Patru pași pentru titlul cu numărul 5

Foto: Dan Bodea

Mai repede ca niciodată CFR se pregătește să sărbătorească al cincilea titlu de campioană a fotbalului românesc. Destinația finală a trofeului care răsplătește cea mai bună echipă a campionatului s-a definit încă din etapa a V-a, ultima a turului fazei play-off. Incapabili să descifreze jocul ultra defensiv al CFR-ului, roș-albaștrii și-au pecetluit neputința în jocul de la Cluj. A doua remiză la rând (1-1 cu Viitorul, la Ovidiu), coroborată cu victoria vișiniilor în secuime (Sepsi –CFR 0-1) a direcționat anticipat trofeul înspre vitrina tot mai aglomerată de sub Tribuna a II-a a arenei din gruia.

Țucudean – „Inimă de leu”
Revenirea lui Dan Petrescu pe banca CFR-ului este privită de oficialii liderului Ligii 1 ca fiind mutarea decisivă, sau „transferul” pentru titlu. În realitate, CFR a avut pe întreaga desfășurare a campionatului un atu mai convingător decât orice „achiziție” de milioane. George Țucudean este omul căruia atât suporterii, cât și oficialii clubului feroviar, trebuie să-i mulțumească. Atacantul a fost talismanul vișiniilor, indiferent de antrenorul care a luat loc pe banca tehnică.

Doar cu Edward Iordănescu golgheterul Ligii 1 nu a reușit să-și treacă numele pe lista marcatorilor. Și-a început seria de goluri decisive din etapa a III-a, în victoria cu 2-1 în fața Concordiei. De atunci și până în momentul de față Țucudean a mai înscris încă 17 goluri numai în meciurile din Liga 1, majoritatea dintre ele aducând victorii sau puncte esențiale pentru echipa feroviară. Nici problemele cu inima nu-l pot opri pe cel mai în formă atacant al campionatului să înscrie gol după gol.

Ultima ispravă, reușita din minutul 24 al partidei de la Sfântu Gheorghe, este echivalentă cu adjudecarea titlului de campioană. Indiferent că a marcat în minutul 90+3, în victoria CFR-ului, scor 1-0, la Iași, sau în secunda 20, la începutul lunii martie, în victoria cu 1-0 în fața celor de la Sepsi OSK, golurile lui George au constituit tot atâtea dovezi că indiferent de stilul de joc practicat, spectaculos, sau plictisitor, el este acolo, omul potrivit la locul potrivit.

Viitorul, ultimul obstacol
Matematic titlul încă se joacă. Cu patru etape rămase de disputat din actualul campionat și 12 puncte puse în joc, ecartul de patru puncte pe care vișiniii îl au în fața celor de la FCSB pare insuficient pentru a sărbători în avans. Etapa pascală (a 7-a a fazei play-off), poate fi definitorie. FCSB joacă, duminică, 28 aprilie, pe teren propriu cu Astra, iar giurgiuvenii nu au cum să uite că finanțatorul roș-albaștrilor este omul care le-a plătit ultimele salarii.

Victoria FCSB-ului este ușor de anticipat, însă succesul deja previzibil nu va face decât să mai prelungească agonia pentru alte 24 de ore. Luni, 29 aprilie, în Gruia, CFR va primi vizita celor de la Viitorul Constanța. Un succes în fața dobrogenilor ar menține avansul de patru puncte al vișiniilor în fruntea clasamentului, iar o săptămână mai târziu roș-albaștrii vor merge în infernul de pe „Noul Oblemenco”, unde oltenii nu au voie să facă niciun pas greșit pentru a-și asigura locul 3 în clasamentul final al Ligii 1.

Tot în primele zile ale lunii mai, CFR-iștii vor evolua și ei în deplasare, la Giurgiu, acolo unde fotbaliștii și-au luat vacanță de ceva săptămâni. Cifrele nu mint. Pe lângă argumentul celui mai eficient atacant din campionatul intern, CFR are de partea ei și cifrele. Dacă în sezonul regulat vișiniii au avut o medie de 1,5 goluri marcate pe meci, odată cu revenirea lui Dan Petrescu media a scăzut la un singur gol marcat, pe meci, suficient însă, pentru a adăuga câte trei puncte în clasament etapă după etapă.

Cu patru victorii și două rezultate de egalitate în cele șase meciuri disputate, trupa din Gruia este singura neînvinsă în play-off. Un argument definitoriu în acest sens este și cifra 1, în dreptul golurilor în casate în cele șase meciuri, ceea de denotă o defensiva perfectă, nu doar pentru
Liga 1! Dacă mai amintim că feroviarii au încasat doar 17 goluri în toate cele 32 de partide jucate din prima etapă și până în momentul de față, rezultă o medie de doar 0,5 goluri încasate pe meci.

Cu alte cuvinte, deși liderul Ligii 1 a avut trei antrenori înaintea revenirii lui Petrescu, stilul impregnat echipei de „Super Dan”, încă din sezonul trecut, a rămas același. În sfârșit, dar nu cel din urmă argument, este tocmai experiența jucătorilor pe care Dan Petrescu se bazează.
Considerat încă din ediția precedentă de campionat un lot uzat, fotbaliști precum Vinicius (34 de ani – 28 de meciuri jucate), Camora (32 de ani – 29 de meciuri), Deac (33 de ani – 23 de meciuri), Culio (35 – 22 de meciuri), sau Djokovic (29 de ani – 29 de meciuri) sunt în continuare cei care fac diferența, în detrimentul tinereții și a unui viitor potențial glorios al unor Denis Man, Florinel Coman, sau Olimpiu Moruțan.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. DanT says:

    Sunt 5 puncte jumate intre CFR si Steaua cu 4 etape inainte de final (jumate de punct de la rotunjirea de cand s-au injumatatit punctele), nu 4 puncte. Daca CFR mai castiga 5 puncte in 4 partide (o victorie si 2 egaluri), e foarte greu pentru Steaua sa mai faca ceva (le-ar trebui 11 puncte minim, adica practic ar trebui sa castige toate partidele ramase, ceea ce e putin plauzibil). Cred ca si cu 4 puncte castigate in 4 partide CFR ar fi campioana …

Postaţi un comentariu