Parașutism/ Simona, stăpâna cerului

Salturile cu parașuta ale Simonei Stan au fost admirate de mii de sătmăreni în cadrul Mitingului Aviatic care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii

Simona Stan este considerată una dintre cele mai valoroase paraşutiste din România și este membră a lotului naţional de paraşutism dar şi instructoare la Aeroclubul din Satu Mare. Sportiva a participat la sfârșitul săptămânii trecute la cea de a VI-a ediție a ”Mitingului Aviatic”, desfășurat pe Aeroportul din Satu Mare. Cei prezenți la eveniment nu au regretat nicio clipă decizia de a lua parte la un spectacol desăvârșit. Între cei răsplătiți cu ropote de aplauze a fost și Simona Stan, aceasta efectuând salturi cu parașuta, spre deliciul celor prezenți.

 

”Invidiam păsările pentru că puteau să zboare”
Originară din Braşov, Simona a fost dintotdeauna fascinată de tot ce înseamnă zbor şi senzaţii tari. Familiarizată cu înălţimile încă de mică, ea a fost mereu în căutarea adrenalinei. „Ne căţăram cu copiii de vârsta mea pe toate vârfurile din împrejurimile Braşovului şi ne imaginam că la un moment dat ne vom putea lua la întrecere cu păsările, pe care le invidiam pentru ca pot să zboare”, așa își începe Simona povestea.

 

Primul salt cu paraşuta l-a făcut tot în oraşul natal, Braşovul fiind recunoscut ca unul dintre cele mai puternice centre de paraşutism din ţară. “Tot auzisem eu de cuvântul adrenalină dar n-am ştiut până să fac primul salt despre ce este vorba. Ei bine atunci am simţit pentru prima oară că trăiești cu adevărat, lucru care nu poate fi comparat cu nicio altă senzație, e unic sentimentul în care ești inundat de adrenalină și te simți capabil să faci orice. Ți-e frică, dar în același timp ai o senzație supremă. Te gândești la ce se poate întâmpla, însă acționezi strict din instinct” continuă sportiva. De atunci a făcut mii de salturi însă tot timpul are o senzaţie specială când se află în aer. Doar ea şi păsările cerului.

 

Pe urmele Smarandei Brăescu
În urmă cu 21 de ani a făcut primul salt cu paraşuta și tot atunci a fost selecţionată şi în lotul naţional de junioare. Au urmat patru titluri de campioană a României, dar şi câteva clasări pe podium la competiţiile internaţionale. Cel mai drag concurs îi este însă “Memorialul Smaranda Brăescu.”

 

“Toate fetele o avem ca model pe Smaranda Brăescu, figură proeminentă a aeronauticii mondiale, prima femeie paraşutist a României, multiplă recordmenă naţională şi mondială. De patru ani încoace se organizează un concurs de paraşutism în memoria acestei femei extraordinare intitulat Ordinul Smaranda. Anul trecut am avut bucuria să termin pe locul întâi însă anul acesta am venit doar pe cinci unul dintre motive fiind şi faptul că am avut concurente valoroase şi din afara ţării”, explică Simona.

 

Instructor la Aeroclubul din Satu Mare
De 13 ani, la Aeroclubul Satu Mare se face paraşutism de performanţă, sportivii pregătindu-se în precizia aterizării şi acrobaţie. Simona este antrenoare la Aeroclubul din Satu Mare din 1998 şi de atunci i-au trecut prin mână sute de tineri dornici să experimenteze senzaţiile tari ale înălţimilor. “Paraşutismul este perceput ca şi un sport greu şi extrem de complicat. Nu este aşa dacă te pregăteşti intens, eşti pasionat şi faci faţă examenelor care sunt destul de grele”, spune instructorul Simona Stan.

 

Pregătirea pentru primul salt cu paraşuta durează trei-patru luni. În această perioadă tinerii urmează o serie de cursuri, trec prin mai multe vizite medicale, după care dau un examen teoretic din şapte materii de specialitate. Urmează apoi un test de pregătire fizică din cinci probe. După ce trec cu bine de toate acestea, sportivii sunt apţi să sară cu paraşuta. Elevii antrenaţi de Simona Stan au avut comportării merituorii atât în competiţiile interne cât şi în cele de peste hotare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu