Perfecțiunea există și s-a desăvârșit la Cluj

Cei mai mari sportivi ai lumii susțin la unison că este fantastic de greu să ajungi în fruntea topurilor mondiale, dar este și mai greu să te menții în frunte. La sfârșitul săptămânii trecute Anca Bucur a demonstrat că, deși pare incredibil, perfecțiunea există. Sportiva născută la Târgu Mureș, care și-a șlefuit cariera la Cluj-Napoca, a devenit ”Miss Fitness Universe” pentru a cincea oară, depășind astfel, performanța Vandei Hădărean, fosta vicecampioană olimpică de la Barcelona (gimnastică artistică), care a dominat întrecerile mondiale de fitness între 2008 și 2011. Cu patru titluri mondiale câștigate deja, pentru Anca Bucur al cincilea a venit oarecum de la sine, sportiva fiind încă de la începutul întrecerii cotată cu șanse mari pentru câștigarea marelui trofeu.

Balet, gimnastică, fitness, drumul spre glorie
Astăzi are 29 de ani și un nume rostit de toți ”greii” din industria fitness. Are propria afacere și este un antrenor respectat și recunoscut la nivel mondial într-un domeniu în care strălucesc doar cei care s-au născut sub o ”stea norocoasă”. Pe când avea doar trei ani părinții au decis ca Anca să ia primele lecții de balet. Disciplina și grația în execuții au fost recomandările ei pentru pasul următor. La vârsta de 7 ani mama ei a ajuta-o să ajungă la Centrul Național Olimpic de gimnastică artistică de la Deva. 

În locul acela, unde s-au format atâtea și atâtea destine, Anca Bucur avea să-și descopere chemarea către gimnastică aerobica. Înzestrată cu talent nemărginit și cu ambiția specifică marilor campioni, Anca avea să ajungă extrem de repede în Lotul Național de Tineret (gimnastică aerobică), unde a câștigat medalia de bronz pe echipe și s-a clasat pe locul patru la individual, în cadrul Campionatelor Mondiale de Gimnastică Aerobica din Bulgaria. Un an mai târziu făcea pasul spre Lotul Național de Seniori și în față i se deschideau perspective frumoase. Însă, cu doar câteva zile înaintea debutului la Campionatul European și-a rupt umărul drept și viitorul acela plin de strălucire începea să se întunece. 

O lungă perioadă de timp nu a avut voie să intre măcar în sala de antrenamente așa că la sfârșitul anului 2006, a decis să se retragă din gimnastică s-a mutat la Cluj pentru a-și continua studiile la Facultatea de Educație Fizică și Sport, iar în anul 2008 se angajează la World Class România, ca antrenor de aerobic și fitness. Imediat după refacerea umărului, Anca și-a reluat antrenamentele la intensitatea de altă dată, singură, pentru a face economii în vederea participării la un concurs de fitness din Statele Unite. Ascensiunea ei a început în 2010, când obține locul 5 la o competiție de fitness din Miami și realizează că pasiunea și meseria ei merg mână în mână. Și cum de mică i-a plăcut să fie în lumina reflectoarelor s-a reorientat rapid.

”Acest trofeu îmi întregește colecția, deși nu mi-am propus să colecționez titluri mondiale. În același timp îmi aduce o bucurie imensă în suflet, un sentiment pe care îl descriu cu greu în cuvinte. Este satisfacția dată de lucrul bine făcut și de munca de sportiv începută de mică”, spune Anca.

A depășit-o pa Vanda
În urmă cu un an de zile Anca Bucur cucerea al patrulea titlu mondial în fitness, egalând performanța fantastică a Vandei Hădărean, clujeanca stabilită în Canada, unde este în moemntul de față unul dintre cei mai importanți instructori în domeniu. Performanța din 2016 era deja una de domeniul fantasticului, dar pentru Anca Bucur limitele există doar pentru a fi depășite. ”Fiecare dintre noi are o pasiune și un vis. Fiecare dintre noi, în funcție de calitățile pe care le avem și de meseria pe care o practicăm, considerăm ce e important și ce nu pentru noi. Eu am avut un parcurs frumos în sport, performanțe notabile și foarte multă dorință de a ajunge campioană. Competițiile de fitness au venit din dorința de a fi din nou pe scenă și de a-mi depăși limitele. 

Este o pasiune pe care o împac foarte bine cu jobul meu și care, mai ales, completează ceea ce fac. Rezultatele în acest sport sunt ca un CV special pentru cei din industria fitness. La genul acesta de competiții vin persoane din zona media și poți fi ales pentru diferite proiecte. Aceasta este una dintre recompense, plus satisfacția personala”, a spus Anca. Cele patru trofee Miss Fitness Universe și titlul Miss Fitness America sunt întreceri mondiale între profesioniști. La ediția din acest an sportiva a concurat la categoria Fitness Pro Division – o divizie recunoscută pentru nivelul ridicat de dificultate în cadrul căreia se califică doar atletele care au câștigat anterior competiții importante organizate în Europa, America, Asia sau Australia, iar Anca a triumfat din nou.

”Credința mișcă munții din loc. Cu asta merg eu înainte, indiferent că e vorba de competiții, sau munca de zi cu zi. Lucrurile bune vin atunci când crezi în tine și muncești mult. Când faci sacrificii și găsești putere să mergi mai departe, în loc să renunți. Când pasiunea pentru ceea ce faci, este ceea ce te motivează în fiecare zi. Acest trofeu îmi întregește colecția, deși nu mi-am propus să colecționez titluri mondiale. În același timp îmi aduce o bucurie imensă în suflet, un sentiment pe care îl descriu cu greu în cuvinte. Este satisfacția dată de lucrul bine făcut și de munca de sportiv începută de mică”, mai spune Anca. Deși la o primă vedere ar putea părea că Anca Bucur duce o viață liniștită, din banii câștigat din sport, în realitate, Anca predă cursuri de aerobic la centrele World Class din România. A început această muncă la Cluj, apoi s-a mutat în București. 

Cu pasiune și dăruire, ea antrenează și educă, motivează mii de oameni înspre un stil de viață sănătos. Competiția de la Miami nu va fi cu siguranță ultima din cariera ei, ne asigură sportiva. ”Încă mă simt capabilă să domin scena și sunt foarte entuziasmată de toată această experiență. Mă simt pregătită să concurez la aceste competiții și bineînțeles că îmi doresc să câștig cât mai multe trofee și titluri, însă pentru mine este mult mai importantă recunoașterea celor care mă urmăresc și mă sprijină”, încheie Anca Bucur.

Distribuie:

Postaţi un comentariu