o privire peste clasamentul mondial, realizat de FIFA, vom constata că naționala României este pe locul 26 în lume, peste toate echipele din a treia urnă valorică. Slovacia este pe locul 28, Turcia lui Mircea Lucescu abia pe locul 38. Irlanda și Irlanda de Nord sunt vecine, nu doar geografic, ci și în topul mondial al țărilor, locurile 33, respectiv 34. Ca să nu mai spunem că Finlanda (locul 56) și Israel (locul 91) nu sunt nici măcar între primele 50 de reprezentative de fotbal din lume. Ba chiar din urna a doua nu mai puțin de patru selecționate se situează sub România în clasamentul mondial: Ucraina (27), Islanda (36), Rusia (41) și Cehia (48). În aceste condiții o cale accesibilă de calificare, pentru ”Tricolori”, ar fi o grupă cu Elveția, Austria, Israel, Moldova și Andora. La polul opus, o grupă fără nicio șansă pentru România de a prinde turneul final al EURO 2020 ar putea fi formată din Franța, Germania, Serbia, Macedonia și Letonia.

Urnele pentru tragerea la sorți

Urna 1: Elveția, Portugalia, Olanda, Anglia, Belgia, Franța, Spania, Italia, Croația, Polonia

Urna 2: Germania, Islanda, Bosnia, Ucraina, Danemarca, Suedia, Rusia, Austria, Țara
Galilor, Cehia

Urna 3: Slovacia, Turcia, Irlanda, Irlanda de Nord, Scoția, Norvegia, Serbia, Finlanda,
Bulgaria, Israel

Urna 4: Ungaria, România, Grecia, Albania, Muntenegru, Cipru, Slovenia, Estonia, Lituania,
Georgia

Urna 5: Macedonia, Kosovo, Belarus, Luxemburg, Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan,
Moldova, Gibraltar, Insulele Feroe

Urna 6: Letonia, Liechtenstein, Andorra, Malta, San Marino

Pe lângă București, au mai fost desemnate orașe gazdă ale meciurilor Campionatului European de Fotbal 2020: Roma, Baku, Sankt Petersburg, Copenhaga, Amsterdam, londra, Glasgow, Bilbao, Dublin, Munchen și Budapesta. Dacă nu se va califica în urma preliminariilor la EURO 2020, România poate ajunge la turneul final și din Liga Națiunilor, dacă cele patru câștigătoare a grupelor din Seria C, Norvegia, Scoția, Serbia și Finlanda se vor califica la EURO 2020 în urma preliminariilor. În acest caz ocupantele locurilor 2, Bulgaria, Israel, Ungaria și România vor intra în play-off-ul de calificare, programat la sfârșitul preliminariilor, în primăvara anului 2020.

5 turnee finale de Campionat European a prins echipa națională de fotbal a României în
istoria competiției

Distribuie:

Postaţi un comentariu